پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: سازش در سوریه از نظر مسکو با بازگشت حاکمیت این کشور بر اراضی آن و برقراری وحدت میان گروههای مختلف در آنجا محقق میشود.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت سیریا نیوز، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در سخنرانی که در نشست وزرای خارجه کشورهای گروه بریکس اظهار کرد: جامعه جهانی باید در پیشبرد روند سیاسی در سوریه مشارکت کند.
لاوروف گفت: راه سازش در سوریه بازگشت حاکمیت سوریه بر این کشور، برقراری وحدت میان گروههای مختلف مردمی، از بین بردن گروههای تروریستی باقیمانده در سوریه، بازگشت پناهجویان سوری به خاک کشورشان و پیشبرد روند سیاسی است.
مسؤولان مختلف مسکو بارها تاکید کردهاند بازسازی سوریه از جمله ضروریات اصلی برای بازگشت صلح به مناطق سوریه و ایجاد شرایطی برای بازگشت آوارگان سوری به کشورشان است اما بسیاری از کشورهای غربی براین باورند صحبت درباره بازسازیها در سوریه زودهنگام است و در حال حاضر اولویت آغاز روند انتقال سیاسی است.
وزیر خارجه روسیه با اشاره به اینکه روند انتقال سیاسی باید توسط خود مردم سوریه انجام شود، گفت: جامعه جهانی باید در پیشبرد روند سیاسی در این کشور مشارکت داشته باشد.
وی افزود: حمایت از بازسازیهای سوریه پس از جنگ داخلی در این کشور بسیار اهمیت دارد و ما از شرکای خود در داخل گروه بریکس میخواهیم در بخشی از این روند مشارکت داشته باشند و در عین حال از تلاشهای انجام شده توسط چین و هند در این زمینه تقدیر و تشکر میکنیم.
لاوروف در ادامه گفت: مشکل جدی دیگری که سوریه و دیگر کشورهای منطقه با آن مواجه هستند حمایت از مسیحیان است. تعداد مسیحیان در سوریه حدود ۲.۲ میلیون نفر است که طبق آمارهای اعلام شده در رسانهها یک میلیون تن از آنها در پی بحران سوریه از این کشور مهاجرت کردند.
وزیر خارجه روسیه همچنین از اقدام برخی کشورهای غربی برای به حاشیه راندن نقش نهادهای بینالمللی با برهم زدن قواعد به جای اجرای قوانین بینالمللی در جهان انتقاد کرد و گفت: مساله جهانی شدن، توازن قوا در جهان را به نفع کشورهای در حال توسعه و کشورهای دارای بازارهای مشترک در حال تشکیل تغییر داده است. از نتایج این اقدامات انتقال مرکز نفوذ سیاسی در جهان از منطقه اروپا-اقیانوس اطلس به دیگر مناطق بوده است، مسالهای که همه طرفها در غرب را راضی نکرد.
وی ادامه داد: گامهای مشخصی با هدف تعطیلی نهادها، لغو توافقنامههای بینالمللی، کنار گذاشتن دیپلماسی چند جانبه جهت اجرای تصمیماتی در چارچوب ساختار ائتلافهای متکی بر منافع و تحمیل آنها بر دیگر کشورها برداشته شدهاند. ما این اقدام را تعبیری گمراهکننده میدانیم که ساختار جهانی متکی بر قواعد خوانده میشود اما در حقیقت تلاش غرب برای برهم زدن واقعیت قانونی دروغین جهت توجیه فعالیتهای خود و کنار زدن رقبا است. آنچه در این زمینه "اصول" خوانده میشوند، در بسیاری از موارد تفسیر ظالمانهای از اصول و احکام قوانین بینالمللی بودهاند و هدف نهایی از آنها انحصار تصمیمگیریهای مربوط به مسائل مختلف جهان برای غرب است.
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: تنها راه برای حل بحرانها آغاز گفتوگو میان طرفهای مختلف و اجرای راهکارهای سیاسی و دیپلماتیک با حفظ احترام به حاکمیت کشورها و به دور از هرگونه دخالت در امور آنها است.
لاوروف همچنین نسبت به پیامدهای افزایش بودجههای نظامی و تبعات فروپاشی ساختارهای ثبات استراتژیک در جهان هشدار داد و گفت: این رویکردها امنیت جهانی را تهدید میکنند و در این زمینه به اقدام آمریکا در نقض پیمان موشکهای بالستیک و سپس پیمان منع موشکهای میانبرد و کوتاهبرد و ابهام موجود درباره سرنوشت پیمان سلاحهای هجومی استراتژیک را یادآوری میکند.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه به نگرانی مسکو نسبت به قصد واشنگتن برای توسعه بخش دفاع موشکی خود اشاره کرد و آن را حاکی از طرحهای این کشور برای توسعه سلاحهای ضد موشک خود در فضا در آینده نزدیک دانست و گفت: این اقدام موجب تشدید رقابتهای تسلیحاتی خواهد شد.
لاوروف در پایان با اشاره به طرحهای فرانسه برای ایجاد فرماندهی فضایی در نیروهای مسلح خود از کشورهای عضو بریکس خواست در راستای ممانعت از نظامی شدن حریم فضایی تلاش کنند.
وزیر خارجه روسیه در ادامه بر لزوم منع تحقق سناریوی درگیری نظامی در منطقه خلیج فارس تاکید کرد و خواستار عادی سازی اوضاع در این منطقه در اسرع وقت با تاسیس سیستم امنیت جمعی و همکاری در آنجا شد.
وی تصریح کرد: از این رو ما به پیشبرد مفهوم تضمین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس میپردازیم و این طرح را بین شرکا توزیع میکنیم و انتظار داریم شرکای ما در بریکس از آن حمایت کنند.