پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رئیس قوهقضاییه در گفتوگوی تلویزیونی با مردم گفت: بنیصدر خیلی برای تخریب چهره شهید بهشتی تلاش کرد. وقتی جوانان از شهید بهشتی خواستند که پاسخ او را بدهد، ایشان گفت، امام فرمودند، سکوت، سکوت، سکوت.
به گزارش «انتخاب» به نقل از خبرگزاری ها؛ سیدابراهیم رئیسی، رئیس قوهقضاییه از دقایقی پیش با حضور در استودیوی شبکه یک سیما، به گفتوگو با خبرنگاران رسانه ملی به مناسبت هفته قوهقضاییه پرداخت.
وی در این گفتگوی زنده ضمن تشریح سیاستها و برنامههای دوره جدید قوهقضاییه، گزارشی نیز از عملکرد یک سال گذشته قوه قضاییه را به مردم ارائه میکند.
رییس قوهقضاییه در ابتدای این گفتوگو درباره حادثه تلخ هفتم تیر اظهار کرد: مرور جریان هفتم تیر و شناخت وقایع روزهای آغازین انقلاب اسلامی، هم برای نسل آن زمان و هم جوانان فعلی نیاز است. امام بزرگوار پرچمدار این نهضت و انقلاب بودند. یاران انقلاب و مسئولان عالی که به دنبال شکلگیری نظام اسلامی و تدوین قانون اساسی و ساختارسازی برای نظام مبتنی بر ولایت فقیه و دین بودند. مرحوم شهید بهشتی نقشی محوری داشتند در تنظیم و تدوین و تصویب قانون اساسی؛ یاران امام در دولت، مجلس و قوهقضاییه برای شکلگیری نظام تلاش میکردند. تلاش دشمن هم این بود که این نظام پا نگیرد و یکی از تلاشهای آنها جنگ تحمیلی و حرکت منافقین بود. حرکت منافقین، همین حرکت داعشیهایی بود که در منطقه مرتکب جنایت شدند.
وی ادامه داد: آن روز دست نشاندههای استکبار، 17 هزار نفر از مردم ما از جمله مسئولان عالی کشور را به شهادت رساندند. در همین محل سرچشمه که بسیاری از مسئولان کشور از جمله مسئولان قوه به دفعات حضور میافتند، مسئولان ما را به شهادت رساندند. در روز هفتم تیر هم 72 یار انقلاب را به شهادت رساندند. آن شبی که این خبر اعلام شد بر همه سخت گذشت. همه برای شهدا ناراحت بودند اما بیشتر برای شهید بهشتی که در عمده مسئولیتهای اجرایی کشور نقش داشتند ناراحت بودند. شهید بهشتی واقعا مظلوم بود. اتهامات و شایعات زیادی مطرح شده بود. بنیصدر خیلی تلاش کرد چهره شهید بهشتی را به بدی جلوه دهد اما خصوصیت شهید بهشتی چیز دیگری بود. جوانان از ایشان خواستند که دفاع کند اما گفت امام فرمودند، سکوت، سکوت، سکوت. این ولاییبودن شهید بهشتی را نشان میدهد.
اروپاییها باید درباره پناه دادن به منافقین تروریست، پاسخگو باشند
رئیسی گفت: البته تلاش این بود که شهید بهشتی را از مردم بگیرد و کسی نباشد که این علم را بلند کند اما آینده نشان داد که رویشهای انقلاب، این علم را روی زمین نخواهد گذاشت. اما آنچه که باید در ذهن مردم و جوانان بماند این است که چرا امروز غربیها اجازه دادند که کشورشان پناهگاه تروریستها شود؟ این سوال باید پاسخ داده شود. مگر نمیگویند با تروریست مبارزه میکنند پس پناه دادن به تروریستهای منافقین که الان هم برنامه ترور را در سازمان خود پیگیری میکنند، باید در پناه آنها باشند؟ این اثبات میکند که اینها فقط بحث حقوق انسان و مبارزه با تروریست را فقط در حد حفظ منافع خود پیگیری میکنند.
پایه و اساس حکم مقام معظم رهبری، ایجاد تحول در قوهقضاییه است
وی درباره تحول در قوهقضاییه و ایجاد امید در مردم گفت: پس از انقلاب خیلی تلاش شد که قوانین در دادگستری اصلاح شود و نیروهای کارآمد از حوزه و دانشگاه جذب شوند. خود شهید بهشتی، آیتالله اردبیلی، آیتالله یزدی و مرحوم شاهرودی و آیتالله آملی لاریجانی به همراه بدنه شریف قوهقضاییه از جمله قضات خیلی تلاش کردند که دادگستری مبتنی بر فقه اسلامی ایجاد شود اما جایی که الان هستیم، با نقطه مطلوب خیلی فاصله داریم. باید برخی از مشکلات دستگاه قضایی که هم مردم و هم قضات را رنج میدهد را برطرف کنیم و گرهها را بگشاییم. آنچه که از آن به عنوان تحول نام میبریم این است که برخی مشکلات فعلی زیبنده عدلیه نیست و امکان رفع این مشکلات قطعا وجود دارد. حکمی که مقام معظم رهبری به من دادند و آن را منشور حرکتی قوهقضاییه نام گذاشتهام، اساس آن این است که باید تحولی در قوه قضاییه صورت گیرد. گام اول شناخت وضع موجود است. یکی از مشکلات، ورودی پرونده فزاینده به دستگاه قضایی است که باید آن را کاهش دهیم.
وی ادامه داد: این کار به کارشناسیای نیاز دارد که مدتهاست انجام شده و ما، هم از این کارشناسی قبلی استفاده کردهایم و هم تیم جدیدی مشغول شدهاند. برخی پروندهها میتوانند وارد دستگاه قضایی نشوند و راههایی دیگر برای حل خصومت پیدا کرد. برخی دعاوی خانوادگی را به سمت دادگستری سوق دادیم اما راهحل مشکلات خانوادگی دادگستری است؟ مودت آسیبدیده درخانواده در دادگاه جبران میشود؟ خیلی دیدیم که حکم به ادامه زندگی یا طلاق داده میشود اما هیچکدام عملی نمیشود. چرا به سهولت باید راضی به طلاق و جدایی راضی شویم؟
عملکرد شوراهای حل اختلاف در فیصلهدادن به پروندهها موفق بوده است
رئیسی درباره اینک بسترسازی و برنامه مدون برای این کار چگونه اجرایی میشود گفت: باید اول قوانین را اصلاح و جرمزدایی و قضازدایی کنیم. همه مسائل به قوه قضاییه ربط ندارد. همه کژیها و تخلفات نباید جرمانگاری شود. حل خیلی از مسائل به قوهقضاییه ربطی ندارد. اختلاف بین دو سازمان غیر از قوهقضاییه هم امکان حل شدن دارد. شورای حل اختلاف الان با سازش، 30 درصد پروندهها را بدون ارجاع به قوه قضاییه فیصله میدهد. شورای حل اختلاف در صلح و سازش خیلی موفق بوده است. درباره منابع طبیعی، محیطزیست و دعاوی طلبکار و بدهکار را اگر در کمیسیونهایی بتوان حل کرد خیلی پیشرفت خواهیم داشت. پیشنهادهایی به مجلس شورای اسلامی دادیم که در حال بررسی است تا بتوانیم دادگستری را محدود به مواردی کنیم که واقعا باید به آنها رسیدگی شود. فرهنگسازی و اصلاح قوانین واقعا لازم است. این به این معنا نیست که خودمان برای رفع مشکلات آماده نباشیم.
وی ادامه داد: نوسانات اقتصادی، چک بلامحل را ایجاد میکند. خیلی از مسائل در حوزه آموزش و پرورش و رسانه و فرهنگ باید حل شود؛ فقر و بیکاری زمینه وقوع جرم هستند. هرچه فقر کمتر شود شاهد کاهش پرونده هستیم. بیکاری کمتر شود، وقوع جرم هم قطعا کمتر میشود. اصلاح خیلی از بسترهای اینچنینی نیز میتواند باعث کاهش ورودی پروندهها شود. همه دستگاهها میتوانند و باید کمک کنند تا کاهش ورودی پروندهها باشیم. این امر قطعا قابل تحقق است. البته باید باز هم تأکید کنیم که رقمهایی که درباره 17 میلیون پرونده درست نیست زیرا هر پرونده وارده به قوهقضاییه در مراحل و مقاطع مختلف، ثبتهای مختلف میشود. اصل پروندههای ورودی حدود 6 میلیون است.