پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : روزنامه نیشن پاکستان با انتشار خبری مدعی شد که پروژه گازی بین (ترکمنستان - افغانستان - پاکستان و هند) موسوم به «تاپی» تا ماه مارس سال 2019 میلادی افتتاح و اجرایی می شود.
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از روزنامه نیشن پاکستان، دولت این کشور در حال مذاکره درخصوص موافقت نامه دولت میزبان (HGA) با دیگر شرکای خود در پروژه انتقال گاز «ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند» موسوم به (TAPI) است تا مسیر خط لوله گاز را در خاک کشور خود از «چمن» تا«مولتان» از شهر کویته و دره اسماعیل خان اجرایی کند.
بر این اساس، ترکمنستان این خط لوله گاز را در خاک خود تکمیل کرده است.
این روزنامه به نقل از منابع آگاه می نویسد که رییس کنسرسیوم خط لوله تاپی در خصوص برگزاری مراسم افتتاحیه در ماه مارس 2019 میلادی در پاکستان و دعوت از رهبران دولت های چهار کشور اعلام تمایل کرده است.
در خصوص پیشرفت های انجام شده این پروژه در پاکستان نیز گفته می شود که مشاور فنی این پروژه مشخص شده و طرح های مهندسی آن نیز تکمیل شده است.
به گزارش ایرنا، وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان در تاریخ شانزدهم آذرماه امسال نیز در دیدار با «محمت میرات آمانوف» رئیس اجرایی شرکت خط گاز «تاپی» بر تکمیل پروژه خط لوله انتقال گاز ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند (TAPI) زودتر از موعد مقرر تاکید کرد.
«غلام سرورخان» اضافه کرد:امیدواریم که ماه مارس سال میلادی 2019، آیینی در ارتباط با پروژه TAPI در اسلام آباد با حضور سران کشورهای ترکمنستان، پاکستان هند و افغانستان برگزار شود.
غلام سرور خان در خصوص این پروژه گازی گفت:هزینه اجرای این پروژه گازی هشت میلیارد دلار و سهم دولت اسلام آباد پنج درصد است.
این سخنان و گزارش ها در حالی بیان می شود که وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان گفته بود که دولت جدید این کشور به ریاست «عمران خان»، خواهان تکمیل خط لوله صادرات گاز از ایران موسوم به «خط لوله صلح» است.
این وزیر کابینه فدرال پاکستان اخیرا در یک نشست خبری به مناسبت یکصدمین روز فعالیت دولت تحریک انصاف، با بیان دستاوردهای دولت جدید این کشور در زمینه انرژی و نفت و گاز، با تشریح آخرین روند تکمیل خط لوله گاز صادرات گاز از ایران گفت: پاکستان این پروژه را اجرا خواهد کرد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در مورد اینکه دولت جمهوری اسلامی ایران خواهان اقدامات و گام های عملی دولت جدید پاکستان برای تکمیل این خط لوله است و تهران نیز اقدامات لازم را برای اجرای این پروژه انجام داده است، گفت: از همتای ایرانی خود برای سفر به تهران دعوتنامه ای دریافت کرده ام ولی تاکنون جزییات دیدار و سفر با وزیر نفت ایران برنامه ریزی نشده است.
سرور خان همچنین با اشاره به تحریم های ایالات متحده آمریکا علیه ایران، تصریح کرد: دولت پاکستان تصمیم خود را بر اساس منافع خود اتخاذ می کند.
وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان اضافه کرد:اخیرا تیم کارشناسی جمهوری اسلامی ایران برای از سرگیری مذاکرات در خصوص خط لوله گاز با ایران به اسلام آباد سفر کرده است و پاکستان نیز علاقه دارد این خط لوله را با توجه به نیاز روز افزون این کشور به انرژی کامل کند.
خط لوله گازی تاپی (ترکمنستان - افغانستان - پاکستان - هند) که قرار است گاز ترکمنستان را به هند ترانزیت کند، یکهزارو 814 کیلومتر طول دارد که 816 کیلومتر آن از خاک افغانستان و از استان های «هرات»، «فراه»، «هلمند»، و «قندهار» عبور می کند و وارد استان بلوچستان پاکستان خواهد شد.
بر اساس جدول برنامه اجرایی، این طرح قرار است با عبور از منطقه بلوچستان پاکستان خود را در سال 2019 به شهر «فاضلیکا» در هندوستان برساند.
بر اساس طرح اولیه، این خط لوله ظرفیت تحویل ٩٠ میلیون مترمکعب در روز گاز یا ٣٠ میلیارد مترمکعب در سال را دارد.
خط لوله تاپی از میدان گازی دولت آباد ترکمنستان آغاز می شود و موازی با بزرگراه هرات، از افغانستان به قندهار خواهد رسید و پس از آن در پاکستان از شهر کویته به مولتان هند امتداد می یابد.
بر اساس این گزارش، از مهم ترین موانع پیش روی ساخت این خط لوله، رقابت منطقه ای و تاریخی هند و پاکستان است، به دلیل اینکه عبور خط لوله تاپی به هند باید از داخل سرزمین پاکستان عبور کند، باعث وابستگی دهلی نو به اسلام آباد می شود، که باعث نارضایتی مقامات هندی است.
مانع دیگر ساخت خط لوله تاپی، معضل مالی است که گفته می شود عربستان تمایل دارد این مانع را برطرف کرده و برای ساخت این خط لوله سرمایه گذاری کند.
مانع دیگر پیش روی ساخت این خط لوله، تهدیدات امنیتی است، خط لوله تاپی باید از مناطق ناامن افغانستان عبور کند که گروه های تروریستی مانند طالبان و داعش در آنجا نفوذ دارند.
در واقع یکی از دلایلی که انگیزه کشورهای ذینفع در این پروژه را تاکنون کم کرده است، نگرانی امنیتی مربوط به این طرح است.
دبیر ارشد پروژه «تاپی» اخیرا گفته است، این طرح اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی در افغانستان و پاکستان به پایان خواهد رسید و به این ترتیب اولین گاز از طریق خط لوله گاز تاپی اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی منتقل میشود.
سیزدهم دسامبر سال ۲۰۱۵ میلادی در حومه شهر «مرو» در جنوب ترکمنستان مراسم افتتاح خط لوله گاز تاپی با حضور «قربانقلی بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان، «اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان، «نواز شریف» نخست وزیر پاکستان و «محمد حمید انصاری» معاون رئیس جمهوری هند طی مراسمی برگزار شد.
در جلسه ویژه کمیته رهبری خط لوله گاز تاپی در تابستان سال ۲۰۱۵ در عشقآباد مقرر شد که شرکت ملی گاز ترکمنستان که به عنوان رهبر طرح تاپی انتخاب شده، قرار است مدیریت ساخت و ساز، تأمین مالی، مالکیت و بهرهبرداری از خط لوله گاز را بر عهده داشته باشد.