صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۳ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۴۳۵۱۸۱
تاریخ انتشار: ۳۱ : ۲۲ - ۲۲ مهر ۱۳۹۷
نمایندگان ارتش‌های ترکیه و کویت چند روز پیش سند همکاری نظامی مشترک برای سال ۲۰۱۹ را امضا کردند که دلیل دیگری بر تشدید تنش بین کویت و عربستان سعودی و گسترش شکاف بین این دو عضو شورای همکاری خلیج‌ فارس است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

منابع رسانه‌ای کویت به نقل از خبرگزاری رسمی این کشور گزارش دادند که سرلشگر «محمد الکندری» معاون رئیس ستاد مشترک ارتش کویت و سرتیپ «اموت ایلدیز» همتای ترکیه‌ای وی سند همکاری دفاع مشترک برای سال ۲۰۱۹ را با هدف تقویت همکاری نظامی دو کشور امضا کردند.

اگر چه خبرگزاری کویت به جزئیات و بندهای این توافقنامه‌ اشاره‌ای نکرد اما روزنامه «رأی‌الیوم» به نقل از برخی منابع کویتی نوشت که بعید نیست این معاهده شامل بندهایی در خصوص حضور نیروهای ترکیه در کویت و قراردادهای خرید سلاح‌های ویژه ترکیه باشد همانند معاهده دفاع مشترک قطر و ترکیه که یک و سال و نیم پیش مانع یورش نظامی چهار کشور عربی علیه قطر شد و نخستین کسی که جدیت گزینه یورش به قطر را فاش کرد «صباح الاحمد الجابر» امیر کویت بود که گفت میانجی‌گری کویت مانع جنگ شد.

رأی‌الیوم با اشاره به اینکه تعداد نیروهای ترکیه در پایگاه نظامی این کشور در قطر (در نزدیکی العدید) حدود ۳۵ هزار نظامی با تجهیزات سنگین است و ترکیه در کاهش آثار محاصره قطر نیز نقش بزرگی ایفا کرد و از همان ابتدای بحران قطر و بسته شدن مرز این کشور با عربستان، اقدام به واردات مواد غذایی به قطر کرد.

دوحه البته این اقدام حسنه ترکیه را با افزایش سرمایه‌گذاری در ترکیه پاسخ داد و حتی «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در جریان بحران سقوط ارزش لیر ترکیه به این کشور سفر کرد و حامل یک چک ۱۵ میلیارد دلاری برای حمایت از ارز ملی ترکیه در قالب سرمایه‌گذاری و سپرده‌گذاری در بانک مرکزی ترکیه بود که به کاهش سقوط ارزش لیر و بازگشت تدریجی آن به ثبات نسبی کمک کرد.

مطبوعات کویت نیز اخیرا این سخن «مرزوق الغانم» رئیس پارلمان کویت در حاشیه اجلاس بین‌المجالس کشورهای اورآسیا در آنتالیای ترکیه را که گفته بود «ترکیه جمهوری موزفروش نیست و جنگ اقتصادی را پشت سر خواهد گذاشت و این جنگ علیه ترکیه حتما شکست خواهد خورد» به طور گسترده پوشش دادند.

این سخنان الغانم در کنار امضای توافقنامه نظامی مشترک بین ترکیه و کویت با توجه به زمان آن از اهمیت برخوردار است که در این باره ذکر چند نکته ضروری است:

نخست اینکه این گرمی روابط کویت و ترکیه در اوج تنش به وجود آمده در روابط بین عربستان سعودی و ترکیه در سایه ناپدید شدن «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار و منتقد سعودی و انتشار اخباری درباره قتل وی در کنسولگری سعودی در استانبول، است.

دوم اینکه نزدیکی روابط ترکیه و کویت پس از شکست سفر اخیر «محمد بن سلمان» ولی‌عهد عربستان سعودی به کویت و تلاش‌ ناکام او برای حل اختلافات دو کشور در خصوص چاه‌های نفتی مشترک در دو میدان الخفجی و الوفره که عربستان سعودی تولیدات آن را از سال ۲۰۱۴ متوقف کرده، رخ داد.

سوم جنجال و حتی خشم کویتی‌ها پس از توئیت شاهزاده «خالد بن عبدالله بن فیصل بن ترکی آل سعود» است که گفته بود «کویت به یک عملیات طوفان قاطعیت داخلی برای پاکسازی از لوث اخوانی‌ها و تشکیلات حمد (قطر) نیاز دارد.»

چهارم: هشدار سعودی‌ها به گردشگران خود برای عدم سفر به ترکیه است در حالیکه سالانه بیش از ۶۰۰ هزار گردشگری سعودی به ترکیه سفر می‌کند و اکنون عربستان سعودی و به تبع آن شبکه‌های اجتماعی برای تحریم ترکیه به دلیل نبودن امنیت در آن تبلیغ می‌کنند.

بروز این اختلافات سعودی و کویتی به این شکل بیانگر گسترش و عمیق‌تر شدن دودستگی‌ها در داخل شورای همکاری خلیج‌فارس است و کویت در این بحران به وجود آمده به محور قطر و عُمان نزدیک‌تر شده است.

رأی‌الیوم با اشاره به اینکه کویت و قطر حمله تروریستی اخیر در اهواز را محکوم کرده اما عربستان سعودی، امارات و بحرین از محکوم کردن امتناع کردند، نوشت: قطعا این اختلافات بر طرح «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا برای تشکیل «ناتوی عربی» متشکل از اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس به اضافه اردن و مصر تأثیر خواهد گذاشت.

منبع: فارس