پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گروه موسوم به «خبرنگاران عربی برای روزنامهنگاری تحقیقی» در مستند جدیدی گزارش میدهند که ائتلاف سعودی با نقض قانون «مصرفکننده نهایی»، تسلیحات غربیها را به گروههای جداییطلب و تروریستی در یمن میرساند.
به گزارش فارس، تحقیقات جدید نشان میدهد که سلاحهای ارسالشده از سوی انگلیس و آمریکا برای ائتلاف سعودی در جنگ علیه یمن، به دست گروه انشعابی از سازمانهای تروریستی چون «القاعده» و «داعش» رسیده است.
روزنامه «گاردین» در این باره نوشت: «در نقض آشکار توافقنامههای تجاری توسط ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی و امارات عربی متحده، خودروهای زرهی پیچیده، موشکانداز، نارنجک و مسلسلهایی که از شرکتهای اروپایی و آمریکایی خریداری شده، به دست گروهها و فرقههای محلی رسیده است».
طبق این گزارش که توسط گروهی موسوم به «خبرنگاران عربی برای روزنامهنگاری تحقیقی» به رهبری «محمد ابوالغیط» انجام شده، این تسلیحات نه تنها به دست شبهنظامیان همسو با ائتلاف سعودی رسیده بلکه در دست گروههای حاشیهای که برای ایجاد حکومت فرقهای خود میجنگند، مشاهده میشود.
ابوالغیط در توضیح جزئیات این تحقیقات که بهزودی به شکل مستندی با نام «مصرفکننده نهایی» منتشر میشود، گفت: «وقتی که ما نقض سیستم گواهی مصرفکننده نهایی را دریافتیم، از شرکتها تسلیحاتی و دولتهای آنان که اجازه فروش به ائتلاف را صادر کرده بودند، توضیح خواستیم. بسیاری از آنها به سادگی (از این مسئله) چشمپوشی کردند».
این مستند نشان میدهد که ائتلاف سعودی، فروشندگان سلاح و کشورهای مبدأ به صورت مداوم از زمان آغاز حملات به یمن در سال 2015، قوانین گواهی «مصرفکننده نهایی» را نقض کردهاند. این در حالی است که سازمان ملل در سال 2016 نسبت به این مسئله هشدار داده و از فروش این تسلیحات در بازار سیاه شدیدا ابراز نگرانی کرده بود.
با اینکه قانون «مصرفکننده نهایی» برای اطمینان دادن به فروشندگان تسلیحات یا صادرکنندگان مجوز آن است که تسلیحات فروخته شده فقط توسط خریدار استفاده میشود و به طرف سومی اعطا یا فروخته نشود، اما تا کنون ائتلاف سعودی و ناقضان این قانون مورد توبیخ یا جریمه قرار نگرفتهاند.
ابوالغیط با ذکر نام شرکت آلمانی «هِکلر و کوچ» به عنوان نمونه، توضیح داد: «ما دهها قبضه از سلاحهای آنها را مشاهده کردیم که در اختیار (جداییطلبان) یمنی در استانهای مختلف بود. یک جنجگو در تعز به ما گفت که ارتش سعودی این سلاحها را به متحدانش میدهد».
وی با ارائه آماری از تسلیحات اعطایی ائتلاف سعودی به فرقههای یمنی، گفت که بین سال 2011 تا 2014، سعودیها و اماراتیها 2600 خودروی زرهی «اُشکوش» از آمریکا خریداری کردند که تمامی آنها به دست گروههای مختلفی از جمله گروه «ابوالعباس» که از نظر کشورهای مختلف حتی عربستان سعودی تروریستی شناخته میشود، رسیده است.
جنگ عربستان علیه یمن از ششم فروردین سال ۱۳۹۴ آغاز شد. این جنگ که با حمایت سیاسی و تسلیحاتی و مشارکت محدود آمریکا، فرانسه، انگلیس و مشارکت مستقیم امارات (و برخی کشورهای دیگر مثل سودان) در قالب «ائتلاف عربی» و به رهبری عربستان ادامه دارد، تاکنون دهها هزار یمنی را به کام مرگ کشانده است.
روزنامه واشنگتنپست سوم آگوست (۱۲ مرداد ۹۷) به نقل از نهاد مستقل و مطالعاتی درباره تلفات جنگها به نام «ACLED» نوشت، تلفات جنگ در یمن به دستکم ۵۰ هزار نفر رسیده، اما رسانههای بینالمللی همچنان آمار قبلی خود مبنی بر ۱۰ هزار کشته را ذکر میکنند.
طبق اعلام قبلی نهادهای حقوق بشری یمنی، بیش از ۳۰ هزار نفر نیز در نتیجه غیرمستقیم جنگ جان باختهاند که عمده آنان بیمارانی هستند که به دلیل محاصره زمینی، هوایی و دریایی عربستان، یا داروی کافی دریافت نکردهاند یا موفق نشدهاند برای درمان به خارج از یمن منتقل شوند.