پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
وزیر دفاع سابق آمریکا خروج دولت این کشور از برجام را "اشتباه استراتژیک" خواند و گفت که این کار موجب انزوای آمریکا شده است.
به گزارش ایسنا، رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا در سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ در گفتوگو با شبکه سیبیاس در پاسخ به سوالی درباره اعزام ناو هواپیمابر و برخی تجهیزات نظامی به منطقه اظهار داشت: همانطور که میدانید زمانی که من وزیر بودم ما دو ناو در محدوده خلیج فارس داشتیم، یکی دقیقاً در خلیج فارس و دیگری در دریای عرب. بنابراین، میخواهیم همان حضور (نظامی) در زمان جنگها با عراق و افغانستان را، مانند گذشته داشته باشیم. از نظر من، آنچه حائز اهمیت است این است که هر دولتی در آمریکا از زمان شکلگیری انقلاب اسلامی ایران که از جیمی کارتر آغاز شد تلاش کردهاند تا به یک سازگاری با ایران دست پیدا کند. تمامی آنها. من تقریباً در همه این دولتها بودهام. در برخی موارد رؤسای جمهور ایران نیز مایل به این کار بودند.
وی ادامه داد: این (خصومت) تنها به دلیل خروج ما از توافق هستهای با ایران نیست. یک دشمنی عمیقتر و بیزاری میان دو کشور وجود دارد.
گیتس در پاسخ به این سوال که ایران از فرصت مذاکره با واشنگتن استفاده و برای حصول توافق هستهای با آمریکا و جهان مذاکره کرد اما نتیجه این دیپلماسی خروج آمریکا بود. اکنون ایران چه انگیزهای برای مذاکره دارد؟ گفت: از نظر من توافق به موضوع آزمایش موشکهای بالستیک ایران و سیاستهای منطقهای این کشور در حمایت از حزبالله، حماس و فعالیتهای سپاه پاسداران رسیدگی نکرد. من فکر میکنم که این توافق نقاط ضعف بزرگی دارد اما وقتی آن را امضا کردیم، بیرون آمدن از توافق یک اشتباه بود. ما میتوانستیم از ابزارهای فشار دیگری برای رسیدگی به این مسائل، همچون موشکهای بالستیک و رفتار ایران در منطقه استفاده کنیم.
این مقام پیشین آمریکایی در پاسخ به اینکه آیا از نظر او خروج از برجام اشتباه استراتژیک دولت ترامپ بود، بیان کرد: بله من همینطور فکر میکنم چراکه منجر به انزوای ما و همچنین ایران شد. این در حالی است که نزدیکترین متحدان اروپایی ما توافق را حفظ کردهاند زیرا همه، دست کم تا به امروز بر این باورند که ایران به توافق پایبند بوده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره تهدید ایران برای عدم پایبندی به تعهداتش در برجام گفت: از نظر من اگر ایرانیها درست به این اقدام بزنند و برخی عناصر برنامه هستهای خود را از سر بگیرند، اروپاییها نشان دادهاند که علیه این کشور تحریم وضع میکنند. چنین کاری ایران را در یک جعبه قرار خواهد داد چراکه علاوه بر آمریکا که تحریمها را بازگردانده، اروپاییها هم در موقعیتی قرار میگیرند که تحریمها را بازگردانند.
رابرت گیتس همچنین در پاسخ به این سوال که "آیا از نظر او ایرانیها بلوف میزنند"، تاکید کرد که خیر.
وی در پاسخ به اینکه اگر توافق بر هم بخورد و دیگر نظارتی بر برنامه هستهای ایران وجود نداشته باشد قدم بعدی آمریکا چه خواهد بود، گفت: این همان چیزی است که درباره چین میگویم، اینکه ما یک استراتژی برای این کشور نداریم. رویکرد ما در بلند مدت درخصوص ایران چیست؟ اهداف ما چیست و چگونه میخواهیم به آنها برسیم؟ من معتقدم که ما یک استراتژی درست و منسجم درباره اینکه چگونه میخواهیم به اهدافمان دست یابیم، نداریم جز اینکه تا میتوانیم فشار بر ایرانیها وارد کنیم، شاید به این امید که مردم آنها روزی برمیخیزند و دولت را سرنگون میکنند. چیزی که از نظر من احتمال بسیار کمی دارد.
رئیس اسبق پنتاگون درباره اظهارات اخیر محمد جواد ظریف مبنی بر اینکه ترامپ در کنترل مشاورانش بهویژه جان بولتون و برخی متحدانش قرار دارد که ممکن است آمریکا را به جنگ با ایران بکشانند و اینکه آیا چنین فضایی برای ایجاد شرایط وقوع درگیری وجود دارد؟ تصریح کرد: من این روزها ارتباط زیادی با واشنگتن ندارم اما فکر نمیکنم که ترامپ تحت کنترل است و مشاوران او میخواهند وی را به سمت وضعیتی سوق دهند که به وقوع درگیری با ایران بینجامد که میتواند گسترده شود. من اینطور فکر نمیکنم.
وی در پاسخ به اینکه آیا رئیس جمهور بعدی آمریکا باید مجدداً به برجام بپیوندد، گفت: من بر این باورم که ما باید به توافق بازگردیم و آن را اصلاح کنیم. چیزی که به نظر میرسد در حال تلاش برای آن است اما موفق نبوده، چراکه آنها نباید انگیزههایی را برای ایران ایجاد کنند تا پای مذاکره بیاید و توافق را به موضوعات دیگری مثل موشکهای بالستیک گسترش دهد اما اکنون میان ایران و آمریکا تنشی وجود دارد که میتواند برای خاورمیانه پیامدهایی بسیار خطرناک به همراه داشته باشد. بنابراین باید یک استراتژی برای این وجود داشته باشد که ایران مجدداً مذاکره کند و این توافق گستردهتر هم باشد.
گیتس درباره انتقاد ترامپ از گفتوگو جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا با مقامات ایرانی خاطر نشان کرد که سیاستمداران آمریکایی و رهبران سابق بهطور مداوم با رهبران دیگر کشورها گفتوگو میکنند و باور ندارد که کری ایران را از مذاکره با آمریکا بازمیدارد.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو اهداف آمریکا درخصوص ایران و کره شمالی و درخواستهایی که از این دو کشور دارد را اهدافی توصیف کرد که غیرقابل دستیابی هستند.