پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
شبکه بلومبرگ در گزارشی با اشاره به اینکه معافیت از تحریمهای نفتی ایران به زودی به پایان میرسد، تاکید کرد: ترامپ اکنون با یک انتخاب دشوار روبرو است چراکه باید میان تشدید فشار بر ایران و قیمت پایینتر نفت یکی را انتخاب کند.
به گزارش ایسنا، شبکه بلومبرگ در این گزارش مینویسد: معافیت از تحریمهای آمریکا علیه ایران که به چند کشور اجازه میدهد به خرید نفت از ایران ادامه دهند به زودی پایان خواهد یافت. اکنون باید دید که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا پس از این چه تصمیمی خواهد گرفت که تأثیری بزرگ بر بازار جهانی نفت خواهد داشت.
ضربالاجل دولت آمریکا برای تصمیمگیری درباره تمدید معافیت چند خریدار بزرگ نفت ایران از تحریمها کمتر از یک ماه دیگر به پایان خواهد رسید و دونالد ترامپ با یک انتخاب پیچیده و دشوار روبرو خواهد بود. وی بدون شک میخواهد فشار را بر این کشور حاشیه خلیج فارس افزایش دهد اما او با انجام چنین کاری با خطر بالا رفتن قیمت نفت مواجه خواهد شد.
برایان هوک نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران هفته گذشته به خبرنگاران گفت که بر این باور است، شرایط بازار جهانی نفت برای تسریع روند به صفر رساندن خرید نفت از ایران در ۲۰۱۹ بهتر از سال گذشته است اما رقمها (در بازار) داستان دیگری را نقل میکنند.
این مسئله کار را برای ترامپ که میخواهد به خریداران باقیمانده نفت ایران سخت بگیرد، بسیار دشوارتر خواهد کرد.
بلومبرگ در ادامه با اشاره به افزایش ۵۰ درصدی قیمت نفت در تعطیلات کریسمس گزارش داد: با این حال، معافیت از تحریمها به چند کشور اجازه داد تا برای یک دوره شش ماهه همچنان از ایران نفت خریداری کنند. این معافیت از تحریم نفتی ایران که در ماه نوامبر ۲۰۱۸ اعمال شد برای هشت کشور، شامل ژاپن، چین، کره جنوبی، ترکیه، هند، ایتالیا، یونان و تایوان در نظر گرفته شده است. طبق ارزیابیها روزانه ۱.۷۶ میلیون بشکه نفت و محصولات نفتی ایران در ماه مارس از این کشور صادر شده و در مقایسه با ۱۰۴۲ میلیون بشکه در فوریه افزایش داشته است.
این روند بر خلاف چیزی است که برایان هوک درباره نزدیک شدن واشنگتن به هدف قطع کامل صادرات نفت ایران میگوید. وی همچنین گفت که سه کشور، یعنی ایتالیا، یونان و تایوان در طول این دوره خرید نفت از ایران را به صفر رساندهاند اما حقیقت این است که این کشورها از همان ابتدا از معافیت خود استفاده نکردند. پالایشگاههای یونان و ایتالیا از ماه اکتبر تاکنون محمولهای از ایران دریافت نکردهاند و تایوان نیز آخرین خرید خود را در سپتامبر دریافت کرده بود.
تحریمهای رئیس جمهور ترامپ باوجود اعطای معافیت کمتر، تنها کمی از تحریمهایی که رئیس جمهور پیشین آمریکا علیه ایران وضع کرده بود سختتر است. این، بدون شک انگیزهای برای او خواهد بود تا فشار بر این کشور را تشدید کند اما ترامپ ماه آینده (میلادی) برای اینکه بخواهد به ایران سختتر بگیرد با دشواریهایی روبرو است.
بدتر شدن شرایط در دو کشور تولید کننده نفت، یعنی ونزوئلا و لیبی سبب شده است تا سختتر کردن تحریمها علیه تهران مشکلتر باشد.
اکنون ترامپ با دو گزینه مواجه است؛ معافیت سه کشوری که هیچگاه از این فرصت خود استفاده نکردهاند را تمدید نکند که در واقع تأثیری هم بر بازار نخواهد داشت و ادعا کند که به ایران سختتر گرفته است یا اینکه از کشورهایی همچون عربستان و یا دیگر اعضای اوپک بخواهد که تولید خود را افزایش دهند. بهطور قطع عربستان به عنوان رقیب ایران خوشحال خواهد شد که تولیدش را افزایش دهد اما آنها در مقایسه با سال گذشته تمایل کمتری برای این کار دارند.
در این میان، ترامپ اگر بخواهد میان تشدید فشار بر ایران و قیمت پایینتر نفت یکی را انتخاب کند، ملاحظات داخلی نیز تأثیرگذار خواهد بود. انتظار میرود که او توئیتهای بیشتری را خطاب به عربستان و اوپک منتشر کند و معافیت پنج کشور از هشت کشور را تمدید کند که تا حدی حجم خرید نفت (از ایران) را، اگر نه بهطور کامل کاهش خواهد داد.