پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
الجزیره نوشت: مساله روزنامه نگار سعودی جمال خاشقجی، افکار عمومی را به شدت درگیر کرده و همچنان ابهاماتی در مورد سرنوشت او پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول، وجود دارد.
به گزارش «انتخاب»، این رسانه عرب زبان ادامه داد: در آن سوی اقیانوس اطلس، اما نگاهها متوجه واشنگتن، هم پیمان اصلی عربستان سعودی است و تحلیلگران این سوال را مطرح می کنند که آیا این حادثه می تواند روابط بین دولت آمریکا و بن سلمان را تیره و تار کند؟ یا اینکه روابط و منافع بین این دو هرگز تحت تاثیر اینگونه مسائل قرار نمی گیرد؟
در این مورد، برای اولین بار، ترامپ سکوت خود را شکسته و در پاسخ به سوال روزنامه نگاری در مورد خاشقجی، گفت:«امیدوارم این مساله زودتر حل شود».
این در حالی است که مایک بنس، معاون رئیس جمهور آمریکا در توئیتی نوشت که واقعا در مورد گزارشهایی که در خصوص سرنوشت خاشقجی شنیده، ناراحت است و در صورتی که این گزارشها درست باشد، با مساله ای تراژیک مواجه هستیم.
سناتور جمهوری خواه آمریکایی، لندسی گراهام، در این رابطه تصریح کرده است که در صورت اثبات ترور خاشقجی، رابطه آمریکا با ریاض متشنج می شود. علاوه بر این، سناتور مارکو روبیو، گفته است که اگر گزارشهای مبنی بر کشته شدن خاشقجی درست باشد، ایالات متحده و جهان متمدن باید با قدرت به این مساله پاسخ دهند.
موضوع خاشقجی، سیاستمداران آمریکایی را بر آن داشته است تا در مورد محکوم کردن این اقدام سعودیها، با سازمان های حقوقی همراه شوند و حتی توماس فریدمن، روزنامه نگار مشهوری که در اغلب مقالات خود از بن سلمان تمجید می کرد، نتوانست ناخشنودی خود از این مساله را پنهان کند و ترامپ و کوشنر را به درخواست از عربستان برای مشخص شدن سرنوشت خاشقجی، فراخواند.
فریدمن در حساب رسمی خود در توئیتر نوشت:« ترامپ، کوشنر! معمولا نظراتم را به شکل توئیت اظهار نمی کنم، اما شما دو تن باید از سعودیها بخواهید که خاشقجی را آزاد کنند، در غیر این صورت، اصلاحات اقتصادی عربستان هم شکست می خورد.»
روزنامه واشنگتن پست که خاشقجی برای آن مطلب می نوشت، در این رابطه تصریح کرده است که در صورت کشته شدن خاشقجی در کنسولگری عربستان، این مساله باعث ایجاد نگرانی هایی در مورد نظام سعودی و حاکم فعلی آن، بن سلمان می شود و لازم است تا بار دیگر ارزیابی فراگیری در مورد روابط امریکا و عربستان صورت گیرد. با توجه به اینکه خاشقجی مقیم آمریکا بوده است، دولت ترامپ موظف است به سوال هایی که در مورد سرنوشت وی مطرح می شود، پاسخ گوید.
مساله خاشقجی به مسائل دیگری افزوده می شود که روابط ریاض و واشنگتن را در شرایط سختی قرار داده است و مهمترین آنها، هدف قرار گرفتن مردم یمن توسط سعودی و با اسلحه امریکایی هاست، به همراه محاصره قطر و بازداشت سعد الحریری.
با وجود میلیون ها دلاری که ریاض برای بهبود وجهه خود در بین آمریکاییها، به موسسات تبلیغاتی در این کشور پرداخت می کند، روزنامه نگار انگلیسی، دیوید هیرست، بر این عقیده است که کشته شدن خاشقجی در داخل کنسولگری عربستان، می تواند تمام هزینه های قبلی سعودیها برای تغییر وجهه شان در غرب را بر باد دهد.
هیرست در مقاله ای با عنوان «خاشقجی یک سعودی متفاوت است» نوشت:« این جنایت، شبیه به صحنه ای در یک فیلم ترسناک است و بن سلمان در صورتی که ابعاد واکنش های رسانه ای واشنگتن به این مساله را دریابد، باید بهای این اقدامش را بپردازد.»
اما روزنامه نگار آمریکایی، میشل گولدبرگ، سقف خوش بینی اش را بالا نبرده و اساسا معتقد است تجاوزهایی که توسط عربستان، روسیه و چین انجام می شود، همگی به خاطر خود ترامپ است که به دیکتاتورها چراغ سبز نشان داده است.
گلدبرگ در مقاله ای که در نیویورک تایمز منتشر شد نوشت:« ساره مارگون، مدیر هیومن رایتس واچ در واشنگتن به من گفت: اگر گزارشهای مرگ خاشقجی درست باشد، مساله زشت و به غایت عجیبی رخ داده است.»
وی افزود: با این حال، مادامی که ایالات متحده رابطه استراتژیک محکمی با مملکت سعودی دارد، آمریکا به صورت ضمنی از جنگ وحشیانه آن در یمن حمایت می کند و کارنامه وحشتناک سعودیها در مورد تجاوز به حقوق بشر را نادیده می گیرد، عجیب نیست که حکومت سعودی گمان کند می تواند از مجازات فرار کند. اما باید این نکته را در نظر داشته باشیم که هیچ رئیس جمهوری در آمریکا به اندازه ترامپ، هوادار سعودیها نبوده است.