صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۳ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۴۸۸۰۲۸
تاریخ انتشار: ۵۸ : ۱۱ - ۱۷ تير ۱۳۹۸
اسحاق جهانگیری گفت: این تحریم با تحریم سال ۹۰ – ۹۱ تفاوت فاحشی دارد. شدت و حدت تحریم‌های امروز، نحوه اجرای آن و شرایط کشور با آن زمان تفاوت بسیاری دارد. این بار آمریکایی‌ها طوری تحریم کردند که حتی در فاصله‌های بسیار دورتر از خاک آنها در اهداف آنها اجرایی شود چینی‌ها، روس‌ها و کشورهای شرق آسیا را وادار کردند تا با آنها همراه شوند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

اسحاق جهانگیری گفت: در مذاکرات اخیر با رئیس جمهوری ما می‌خواستند که برای کاهش تعهدات فرصت بدهیم و خارج نشویم. یکسال گذشت ما صبر کردیم.

به گزارش «انتخاب»، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در نشست رؤسای دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی و فناوری که در دانشگاه الزهرا برگزار شد، گفت: اگر طرف‌های مقابل به تعهدات خود عمل کنند، کاهش تعهدات ایران برجام قابل برگشت است. ما بعد از خروج آمریکایی‌ها از برجام یکسال در برجام ماندیم و به تعهدات خود عمل کردیم.

معاون اول رییس جمهوری خاطرنشان کرد: در مذاکرات اخیر با رئیس جمهوری ما می‌خواستند که برای کاهش تعهدات فرصت بدهیم و خارج نشویم. یکسال گذشت ما صبر کردیم به تعهدات خود عمل کردیم، با اروپایی‌ها، چینی‌ها و روسیه و کشورهای منطقه نیز بحث کردیم.

جهانگیری خطاب به اروپایی ها گفت: هر صبری دوره‌ای دارد، شما با فرصت یک هفته‌ای چه کاری می‌خواهید انجام دهید.

مهمترین بخش های اظهارات جهانگیری:

* دانشگاه الزهرا مختص به زنان است و باید شرایطی داشته باشد که از نظر امکانات ساختمانی آزمایشگاهی و سایر ملزومات دانشگاهی در جایگاه برتری باشد. خوشبختانه در سال‌های اخیر دختران و زنان ما در میادین مختلف خوش درخشیدند.

* امروز خانم‌هایی که مسئولیت قبول کردند، توانستند نمره قابل قبولی بگیرند، این یعنی اگر فرصت برابر برای زنان وجود داشته باشد، آنها ظرفیت‌های خوبی برخوردارند و شاهد هستیم در برخی از حوزه‌ها از مردان نیز سبقت گرفتند. در جلسه هیئت دولت آقای غلامی اعلام کردند که ۵۸ درصد داوطلبان کنکور دختران هستند که این نشانگر حضور جدی زنان در مسائل اجرایی و علمی و مدیریتی کشور است.

* این نشست در مقطع خطیر و مهمی برگزار می‌شود و اکنون در برهه حساسی قرار داریم البته این جمله برای مردم ما عادی شده چون همواره پس از انقلاب استفاده می‌کردیم اما این بار واقعا شرایط فرق دارد و بسیار حساس است.

*آمریکایی‌ها از برجام خارج شدند، کشورهای اروپایی، آژانس، شورای امنیت هنگامی که برجام تایید شد گفتند این یک الگوی مناسب برای حل بحران‌های جهان است اما آمریکایی‌ها نگذاشتند که در دوران برجام و چه زمانی که از آن خارج شدند مردم ایران از مزایای آن بهره‌مند شوند. قبل از خروج هر روز تهدید می‌کردند که دوره بعد را تمدید نمی‌کنیم تا فضای ناامن بین‌المللی علیه ایران ایجاد کنند و سرانجام در اردیبهشت سال گذشته رسما خارج شدند.

*{با مقایسه تحریم‌های امروز آمریکا با دوره‌های قبل} این تحریم با تحریم سال ۹۰ – ۹۱ تفاوت فاحشی دارد. شدت و حدت تحریم‌های امروز، نحوه اجرای آن و شرایط کشور با آن زمان تفاوت بسیاری دارد. این بار آمریکایی‌ها طوری تحریم کردند که حتی در فاصله‌های بسیار دورتر از خاک آنها در اهداف آنها اجرایی شود چینی‌ها، روس‌ها و کشورهای شرق آسیا را وادار کردند تا با آنها همراه شوند.

* آمریکا برای اولین بار با تمام قدرتش وارد یک جنگ اقتصادی با یک کشور شده است هدف آنها در مرحله اول فشار به مردم بود تا با ایجاد نارضایتی از درون کشور به سمت فروپاشی بروند و اگر این اتفاق صورت نگرفت، آنها می‌خواستند اقتصاد ایران فلج شود این موضوع را علنی بیان کردند و بر همین اساس اعلام کردند که ایران جشن ۴۰ سالگی انقلاب را نخواهد دید. همزمان جنگ روانی را نیز آغاز کردند که ما در این حوزه یک مقدار فضا را از دست دادیم و توانستند شوک‌هایی به ما وارد کنند هر چند ما کم کم شرایط را به سمت ثبات پیش بردیم و شروع به صحبت با اروپایی‌ها، روس‌ها و چینی‌ها کردیم و قبول کردیم یک سال در برجام بمانیم اما طرف مقابل کمترین حرکتی که در قالب برجام به آن متعهد بودند انجام ندادند.

* طبیعتا هر صبری دوره‌ای دارد، نهایتا صبر ما نیز تمام شد و در شورای امنیت ملی تصویب شد که برخی تعهدات را تعلیق کنیم در ماده ۲۶ و ۲۷ این اجازه برای ما وجود دارد که از ۳۰۰ کیلو بیشتر اورانیوم را در کشور نگه داریم و غلظت غنی‌سازی را بیش از ۳.۶ افزایش دهیم.

*ما این تعهدات را لغو کردیم علاوه بر آن در برجام یک سری اتفاقات رخ داد که مردم و دانشگاهیان باید با حساسیت آن را دنبال کنند، البته در مذاکرات اخیر بین سران، طرف‌های اروپایی اصرار داشتند که یک هفته دیگر صبر کنیم ما ۶۰ روز به آنها فرصت دادیم حالا یک هفته بیشتر چه تاثیری می‌تواند داشته باشد؟ اکنون تا گام سوم ۶۰ روز دیگر فرصت دارند و بهتر است از آن استفاده کنند و ما دنبال تعامل و گفت‌وگو هستیم و در عین حال حقوق ملت و منافع کشور را در نظر داریم.

*ما در مسائل بودجه و درآمد ارزی، شرایطی را تجربه می‌کنیم که بعد از انقلاب بی‌سابقه بوده است. البته در سال‌های جنگ ما بودجه‌ای را داشتیم که ۵۱ درصد آن کسری بود و اکنون شرایط این گونه نیست اما مشکلات به گونه‌ای دیگر وجود دارد که باید به آن از نگاه علمی و کارشناسی پرداخته شود.

*همواره منطقه حساس خاورمیانه محل حضور آمریکایی‌ها بوده است. افغانستان، سوریه و عراق تبدیل به جولانگاه این کشور شده و همدستی عربستان با اسرائیل برای مقابله با ایران از دیگر شرایط جدید منطقه است که شما دانشگاهیان باید آن را رصد کنید و به ما مشاوره بدهید.

*با توجه به این شرایط، ما با یکسری فرصت‌ها و محدودیت‌ها روبرو هستیم که می‌توان از این محدودیت‌ها، فرصت‌های مناسبی خلق کرد. ما باید در سیاست‌گذاری و مدیریت، شرایط جدیدی را به وجود آوریم.

* ذیصلاح‌تر و علمی‌تر از جمع موجود در این سالن برای تبیین‌ این کار وجود ندارد شما اساتید دانشگاه از قدیم با مشکلات کشور آشنا هستید و از ظرفیت‌ها خبر دارید. تجربه نشان داده که در تمام حوزه‌ها باید به نهاد دانشگاه اعتماد کرد. امروز آینده کشور در دانشگاه‌ها رقم می‌خورد و دانشگاه‌ها میزان‌الحراره جامعه هستند نباید از مشکلات دانشگاه‌ها به سادگی گذر کرد باید به آن اهمیت داد و با تمام وجود مسائل و مشکلات این حوزه را رفع کرد.