پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سرویس سیاسی «انتخاب»: اخیرا پرده برداشته شدن از مقدمات اولیه طرحی با عنوان «سرا» یا «سامانه رای سنجی اصلاح طلبان» از سوی شورای عالی اصلاحطلبان، برای انتخاب لیست نامزدهای انتخاباتی اصلاح طلبان در مجلس یازدهم، طیفی از توجهات را به خود معطوف کرده است. بر اساس اعلام اولیه، هدف این طرح این است که نامزدهای لیستهای اصلاحطلب با سازوکار رایگیری آنلاین و از سوی اعضاء احزاب و گروههای اصلاح طلب عضو شده در سامانه رایگیری آنلاین (سرا)، برگزیده میشوند، تا از این طریق، میزان شفافیت و دموکراتیک بودن انتخاب لیستها تقویت شود.
با وجود ارائه برخی توضیحات پیرامون این طرح و ارسال پیش نویس اجرایی آن برای کسب نظر احزاب اصلاحطلب، میتوان تا حدودی در اجرایی شدن و مکانیزم راهاندازی این سامانه سطحی از تردید و پرسشگری را مطرح کرد. در راستای پیگیری همین ابهامات، خبرنگار «انتخاب» دیدگاه عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات را جویا شده است.
ناصری، در ارتباط با این سامانه بر این باور است که با توجه به در حال توسعه بودن کشور ایران و وجود فاصله واقعی کشورمان با جوامع توسعه یافته، رجوع به نظر سنجی آرای عمومی همانند احزاب جوامع دموکراتیک با وجود تمامی مشکلات اقدامی مثبت است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تاکید میکند: «اعتقاد دارم که رجوع به یک سامانه رایسنجی، آنهم با توجه به بی سابقه بودن و نبود تجربیات لازم در ایران، میتواند با خطای در تحلیل نهایی و حتی نتایج همراه شود اما این اقدام در تاریخ 40 ساله انقلاب اسلامی برای اولین بار است که اتفاق میافتد؛ لذا نفس کار را مورد تایید قرار میدهم ولی باز هم باید توجه داشت که در بسیاری از مواقع، رایگیریهای اینترنتی با واقعیات انطباق نداشته است.»
ناصری در بخشی دیگر از اظهارات خود پیرامون ایرادات وارد شده به این سامانه همانند عدم در نظر گرفتن بحث نظارت استصوابی و عدم تایید قبلی نامزدهای ثبت نام شده تاکید کرد: «این سامانه را به صورت آزمایشی، حداقل در استان تهران مورد تایید قرار میدهم اما این معضل متاسفانه وجود دارد که تا 24 ساعت قبل از برگزاری انتخابات، شورای نگهبان میتواند یک نامزد را رد صلاحیت کند. این مشکل را نمیتوان کتمان کرد اما اگر فرض را بر این بگیریم که چنین نظاراتی وجود نداشته باشد، اصل سامانه و طرح را میتوان مثبت ارزیابی کرد و در عمل نیز میتواند در گزینش افراد اصلاحطلب دارای فکر و پیشینه واقعی، به لیستهای مود تایید یاری رسان باشد.»
عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات، در بخشی دیگر از اظهارات خود در پاسخ به این پرسش که آیا چنین سامانهای میتواند به وعده مجمع روحانیون مبارز و شورای عالی اصلاحطلبان، برای غربالکردن افراد اصلاحطلب واقعی و عدم تکرار اشتباهات گذشته در ارائه لیستهای انتخاباتی موثر باشد، تصریح کرد: «باید بپذیریم که این اولین تجریه است و تاکنون چنین طرحی در کشورمان محل آزمون و خطا قرار نگرفته است. لذا برای قضاوت و منکوب کردن این سامانه اندکی زود به نظر میرسد و باید در صورت اجرایی شدن اولیه پیرامون عملکرد آن که تا چه اندازه میتواند موثر واقع شود، قضاوت کرد.»