پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : استاندار خوزستان با اشاره به آبگیری ۹۰ درصد از تالاب هورالعظیم، گفت: حداقل ارتفاع آب در هورالعظیم ۵۰ سانتیمتر است و هیچ محدودیتی برای ورود آب به تالاب نیست و دور تا دور بسیاری از دکلهای نفتی مستقر در هورالعظیم آب است.
به گزارش ایسنا، غلامرضا شریعتی شامگاه ۲۵ فروردین ماه در دیدار با فعالان فضای مجازی با اشاره به اینکه خوزستان علاوه بر بارشهای استان، باید بارشها و سیلابهای دیگر استانها را نیز کنترل کند، اظهار کرد: اکنون مساله سیلاب و بارشها مهمترین مساله کشور و استان است و خوزستان به صورت اساسی درگیر این موضوع است.
وی افزود: اگر یکسری کارهای اساسی در خوزستان انجام داده نشود، در بحث سیلاب شاهد مشکلات اساسی در استان خواهیم بود.
همه حوضههای آبریز درگیر سیلاب بودند
استاندار خوزستان تصریح کرد: در سالهای گذشته اگر دچار سیلاب میشدیم در یک حوضه آبریز دچار سیلاب میشدیم و در دیگر حوضهها شرایط نرمال بود اما امسال همه حوضههای آبریز درگیر سیلاب بودند و در بسیاری از مناطق استان سیلاب رخ داد.
شریعتی با بیان اینکه در چنین شرایطی باید شرایط مدیریت میشد تا کمترین خسارت را داشته باشیم، عنوان کرد: با توجه به اختلاف ارتفاع کم استان، این کار کاری دشوار است و اگر سیلاب وارد استان شود، آب در خوزستان میماند و این مساله باعث شد تا از ابتدای بارشها همه در دولت نگران این مساله باشند اما خوشبختانه با مدیریتی که انجام گرفت تا کنون شرایط را به هر شکل کنترل کردهایم، هرچند که خساراتی نیز داشتهایم.
اولویت حفظ جان مردم است
وی ادامه داد: تلاش شد تا به نحوی عمل شود که حداقل مشکلات را برای مردم شاهد باشیم و خسارتها نیز پایینترین میزان ممکن باشد. در این زمینه سیاست گذاری شد تا تلفات انسانی حداقل باشد و شهرهای استان نیز تا حد امکان دچار آبگرفتگی نشوند و در ادامه مسائل اقتصادی اولویتهای بعدی بودند.
استاندار خوزستان با بیان اینکه آورد آب رودخانههای خوزستان در یک سال آبی به صورت میانگین ۲۷ تا ۲۹ میلیارد متر مکعب است، گفت: این آورد در سالهای خشکسالی کمتر میشود به شکلی که سال گذشته این آورد ۱۳ میلیارد مترمکعب بود. در این زمینه باید گفت که با یک میلیارد متر مکعب آب قابل برنامهریزی وارد سال آبی ۹۷ شدیم و این مساله یک شرایط بحرانی برای استان بود.
شریعتی بیان کرد: در آن زمان سازمان آب و برق خوزستان اعلام کرده بود که حتی مجوز کشت پاییزه نیز به کشاورزان داده نمیشود زیرا شرایط پشت سدهای استان بسیار نامناسب بود و حتی برای تأمین آب شرب نیز نگران بودیم.
باید ۵۲ میلیارد متر مکعب آورد رودخانهها را تا پایان سال آبی مدیریت کنیم
وی با اشاره به آورد آب رودخانههای استان در سال آبی ۹۷-۹۸ گفت: در این سال آبی از مهرماه تا اسفندماه ۲۸ میلیارد مترمکعب آورد آب استان بوده است و پیش بینی میشود تا سال آبی میزان آورد آب استان به ۵۲ میلیارد متر مکعب برسد و زیرساختهای استان برای این میزان آورد فراهم نیست و باید شرایط را مدیریت کنیم.
استاندار خوزستان عنوان کرد: سیاستهایی را که تا کنون اعمال کردهایم به شکلی بوده که خوشبختانه تلفاتی نداشتهایم و تقریباً شهری نیز درگیر سیلاب نشده است.
شریعتی ادامه داد: کارهای شبانهروزی سنگینی در استان انجام گرفت تا شرایط را در استان کنترل کنیم و بتوانیم در جهت اهداف و سیاستهای مدنظر در راستای رضایت مردم گام برداریم و کاری کنیم تا کمترین تبعات اجتماعی را در خوزستان داشته باشیم.
پخش سیلاب در دشتها، اهواز را از سیل نجات داد
وی با اشاره به تلاشهای انجامگرفته در خصوص پایداری شرایط اهواز، گفت: اگر سیلابها را در دشتها پخش نمیکردیم اهواز اکنون زیر آب بود و شرایط به این شکلی که اکنون است، نبود. پخش سیلاب در دشتها یکی از اهدافی بود که توانستیم با اجرای آن بسیاری از مشکلات را حل کنیم.
استاندار خوزستان بیان کرد: به علت خروجی رودخانههای دز و کرخه با شرایط استثنایی مواجه شدیم که این دو رودخانه در منطقه الهایی به یکدیگر متصل شدند و از بستر رودخانه خارج شدند و در دو طرف جاده اندیمشک - اهواز به سمت اهواز در حرکت بودند.
شریعتی گفت: در این شرایط با وضعیتی مواجه شدیم که آب به سمت اهواز در حرکت بود و ما این مساله را پیش بینی نکرده بودیم زیرا این دو رودخانه در طول تاریخ به هم نپیوسته بودند. در این زمینه اگر ایستگاه برق شمال اهواز را آب میگرفت تا تابستان نمیتوانستیم بخش زیادی از اهواز را برقدار کنیم و باید در این شرایط از این منطقه حفاظت میشد. با تلاشی که انجام گرفت خوشبختانه توانستیم آب را کنترل کنیم.
وی ادامه داد: از ظرفیت کانالهای چمران و سلمان استفاده کردیم تا بتوانیم آب را به خارج اهواز و به سمت تالاب هدایت کنیم و همچنین با پخش آب در دشتها شرایط را مدیریت کردیم تا آب وارد شهر اهواز و مناطق حساس نشود. ظرف مدت حدود ۶۳ ساعت توانستیم سیلبند ۲۸ کیلومتری اهواز را احداث کنیم تا آب وارد شهر اهواز نشود. این کار با همدلی و تعلق بسیاری که میان بخشهای مختلف به وجود آمد انجام گرفت.
استاندار خوزستان با اشاره به آبگیری ۹۰ درصد از تالاب هورالعظیم، عنوان کرد: تلاش شده است تا آب را به سمت مخازن هورالعظیم هدایت کنیم و خروجیهای رودخانه کرخه را به سمت هورالعظیم افزایش بدهیم و حتی اجازه دادهایم تا آب به سمت عراق نیز حرکت کند.
حداقل ارتفاع آب در هورالعظیم ۵۰ سانتیمتر است
شریعتی ادامه داد: حداقل ارتفاع آب در هورالعظیم ۵۰ سانتیمتر است و هیچ محدودیتی برای ورود آب به تالاب نیست و دور تا دور بسیاری از دکلهای نفتی مستقر در هورالعظیم آب است.
وی خاطرنشان کرد: سیاست خشک کردن تالاب برای برداشت نفت را نمیپذیرم و به دنبال حفظ حقآبه زیست محیطی تالاب هستیم اما منافع کشور را نیز حفظ خواهیم کرد زیرا برداشت نفت از مخازن مشترک یک ثروت بین نسلی است که باید از آن بهره برد.
وضعیت فاضلاب اهواز بهتر میشود
استاندار خوزستان در خصوص آخرین وضعیت فاضلاب اهواز اظهار کرد: سیستم فاضلاب اهواز کامل نیست و بخشی از آن وارد رودخانه میشود. با توجه به بالارفتن جریان رودخانه، فاضلاب پس زده میشود و در این زمینه پمپاژهایی تهیه شده است تا شرایط بهتر شود. اکنون شرایط فاضلاب با توجه به نصب این پمپاژها بهتر شده است و بهتر نیز خواهد شد.
شریعتی ادامه داد: تأمین آب شرب اهواز از کارون نیست و کیفیت آب شرب تغییری نداشته و مشکلی ندارد. آب اهواز کاملاً سالم و بهداشتی است و مردم نگران نباشند.
سیلاب خوزستان ربطی به انتقال آب ندارد
وی درباره بحث انتقال آب از خوزستان به دیگر استانهای کشور گفت: بحثی از انتقال آب نیست و سیلاب خوزستان ربطی به انتقال آب ندارد. در خوزستان ظرفیت داریم تا سدهای بیشتری احداث شود تا آب بیشتری را در استان نگهداری و ذخیره کنیم. در این زمینه اراضی بسیاری نیز وجود دارد تا بتوانیم با کمک همان آب، آنها را به زیر کشت ببریم.
استاندار خوزستان خاطرنشان کرد: بر اساس برآوردها از ذوب شدن برف شاهد آورد آب ۱.۵ میلیارد متر مکعبی خواهیم بود و باید مخازن سدهای استان را برای مدیریت این حجم از آورد آماده کنیم.