پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مدیرعامل آب منطقهای لرستان با بیان اینکه سد کزنار الیگودرز، هاله کوهدشت و ایوشان خرمآباد سرریز کرد گفت:خسارتهای وارده به مجموعههای وزارت نیرو ۳۱۵ میلیارد تومان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرمآباد، رضا میرزایی در جلسه ستاد مدیریت بحران استان که در سالن جلسات استانداری لرستان برگزار شد بابیان اینکه در حال حاضر ۱۵ سد در استان در دست اجرا و یا به بهرهبرداری رسیده است اظهار داشت: از این تعداد سه سد مربوط به آب نیرو، ۱۲ سد مربوط به آب منطقهای است که شش سد تاکنون با حجم مخزن ۲۰۶ میلیون مترمکعب به بهرهبرداری رسیده و تاکنون بیش از ۹۵ درصد معادل ۱۹۶ میلیون مترمکعب حجم مخازن سدها پرشده است.
وی افزود: سه سد کزنار الیگودرز، هاله کوهدشت و ایوشان خرمآباد سرریز کرده است؛ با توجه به آمار سازمان هواشناسی استان لرستان داری ۵۱۵ میلیمتر میانگین بارندگی در بلندمدت است، ولی آمار میانگین آبی سال جاری پربارانترین استان کشور بوده است.
مدیرعامل آب منطقهای لرستان عنوان کرد: استان لرستان دارای ۱۳۰ رودخانه فصلی و دائمی با طول ۹۰۰ کیلومتر است و بر اساس آمار هیدرومتری بر روی رودخانههای اصلی میانگین بلندمدت حجم آب خروجی از استان لرستان حدود ۱۲ و نیم میلیارد مترمکعب است که از این میزان حدود ۸ میلیارد مترمکعب مربوط به آبهای تولیدی در استان لرستان و ۴ ونیم میلیارد مترمکعب مربوط به روان آبهای ورودی از استانهای همجوار است.
وی بیان کرد: در بارندگیهای سال آبی جاری از ابتدای مهرماه سال گذشته مجموع بارشهای استان ۲۶ ونیم میلیون مترمکعب بوده که از این میزان حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب بهصورت روان آب از استان خارج و به مخازن سدهای دز و کرخه واردشده است.
میرزایی با اشاره به شرایط زمینشناسی و وجود سازندهای ریزدانه و همچنین شیب توپوگرافی که حدود ۷۱ درصد استان لرستان کوهستانی و دارای شیب ۲۵ درصد است تصریح کرد: میانگین بارشهای استان لرستان بالا است و با توجه به نبود تأسیسات ذخیرهسازی، کنترل سیلاب و حجم ناچیز سدهای استان با ۴۲۰ میلیون مترمکعب نمیتواند سیلابهای استان لرستان و همچنین خوزستان را کنترل کند.
وی خاطرنشان کرد: شهرستان پلدختر به دلیل قرار گرفتن در خروجی استان لرستان سیل خیزترین شهرستان استان و پسازآن شهرستان خرمآباد قرار دارد و همچنین دبی تغییر رودخانههای استان حداکثر در سیل اخیر حدود سه هزار و ۳۵۰ مترمکعب در ثانیه بوده که مربوط به رودخانه کشکان بوده است.
مدیرعامل آب منطقهای لرستان با اشاره به خسارات سیلاب اخیر گفت: در اثر این سیلاب خسارات زیادی به دیواره حفاظتی شهرها، روستاها، ایستگاههای پمپاژ، شبکههای آبیاری و زهکشی و همچنین طرحهای آبرسانی شرب شهری و روستایی و شبکههای برق استان واردشده بر همین اساس درمجموع خسارتهای وارده به مجموعههای وزارت نیرو ۳۱۵ میلیارد تومان بوده است.
وی با اشاره به بحرانی بودن دو حوزه رودخانه تیره شهرستان دورود با دبی سیلابی حدود ۳۵۰مترمکعب در ثانیه است افزود: حداکثر ظرفیت این رودخانه ۴۲۰ مترمکعب در ثانیه است که با توجه به سیلاب رودخانه سیلاخور، بیاتان، آبسرده و سرریز سد مروک پیشبینیشده که سیلاب رودخانه تیره در شهرستان دورود به حدود ۶۰۰ مترمکعب در ثانیه برسد در همین راستا پیشبینی میشود بخش ساحلی شهر غرق آب شود.
میرزایی بابیان اینکه دبی رودخانه کشکان هزار ۵۸۲ مترمکعب در ثانیه است عنوان کرد: با توجه به اینکه این رودخانه شهر پلدختر، معمولان، روستاهای پرجمعیت در مسیر و بخشهایی از شهرستان چگنی را دربر میگیرد پیشبینی میشود با ورود سامانه بارشی دررود خانه کشکان تا حدود ۳ هزار ۵۰۰ مترمکعب در ثانیه برسد بر همین اساس روستاهای مسیر رودخانه و بخشی از شهر پلدختر غرق آب خواهد شد.
وی بیان کرد: در سیلاب اخیر مشخص شد که استان لرستان به دلیل عدم وجود سدهای مخزنی و کنترل سیلاب قادر نیست نقش مؤثری در مدیریت سیلاب حوزههای کرخه و کارون ایفا کند بر همین اساس ضروری است وزارت نیرو با ایجاد سیستم پویا در توزیع آب و ساخت مخازن در بالادست استان سبب شود که سیلابهای استان لرستان و خوزستان کنترل شود.
مدیرعامل آب منطقهای لرستان تصریح کرد: وزارت نیرو میتواند با ایجاد سدهایی همچون تنگ شبیخون، معشوره، داربلوط، کاکاشرف، بهرام کش، بن لار، چولهول مازیان رود و زال سیلاب را در بالادست شهرهای بزرگ کنترل کند.
وی با اشاره به اهمیت احداث سد معشوره گفت: چنانچه این سد ساخته شود میتواند سیلاب شهرستانهای چگنی، معمولان و پلدختر بخش زیادی از سیلاب استان خوزستان را کنترل کند، سد معشوره در سنوات گذشته بناشده ساخته شود، ولی به دلایلی در مخزن این سد بازنگری کردند و مخزن از ۵۸۰ میلیون مترمکعب به ۵۰ میلیون مترمکعب تغییر دادند، ولی چنانچه با مخزن قبلی ساخته شود میتواند بخش عمدهای از سیلاب استان لرستان و خوزستان را کنترل کند.
میرزایی خاطرنشان کرد: از دیگر درخواستهای استان لرستان از وزارت نیرو تسریع در ساخت سدهای اجرایی آب سرده، شهید بروجردی، کمندان، مروک، مخمل کوه، زیبا محمد، تاج امیر، عالی محمود است.