صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۳ مهر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۴۴۵۰۳۵
تاریخ انتشار: ۵۲ : ۲۰ - ۱۵ آذر ۱۳۹۷
معاون اول رییس جمهوری در گفتگو با خبرگزاری «کیودو» ژاپن ضمن تاکید بر حفظ استقلال کشورها از طریق ایستادگی در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا،گفت: اگر ژاپن و سایر متحدین آمریکا از توافقات جهانی حمایت کنند حتماً برجام حفظ خواهد شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

اسحاق جهانگیری با تاکید بر اهمیت ایستادگی کشور‌های جهان در برابر سیاست‌های آمریکا، تصریح کرد: آمریکایی‌ها اصرار دارند سیاست‌های یکجانبه خودشان را بر همه دولت‌ها و کمپانی‌های دنیا اعمال کنند و اصرار دارند که این سیاست‌ها را با تهدید و تحریم دیگران در سطح بین المللی تثبیت کنند. ما امیدواریم همه دولت‌ها از جمله دولت ژاپن در مقابل این سیاست‌ها ایستادگی و از توان خودشان استفاده کنند تا مانع یکجانبه گرایی آمریکا شده و بتوانند استقلال خودشان را در دنیا حفظ کنند.


جهانگیری در پاسخ به سوالی درباره مسایل دو جانبه ایران و ژاپن در حوزه فروش نفت و معافیت این کشور از تحریم های آمریکا گفت: روابط ایران و ژاپن در طول قرن گذشته بسیار خوب بوده و پس از پیروزی انقلاب اسلامی در طول 40 سال اخیر نیز روابط ما در بخش‌های مختلف خوب و رو‌به پیشرفت بوده است. البته در برخی مواقع هم با مشکلاتی روبرو شده که این مشکلات هیچ‌کدام مرتبط با مسائل دو دولت نبوده و معمولاً مسائلی خارج از اراده دو دولت بر این موضوع تأثیر گذار بوده‌اند.
معاون اول رییس جمهوری افزود: بخش عمده‌ای از این مسائل، تحت تاثیر فشارهایی بوده که معمولاً آمریکایی‌ها وارد می‌کردند و این فشارها در مقاطعی بر روابط اقتصادی ایران و ژاپن اثر گذاشته‌اند. ژاپن کشور صنعتی بزرگی است که به نفت نیاز دارد ما نیز در منطقة خلیج فارس کشور مهم و بزرگی هستیم و یکی از تولید‌کننده‌های عمدة نفت به‌شمار می‌رویم و تاکنون نیز تأمین‌کنندة بخشی از نفت مورد نیاز ژاپن بوده‌ایم.


جهانگیری تاکید کرد: ما به روابط اقتصادی پایدار با ژاپن، چه در زمینه فروش نفت و چه در سایر زمینه‌ها، فکر می‌کنیم. به محاسبات فعلی توجه زیادی نداریم. شرایط آینده دو کشور در دو منطقه مهم برای ما بسیار پراهمیت و تعیین‌کننده است. دولت ژاپن معمولاً در چنین موقعیت‌هایی روش‌های خاص خود را برای عبور از فشارهای آمریکا به‌کارگرفته است و ما امیدار هستیم که در آینده نیز از روش‌های خاص خود استفاده کند و بتوانند خریدار اصلی نفت ایران باشد. ما آمادگی داریم با دولت ژاپن و کمپانی‌های ژاپنی مذاکره کنیم و راه‌های جدیدی بیابیم که بتوانیم از طریق آن راه‌ها، مبادلات تجاری بین دو کشور را بدون دخالت آمریکا ادامه دهیم.

**ظرفیت ژاپن در میانجیگری میان ایران و آمریکا
معاون اول رییس جمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار کیودو درباره تلاش ژاپن به عنوان یک واسطه و ناجی در روابط ایران و آمریکا به ویژه در زمینه حفظ برجام گفت: برجام یک توافق بین‌المللی است و به تأیید شورای امنیت سازمان ملل رسیده و شورای امنیت قطعنامه‌ای در ارتباط با آن تصویب کرده است. آمریکایی‌ها در خروج از برجام تنها هستند و در سطح بین‌المللی فقط رژیم صهیونیستی و چند دولت منطقه، آمریکا را حمایت می‌کنند. جامعه جهانی در مقابل آنهاست. این موضوع‌که آمریکایی‌ها اصرار دارند، سیاست‌های یکجانبه خودشان را بر همة دولت‌ها و کمپانی‌های دنیا اعمال کنند و اصرار دارند که این سیاست یکجانبه را با تهدید و تحریم دیگران در سطح بین المللی تثبیت کنند، یک اتفاق نامبارک و نگران‌کننده است.


جهانگیری افزود: ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم نشان داده که طرفدار توافقات و به دنبال اجرایی شدن پیمان‌های بین‌المللی در راستای حمایت از صلح جهانی است. با توجه به این که سیاست‌های رئیس‌جمهور آمریکا فقط در زمینه برجام نیست و حتی در زمینه توافقات آب و هوا، محیط زیست و توافقات دیگر نیز بوده، خواست ما این است که دولت ژاپن در راستای اجرای همان سیاست‌هایی که بعد از جنگ جهانی اتخاذ نموده در مقابل این حرکت ها ایستادگی و از توان خود استفاده کند تا مانع یکجانبه گرایی آمریکا در دنیا شود. اگر ژاپن و سایر متحدین آمریکا چنین اقدامی را انجام دهند، حتماً برجام نیز حفظ خواهد شد و ما نیز از این موضوع استقبال می کنیم.

**ارزیابی روابط دوجانبه ژاپن و آمریکا
جهانگیری در پاسخ به سوال خبرنگار کیودو درباره کیفیت رابطه ژاپن با آمریکا تصریح کرد: رابطه این دو به عنوان یک دولت مستقل به خودشان برمی گردد و می‌توانند هر سیاستی در روابط خودشان داشته باشند. ولی ژاپن باید در مقابل یکجانبه گرایی که آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند و کشورهای مستقل را تهدید می‌کنند، ایستادگی کند. این یکجانبه گرایی و تهدید، امروز با شروع برجام و برخی از موافقتنامه ها بوده و ممکن است در آینده به سایر موضوعات و کشورهای دیگر نیز سرایت کند.

**آمادگی ایران برای ایجاد راهکارهای ماندگاری شرکت های ژاپنی
معاون اول دولت درباره راهکارهای ایران برای حفظ شرکت های تجاری ژاپن در ایران گفت: به‌هر‌حال تهدید آمریکا علیه کشورها و کمپانی‌ها اتفاق نگران کننده‌ای است و اگر دولت‌ها در مقابل یکجانبه گرایی لجام‌گسیخته‌ای که آمریکایی‌ها در پیش گرفته‌اند، ایستادگی نکنند، ممکن است کمپانی‌ها و شرکت‌ها در آینده از کشورهای خودشان هم تبعیت نکنند. ما آمادگی داریم که با همه کمپانی‌های ژاپنی که علاقمندند کارشان را در ایران ادامه دهند گفتگو کنیم و راهکارهای جدیدی پیدا کنیم که بتوانیم نگرانی آنها را کاهش دهیم تا بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.

**دعوت از نخست وزیر ژاپن به قوت خود باقی است
جهانگیری درباره برنامه دیدارهای دوجانبه مقلامات ایران و ژاپن و گفتگوهای میان دو کشور به خبرنگار کیودو گفت: گفتگو در سطوح مختلف بین مقامات دو کشور جریان دارد. روابط ما کاملاً عادی است و هیچ مانعی برای گفتگو نداریم. آقای شینزو آبه در نیویورک و در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل با آقای روحانی ملاقات داشتند، ما منتظر آقای آبه بودیم که از تهران بازدید کنند و گفتگوهایی میان سران دو کشور صورت پذیرد. آن دعوت به قوت خود باقی است و هر وقت ایشان اراده کنند، تهران آمادگی پذیرایی از ایشان را دارد.

**وضیعت نفت ایران پس از تحریم های آمریکا
معاون اول رییس جمهوری درباره ارزیابی دولت از حجم نفت صادر شده بعد از تحریم ها، گفت: ترامپ اعلام کرد که در 4 نوامبر میزان صادرات نفت ایران به صفر می‌رسد و متوقف می‌شود. هم رئیس جمهور و هم وزیر خارجه و مقامات دیگر آمریکا با صراحت این هدف را اعلام کردند، برخی از کشورها در یکی دو ماه خرید نفتشان را متوقف کردند، ولی نفت ما به میزانی که نیاز داشتیم، صادر شد. ما با کشورهای دوست و شرکای اقتصادی خود، به راهکارهای جدیدی رسیده‌ایم و حتماً این روش‌ها را ادامه می‌دهیم و امیدواریم که بتوانیم میزان صادرات نفت‌مان را به سطح پیش از ماه آوریل برگردانیم.


جهانگیری افزود: تولید ما نسبت به آوریل کاهش قابل توجهی نداشته است. آن بخشی که نیاز بوده در داخل کشور مصرف کنیم، مصرف کردیم. بخشی از پالایشگاه‌هایمان را که قبل از آوریل ظرفیت کمتری داشتند به ظرفیت بالاتری رساندیم. در جاهایی که شرکای اصلی اقتصادی ما خرید نفت را کاهش دادند، شرکای جدیدی پیدا کردیم و به آنها نفت فروختیم. درآمد 7 ماهه ما از فروش و صادرات نفت به خارج از کشور نسبت به هفت ماه سال گذشته بیشتر بوده است.

**شرکای ایران خرید نفت را ادامه خواهند داد
معاون اول رییس جمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری کیودو ژاپن درباره محدودیت های آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران، گفت: ما فکر می‌کنیم شرکای اقتصادی ما به میزانی که در گذشته نفت می خریدند، از این پس نیز خواهند خرید. اگر بعضی کشورها نیز خریدشان را کاهش دهند، این کاهش قابل توجه نیست، ما با روسیه، چین، هند،‌ سایر کشورهای آسیایی، اتحادیه اروپا و شرکای اقتصادی‌مان در سایر نقاط جهان مثل آفریقا و آمریکا در حال مذاکرات جدی هستیم که هم بتوانیم نفت بفروشیم و هم بتوانیم از درآمدهای آن استفاده کنیم. آمریکایی‌ها می‌دانند، مردم و مسئولین دنیا نیز می‌دانند که منطقه خلیج فارس منطقه بسیار حساسی است.

جمعیت ایران نیز نسبت به کشورهای حوزه خلیج فارس، جمعیت قابل توجهی است. این تهدید آمریکایی‌ها که فروش نفت ایران را به صفر برسانند، حرف بسیار خطرناکی است. آمریکایی ها باید بدانند که وقتی فروش نفت ایران صفر شود، کار بسیار خطرناکی خواهند کرد که ایران در چنین شرایطی، تصمیم لازم را خواهد گرفت.
جهانگیری درباره اقدام خاصی از سوی ایران گفت: من احتمال پیش آمدن چنین ایامی را بسیار ضعیف می‌دانم. احتمال این که موفق شوند فروش نفت ایران را متوقف کنند، بسیار ضعیف است، ولی اگر کشور بزرگی مثل ایران از مهمترین منبع درآمد خود محروم شود، تحریم طبق تجربیات ما بیشترین فشار را بر بیماران، سالمندان، کودکان و اقشار ضعیف جامعه وارد می‌کند.

**ایران در برابر صفر شدن صادرات نفت خود سکوت نمی کند
جهانگیری درباره اقدامات ایران در برابر تهدید به صفر رساندن صادرات نفت خود گفت: همانطوری که گفتم، احتمال وقوع چنین شرایطی از نظر من بسیار ضعیف است. ما حتماً نفت‌مان را صادر می‌کنیم. در این چند ماه که برای چنین شرایطی آمادگی نداشتیم، اجازه ندادیم صادرات نفت‌مان متوقف شود. در حال حاضر، آمادگی داریم و مذاکراتی که با شرکای اقتصادی خود در دنیا کرده‌ایم به راحتی می‌توانیم به میزانی که نیاز داریم نفت صادر کنیم. ولی اگر صادرات نفت ما متوقف شود دنیا مطمئن باشد که سکوت نخواهیم کرد و حتماً‌ اقدامی مناسب انجام خواهیم داد.
وی همچنین درباره بستن تنگه هرمز هم به خبرنگار کیودو گفت: ما گزینه های مختلفی داریم که بسته به شرایط تصمیم مناسب را خواهیم گرفت.

**تحریم های آمریکا به اقشار ضعیف ایران فشار وارد می کند
جهانگیری درباره فشارهای وارد شده به ایران در اثر تحریم ها و شرایط اقتصادی کشور به خبرنگار ژاپنی گفت: قطعاً با کاری که آمریکایی‌ها انجام دادند، فشارهای مختلفی به مردم وارد شده است. این فشار هم بیشتر به طبقات ضعیف جامعه ما وارد شده و ما در حال برنامه ریزی برای دو موضوع مختلف هستیم. نخست این که معیشت مردم را به نحوی مدیریت کنیم که شرایط اقتصادی مردم از وضع موجود بدتر نشود و در مرحله دوم از تحریم‌ها که تهدید هستند، برای توسعه کشور فرصت‌های جدیدی بسازیم. می‌توانیم بسیاری از ساختارهای اقتصادی کشور را در کنار اعمال تحریم‌ها اصلاح کنیم که قبلاً امکان اصلاح برایمان وجود نداشت و با برنامه‌هایی که داریم قطعاً می‌توانیم اقتصاد کشور را به نحوی اداره کنیم که بتوانیم برخی از مشکلات پیش‌آمده را برطرف کنیم. اکنون بعد از چند ماه تا حدی آرامش به اقتصاد کشور برگشته است و فکر می‌کنم در آینده وضعیتمان بهتر شود.

** اعتراضات صنفی در کشوری که 23 میلیون شاغل دارد طبیعی است
معاون اول رییس جمهوری درباره اعتراضات صنفی در کشور و تداوم آن در کشور گفت: شما راجع به کشوری صحبت می‌کنید که بیش از 23 میلیون نفر شاغل دارد. تعداد زیادی از این افراد، حقوق بگیران دولت هستند که دولت همیشه به موقع حقوق آنها را پرداخت کرده است. برخی از بنگاه‌های خصوصی ما از جمله موردی که شما به آن اشاره کردید، به دلایل مختلفی وضع درآمدشان به شکلی درآمده که موفق نشدند حقوق کارگران را به موقع پرداخت کنند. ما تصمیم نگرفتیم جای مالک خصوصی بنشینیم و تصمیم بگیریم که حقوق کارگران را پرداخت کنیم.


جهانگیری افزود: مدیر یکی از این شرکت ها به دلیل تخلفاتش در زندان بوده، از زندان آزادش کردند و دولت نیز کمکش کرده و شروع به پرداخت حقوق کارگران و ساماندهی بنگاهش کرده است. به تظاهرات دی ماه سال گذشته اشاره کردید؛ در مقایسه با اتفاقاتی که این روزها در پاریس می افتد، بسیار کمتر و از نظر خشونت نیز قابل مقایسه نبود. رسانه‌های آمریکایی سعی بسیاری کردند تا به عنوان پیش‌نیاز عمل خودشان برای اقدامات بعدی که خروج از برجام بود، آن را در سطح جهان برجسته کنند ولی ما اینگونه مسائل را مدیریت می کنیم و نگرانی خاصی نداریم.

**احتمال خروج ایران از برجام
جهانگیری در پاسخ به سوالی درباره احتمال خروج ایران از برجام گفت: ما وقت زیادی گذاشتیم تا بتوانیم با کشورهای طرف گفتگویمان به یک توافق برسیم، و فکر می کنیم که توافق خوبی انجام گرفت که هم منافع ملت ایران و هم منافع کشورهای دیگر را در نظر گرفت و هم به صلح جهانی کمک زیادی کرد. امروز هم از نتایج برجام این است که آمریکایی‌ها در خروج از برجام تنهای تنها هستند. در دنیا به جز اسرائیل و یکی دو کشور در منطقه، تمام جهان از ملت و دولت ایران و برجام حمایت می‌کنند، ما منتظریم ببینیم نتیجه اقدامات اتحادیه اروپا که به دنبال راهکارهایی هستند تا بتوانند به تعهدات خودشان در برجام عمل کنند، به کجا می انجامد. به هر حال یک توافق حتماً برای طرفین تعهدات و منافعی داشته است. ما به هر حال منتظر هستیم که طرف‌های برجام به تعهدات خودشان عمل کنند، همانطور که ایران طبق گزارش‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی به تمام تعهدات خود عمل کرده است.


معاون اول دولت تصریح کرد: ما احساس می‌کنیم که اروپایی‌ها اراده جدی دارند و به دنبال راهکارهای جدیدی برای تداوم همکاری با ما هستند. امیدوارم که این کار سریعتر انجام گیرد تا اعتماد مردم ایران نسبت به اتحادیه اروپا از بین نرود و آن روزی که مطمئن شویم که آنها دیگر نمی‌توانند کاری کنند، حتماً اقدامات خود را انجام می‌دهیم.

** از هیچ کس برای تعیین بُرد موشکهایمان اجازه نمی‌گیریم
معاون اول دولت در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری کیودو درباره برنامه موشکی ایران و اتهامات آمریکا تبیین کرد: ملت ایران تجربه تلخی از جنگ هشت ساله‌ با صدام دارد. در آن جنگ اکثر شهرها از جمله تهران پایتخت ما، مرتب با موشک هایی که از طرف رژیم عراق شلیک می شد، مورد حمله قرار می‌گرفت و ما به هر جای دنیا مراجعه می‌کردیم که بتوانیم حتی یک موشک بگیریم تا مقابله یا حداقل تهدید به مقابله کنیم، هیچ کس به ما موشک نمی داد. بنابراین ما برای دفاع از ملت خودمان به سمت ساخت موشک رفتیم و این موشک ها صرفاً یک سلاح دفاعی و بازدارنده هستند. از هیچ کس نیز برای تعیین بُرد موشکهایمان اجازه نمی‌گیریم، با هر چیزی که احساس می‌کنیم تهدید علیه ما است، مقابله خواهیم کرد و متناسب با نیاز دفاعی کشورمان موشک می سازیم. آمریکایی‌ها نیز در این مورد مثل همیشه با خبرسازی و شانتاژ خبری در مورد سلاح های دفاعی ایران اتهام زنی کردند. این ذات آمریکایی هاست.

**مسائل انسانی در رابطه آمریکا و عربستان قربانی منافع اقتصادی شده است
جهانگیری درباره رابطه ایران با عربستان و نیز ابعاد قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار سعودی در کنسولگری عربستان در ترکیه تشریح کرد: ما با عربستان رابطه بسیار خوبی داشتیم. خصوصاً با وجود دو شهر و دو پایگاه مهم اسلامی در عربستان یعنی مکه و مدینه، هر سال تعداد قابل توجهی از مردم ایران برای زیارت به آن کشور سفر می‌کنند. تا زمان ملک عبدالله رابطه ما بسیار خوب بود. هم ملک عبدالله به تهران آمد و هم رئیس جمهور ما به عربستان سفر کرد. متأسفانه در دوره جدید خصوصاً با روی کار‌آمدن محمد بن سلمان، تحریکاتی در منطقه اتفاق افتاد که به روابط دو کشور آسیب زد. یکی از بدترین تحریکات، حمایت‌های فکری و مالی سعودی ها از داعش بود.

ما اطلاعات و آمار دقیقی از حمایت سعودی‌ها از داعش داریم. موضوع تأسف برانگیز دیگر، حمله عربستان و متحدانش به یمن بود. مردم بیگناه و مظلوم یمن، بیمارستان‌ها، مدارس و اجتماعات مردمی مکرراً هدف بمباران هواپیماهای سعودی قرار می گیرند.
جهانگیری تاکید کرد: ما همواره آمادگی داریم تا مسائل بین دو کشور را حل کنیم و این مسائل باید میان دو کشور حل شود. اکنون دو سال است که حجاج ایرانی مجدداً سفر به مکه را آغاز کرده اند و حج شان را به جا می‌آورند.


معاون اول رییس جمهوری افزود: قتل خبرنگار سعودی، اتفاق عجیبی بود. این که گفته شود بدون اطلاع مقامات مافوق صورت گرفته، اصلاً قابل پذیرش نیست. احضار و انتقال هر فردی به داخل کنسولگری یک کشور حتماً به اجازه مقام مافوق نیاز دارد. مگر می‌شود کنسولگری یک کشور بدون اجازه بگذارد چنین اتفاقی بیفتد؟ اگر این جنایت در هر کشور دیگری اتفاق افتاده بود آمریکایی‌ها تا سالها موضوع را رها نمی‌کردند. متأسفانه به خاطر منافع اقتصادی و مالی که بین آمریکا و سعودی ها وجود دارد، مسائل انسانی قربانی می شود. خاشقجی درباره اقداماتی که سعودی ها در منطقه انجام دادند، اطلاعات زیادی داشته که بخشی از آنها در برخی از روزنامه‌های اروپایی منتشر شد. به هر حال از این اتفاق ابراز تأسف می‌کنیم.

منبع: ایرنا