در آیین پایانی یازدهمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران، ضمن تجلیل از اکبر عالمی، هنرمند پیشکسوت، آثار و هنرمندان برتر دو بخش مسابقه ایران و بینالملل معرفی شدند.
آیین پایانی یازدهمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران با حضور مدیران سینمایی، بزرگان و فعالان عرصه انیمیشن و داوران ایرانی و خارجی جشنواره، شامگاه پنجشنبه ۱۶ اسفند در سالن شهید بهنام محمدی در مرکز آفرینشهای هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
در ابتدای این مراسم با اجرای علیرضا کریمیصارمی، با پخش فیلمی، یاد و خاطره مرحوم وحید نصیریان زنده نگاه داشته شد.
تشکر از سازمان سینمایی برای حمایت از جشنواره
در ادامه، علیرضا کریمیصارمی ضمن تشکر از اعضای هیات انتخاب از حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی به دلیل حمایت سازمان سینمایی از یازدهمین جشنواره پویانمایی تهران، قدردانی کرد و گفت: «از آقای دکتر حسین انتظامی دستیار ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان سینمایی و سمعی و بصری به خاطر کمکهای مادی و معنوی ارزنده و بیدریغی که برای برگزاری هرچه باشکوهتر یازدهمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران مبذول کردهاند و همکارانشان در سازمان سینمایی و سمعی و بصری و همچنین از سید محمدمهدی طباطبایینژاد مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تشکر و قدردانی میکنیم.»
فاضل نظری، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هم در سخنانی کوتاه گفت: «خیلی خوشحالم که میبینم این مراسم سخنرانی ندارد و اگر کسی سخنی میگوید فقط تشکر است. من هم ترجیح میدهم به جای سخنرانی از برگزارکنندگان این جشنواره در بخشهای مختلف و دوستانمان در معاونت سینمایی تشکر کنم و برایتان آرزوی موفقیت کنم.»
تجلیل از اکبر عالمی استاد پیشکسوت انیمیشن ایران
پس از آن، مجری مراسم، خاطرهای از اولین روزهای فعالیت اکبر عالمی قرائت کرد و پس از آن ویدئویی درباره اکبر عالمی پخش شد که در این ویدیو او از روزهای کودکی و جوانیاش گفت. وی در این فیلم گفت: من به این خاک تعلق دارم و هرگز مهاجرت نمیکنم.
سپس مجری از وی خواست که روی صحنه حاضر شود. فاضل نظری برای این تجلیل از اکبر عالمی، این هنرمند را همراهی کرد.
عالمی با خواندن شعر گفت: «این لوح سپاس را تقدیم میکنم به دکتر نورالدین زرینکلک. او کاری کرد که من وقتی ۲۵ ساله بودم کسوت معلمی را چشیدم و فهمیدم این بهترین لباسی است که انسان میتواند در تمام عمرش تنش کند.»
اکبر عالمی پس از دریافت لوح تقدیرش گفت: «خداوند جهان را با عدالت خلق کرده همیشه یک چشم عادل شما را میبیند.»
در بخشی دیگر از این مراسم، ویدیویی مشتمل بر بخشهایی از آثار مهین جواهریان به نمایش در آمد و جایزه ویژه دبیر جشنواره در بخش ایران به مهین جواهریان به خاطر خلق آثاری ماندگار در هنر پویانمایی بر اساس فرهنگ و ویژگیهای فرهنگ ایرانی اهدا شد.
مهین جواهریان گفت: «من خیلی شگفتزده شدم و میخواهم بگویم من فراموش کردم از دختران و پسران جوانمان در جشنواره که شبانهروز برای بهتر برگزار شدن جشنواره تلاش کردند، تشکر کنم. صمیمانه از شما متشکرم.»
تشکر برنده اسکار از برگزارکنندگان جشنواره
پس از آن بخشهایی از آثار مایکل دودوک دو ویت در قالب ویدئو کلیپی به نمایش در آمد و جایزه ویژه دبیر جشنواره در بخش بینالملل به مایکل دودوک دوویت به خاطر خلق آثار شگفتانگیر و بی بدیل پویانمایی در سالیان متمادی و خدمات شایان توجه به ارتقای هنر – صنعت پویانمایی اهدا شد.
دودوک پس از دریافت جایزهاش در میان تشویق پرشور حاضران گفت: «فقط میخواهم از صمیم قلبم از همه شما تشکر کنم.»
برترینهای بخش مسابقه ایران
در بخش مسابقه ایران به داوری فرخ یکدانه، سعادت رحیمزاده، روانبخش صادقی، حامد جعفری و امیر مهران، فیلم «روباه» به کارگردانی صادق جوادی و تهیهکنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به دلیل هماهنگی کامل بین تمام بخشها، کارگردانی خلاقانه و اقتباس هنرمندانه، تندیس طلایی فیلم اول این بخش را از آن خود کرد.
هیات داوران این جشنواره ، تندیس نقرهای فیلم دوم را نیز به امیرهوشنگ معین کارگردان فیلم «گرگم و گله میبرم؟» و تهیهکنندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به دلیل توانمندی و جسارت در فضاسازی و استفاده خلاقانه از تکنیک اهدا کردند و تندیس برنزی فیلم سوم نیز به شیوا صادق اسدی کارگردان و تهیهکننده فیلم «یال و کوپال» به دلیل شناخت کامل قابلیتهای تکنیک و اصالت در شکل روایت اهدا شد.
در این میان تندیس طلایی بهترین فیلم با موضوع کودک و نوجوان را ساره شفیعیپور کارگردان فیلم «شب ترسناک لومو» به تهیهکنندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به دلیل استفاده از قابلیتهای انیمیشن در آموزش خلاقانه کودک دریافت کرد.
همچنین تندیس طلایی بهترین اثر تلویزیونی نیز به کارگردانی شیوا ممتحن و تهیه کنندگی خود او و مرکز پویانمایی صبا به فیلم «اینجوری بهتره(سفردریایی)» به دلیل رعایت شاخصههای تولید در زمان محدود، با حفظ کیفیت مطلوب اختصاص یافت.
تندیس طلایی بهترین اثر تبلیغی نیز به امین حقشناس کارگردان فیلم «Quiz cup» و تهیهکنندگیQuiz of kings به دلیل استفاده خلاقانه از قابلیتهای انیمیشن و ایدهپردازی جذاب اهدا شد.
تندیس طلایی بهترین فیلمنامه، جایزه دیگر بخش مسابقه ایران جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران را علی زارع قناتنوی کارگردان و تهیهکننده و هادی سبحانیان برای فیلم «چشمانداز خالی» به دلیل انتقال پیامی تاثیرگذار در قالب روایتی زیبا دریافت کردند.
امیرهوشنگ معین هم تندیس طلایی عنوان بهترین پویانما (انیماتور) بخش مسابقه ایران را برای فیلم «گرگم و گله میبرم؟» را از آن خود کرد.
بهرام عظیمی و یاشار جعفرخانپور نیز تندیس طلایی بهترین فضاسازی را برای فیلم «سیم ششم» به تهیهکنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به دلیل حساسیتهای هنرمندانه و نگاه محققانه در خلق فضاها بر اساس رای داوران به دست آوردند.
موسیقی فیلم «روباه» به کارگردانی صادق جوادی و تهیهکنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی توجه داوران جشنواره را به خود جلب کرد و آنها نیز برای خلق لحظات پراحساس و نقش تاثیرگذار در همراهی روایت تندیس طلایی جشنواره را به بهنام معیریان اهدا کردند.
هیات داوران همچنین تندیس طلایی بهترین صداگذاری را به آرش قاسمی برای فیلم «چشمانداز خالی» به کارگردانی و تهیهکنندگی علی زارع قناتنوی به دلیل فضاسازی زیبای صوتی و ارتباط تنگاتنگ آن با تصاویر اهدا کردند و تندیس طلایی بهترین اثر بلند نیز به اشکان رهگذر برای فیلم «آخرین داستان» به کارگردانی او و تهیهکنندگی احسان رسولاف و شرکت هورخش به دلیل رعایت استانداردهای بالا در خلق انیمیشن سینمایی اهدا شد.
جایزه ویژه هیات داوران هم به محسن رضاپور برای فیلم «خورده شده» به کارگردانی خود او و تهیهکنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به دلیل خلاقیت در قصهپردازی و نوآوری در ساخت فضاهای فانتزی اختصاص یافت.
یک تندیس نقرهای هم برای بهترین فیلم تجربی به عباس جلالی یکتا کارگردان فیلم «پسر دریا» به تهیهکنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به دلیل استفاده تاثیرگذار از انیمیشن برای بیان احساسات در فیلم زنده و دیگر تندیس نقرهای بخش مسابقه ایران جشنواره برای بهترین دستاورد فنی و هنری به مجتبی موسوی کارگردان فیلم «آقای گوزن» به کارگردانی و تهیهکنندگی صدیقه فامیلفرنیا و مرکز مطالعات و تولیدات تلویزیون و انیمیشن حوزه هنری به دلیل مهارت تکنیکی در استفاده از دوربین، ساخت ماکت و عروسک تعلق گرفت.
یک دیپلم افتخار جشنواره از سوی هیات داوران در بخش پویانمایی به حسام جواهری و احسان طاهری برای فیلم «سگی که مرض داشت» به کارگردانی پروین تجوید و تهیهکنندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به دلیل تبلور روح فانتزی در جانبخشی، دومین دیپلم برای فضاسازی به امیرهوشنگ معین کارگردان فیلم «گرگم و گله میبرم؟» و تهیهکنندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به دلیل مهارت در خلق فضایی سیال متناظر با روایت و دیپلم سوم به حمیدرضا بیات کارگردان فیلم «سارا» به تهیهکنندگی وحید جهانمیرینژاد به دلیل پرداخت تاثیرگذار و تلاش برای فرهنگسازی با نگاه مثبت اهدا شد.
در این بخش، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز جایزه فنآوری انیمیشن را به سارا طبیبزاده کارگردان و تهیهکننده فیلم «یکدیگر» به دلیل بهرهمندی از قابلیتهای فنی و هنری لازم جهت ورود به بازار تولید اهدا کرد.
برترینهای بخش مسابقه بینالملل
در بخش مسابقه بینالملل، هیات داوران متشکل از مایکل دودوک، سیلوی برینگاز، ولکر پتزولد، مهین جواهریان و فرنس میکولاش، تندیس طلایی فیلم اول را به انیمیشن «این کیک شگفتانگیز!» اثر مارک جیمز رولز و اِما دوسوئف، محصول مشترک بلژیک، فرانسه و هلند اهدا کردند.
تندیس نقرهای فیلم دوم نیز به فیلم «گرگم و گله میبرم؟» به کارگردانی امیرهوشنگ معین از ایران بهخاطر توانایی در برانگیختن عواطف در داستانی ظاهرا ساده اما با پیامی قدرتمند از امید اهدا شد و هیات داوران تندیس برنزی فیلم سوم را هم به فیلم «پیرامون» به کارگردانی داوید کوکرد دَسو از فرانسه بهخاطر تاثیربخشی بصری، ایجاز روایی و استفاده از مکان به عنوان استعاره ای برای انحطاط اجتماعی معاصر اهدا کردند.
گروه داوری بخش مسابقه بینالملل با اهدای یک تندیس طلایی، انیمیشن «موش کور چهلتیکه سگ پاکوتاه» به تهیهکنندگی توماس مایا هرمان از آلمان را بهخاطر دستآوردی جمعی در خلق سریال که ایدههای پیچیده را به مخاطب خردسال میآموزد بهعنوان بهترین فیلم با موضوع کودک و نوجوان انتخاب کردند.
همچنین تندیس طلایی بهترین اثر دانشجویی به فیلم «بز کوچولوی من» به کارگردانی توموکی میساتو از ژاپن بهخاطر استفاده سرگرمکننده، هیجانانگیز و فوقالعاده خلاق در توجه به مسائل اجتماعی اهدا شد.
گروه داوری همچنین تندیس طلایی بهترین اثر تلویزیونی را به فیلم «هزار افسان (افسانه زال و سیمرغ)» به کارگردانی اصغر صفار و عباس جلالی یکتا از ایران بهخاطر موفقیت در انتقال زیباییشناسی مینیاتور ایرانی به رسانه انیمیشن اهدا کردند.
فیلم «۹ روش برای طراحی یک شخصیت» به کارگردانی ساشا اسویرسکی از روسیه نیز بهخاطر اکتشاف بازیگوشانه در طراحی شخصیت انیمیشنی و یادآوری بهموقع این نکته که «انیمیشن خیلی چیزهاست». تندیس طلایی بهترین اثر تجربی را از آن خود ساخت.
اشکان رهگذر از ایران نیز که تندیس طلایی مسابقه ایران جشنواره را با فیلم «آخرین داستان» به دستآورده بود، در بخش مسابقه بینالملل نیز موفق شد تندیس بهترین اثر بلند را بهخاطر ثبت درخشان داستانی کهن، با استفاده از سبک بصری معاصر، زبان تصویری پویا و موسیقی هیجانانگیز به خود اختصاص دهد.
تندیس نقرهای بهترین دستاورد فنی و هنری هم با رای گروه داوری به فیلم «مرگ اتفاقی و مبارک» به کارگردانی سرجو نیگولیچی از رومانی بهخاطر همنوایی استادانه سبکهای مختلف و سفر به بافتی فرهنگی برای خلق تصویری برانگیزاننده از خاطره به مثابه تاریخ اهدا شد.
هیات داوران جایزه ویژه خود را نیز به فیلم «دختر شرور» به کارگردانی آیچه کارتال از فرانسه و ترکیه بهخاطر کاوشی دو پهلو از دیدگاه دختری کوچک به جهان، جایی که در آن خشونت علیه کودکان فراگیر است اهدا کرد.
سه دیپلم افتخار جشنواره هم به فیلمهای «بابابزرگ گراز دریایی» به کارگردانی لورنس آندری از فرانسه بهخاطر استفاده ماهرانه از روایتی سوررئال و گفتگوهایی موثر در نمایش فرآیند عزاداری یک خانواده، «آواز پشه» به کارگردانی لوکاس فون برگ از آلمان بهخاطر خلاقیت در خلق طنزی شوخ طبع از یک اپرای کلاسیک و «بهترین دوست» به کارگردانی نیکولاس اولیویری، یی شن، ژولیانا دی لوکا، وارون نایر و داوید فلو از فرانسه بهخاطر بازنمایی خلاقانه مشکلی معاصر از طریق بازسازی ماهرانه جهانی استعاری اختصاص یافت.
همچنین جایزه ویژه سیفژ(سازمان بینالمللی فیلم کودک و نوجوان) به فیلم «خرطوم دراز» به کارگردانی ایکاترینا فیلیپووا از روسیه تعلق گرفت. داوری این بخش را آزاده شکوریراد و ولکر پتزولد برعهده داشتند.
محمدمهدی طباطبایینژاد رییس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، حبیب ایلبیگی قائممقام بنیاد سینمایی فارابی، امیرعلی نعمتالهی قائم مقام وزیر آموزش و پرورش، اعضای هیاتهای داوری و انتخاب، نمایندگانی از سفارتهای کشورهای مختلف در ایران، فعالان عرصه انیمیشن و... از جمله مهمانان حاضر در مراسم بودند.