پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
علی دادپی استاد دانشگاه سنت ادواردز تگزاس در گفت و گو با بی بی سی، در پاسخ به سوالی درباره قیمت ارز در ایران گفت: این سلسله را پایانی هست. من از گزارش شما (بی بی سی) دلسرد شدم. گزارش آنقدر که روی قیمت تاکید داشت روی حجم مبادلات تاکید نداشت. یعنی اگر 10 هزار دلار با قیمت 14 هزار تومان فروخته می شد، قیمت از نظر این گزارش 14 هزار تومان بود.
به گزارش «انتخاب»، دادپی ادامه داد: نکته بعدی اینکه شما در شرایطی درباره بازار صحبت می کنید که در ایران سه بازار هست الان ما درباره بازاری صحبت می کنیم که در آن دلار نقش حامل ارزش و ابزار پس انداز ارزش را بازی می کند نه نقش ارزی. یعنی در واقع نقش سهام را دارد. در این بازار سوم قیمت افزایش پیدا کرده وگرنه در شبکه نیما دلار 8 هزار تومان است و در مورد اختصاص به دارو و کالاهای اساسی هنوز همان مصوبات بانک مرکزی پابرجاست و انجام می شود.
او افزود: من خواهشم این است که القا نکنید افزایش دلار پایانی ندارد و قرار است همین طور بالا برود.
استاد دانشگاه سنت ادواردز تگزاس اظهار داشت: نکته بعدی اینکه من اگر در ماشین خود بنزین معمولی استفاده می کنم و بنزین سوپر گران می شود، نباید ناراحت شوم، چون من بنزین معمولی استفاده می کنم. ما داریم در ایران از ریال استفاده می کنیم نه دلار. درست است که یک افزایش نقدینگی و عدم توازنی وجود دارد ولی اتفاقی که اکنون در بازار می افتد، یک حباب ارزی و یک حباب در بازار طلاست. مثالی عرض کنم که دکتر ناظران به آن اشاره کرده؛ شما اگر امروز طلای عیار 18 را بخرید و به طلای خلوص 90 تبدیل کنید باز هم در بازار ایران سود می کنید. زیرا در ارز و طلا یک حباب شکل گرفته و این به خاطر این است که قیمت بالا رفته و مردم فکر می کنند این افزایش قیمت ها دائمی خواهد بود. این اشتباه در خیلی از بازارها تکرار شده، اما این حباب ها خواهند ترکید.
او گفت: از دید شاخص های اقتصاد کلان مثل یک آدم ساده ای که نگاه می کند قیمت و حجم مبادلات چقدر است عرض می کنم. الان دقیقا چون من مصرف کننده و شهروند متوسط از کوچه و پس کوچه رد می شوم و به من می گوید دلار چقدر شد و من به آن آدم دسترسی دارم، فکر می کنم که دلار امروز 1000 تومان گران تر شده و ممکن است فردا هم هزار تومان دیگر گران تر شود. من دو حالت دارم؛ یا دارایی خود را به دلار تبدیل کنم یا از خرید دلار سود ببرم. این یک واقعیت است که افراد به سیگنال قیمتی واکنش نشان می دهند ولی این سیگنال قیمتی اگر روندش تغییر پیدا کند، همان طور که در سه ماه گذشته شاهد ریزش از 12 به 10 بودیم و در آن فاصله، خیلی ها احساس ضرر وحشتناک می کردند.
وی افزود: ما باید متوجه این نکته باشیم که دلار اقتصاد را تعریف نمی کند بلکه یکی از شاخص های اقتصاد کلان است. دلار نه لنگر تورم است نه شاخص اندازه گیری ثروت در ایران است. دلار فقط یکی از ابزارهای ارزی جهان است. در افغانستان کسی ارزش دارایی های خود را با دلار اندازه نمی گیرد.
دادپی گفت: من هم اگر رییس بانک مرکزی کشور بودم و امانتدار ذخایر ارزی بودم، آنها را ناموس خودم حساب می کردم. شما باید جایگاه افراد را هنگام ابراز این نظرات در نظر بگیرید. او فردی است که قرار است امانتدار این باشد. در حالی که من و شما داریم به عنوان دو کارشناس بحث می کنیم.
او ادامه داد: نکته بعدی اینکه ما همیشه این پیش فرض غلط را داریم که نفت را فروخته ایم و اسکناس صد دلاری گرفته ایم و آن را در دست گرفته ایم و در بازار ارز عرضه کرده ایم. هیچ وقت این طور نبوده. بخش عهمده ای از صادرات نفت به شکل تبادل کالا در برابر کالا، همیشه فرخته شده؛ با هر کشوری. از آلمان تا ژاپن ما این کار را کرده ایم و نرخ ها هم توافقی بوده. به خاطر همین است که می گویم این نرخ ارز در بازار سوم، حکم یک قیمت سهام دارد نه بیشتر و نه کمتر و درست نیست تمام قیمت های اقتصاد کلان را به آن وصل کنیم.
دادپی افزود: نکته بعدی اینکه ببینید رییس بانک مرکزی دارد به افق نگاه می کند، ممکن است درآمدهای نفتی کاهش یابد. ولی در هر کشوری چه در ترکیه، چه در تایوان، چه در ویتنام و چه در ایتالیا، دوره هایی که ارزش پول ملی پایین رفته دوره های افزایش صادرات و افزایش گردشگری بوده و من خیلی متاسفم که کسی درباره این صحبت نمی کند. ما در اقتصاد اتفاق مطلقا بد و مطلقا خوب نداریم. همیشه هر فرصتی یک چالش است و هر چالشی یک فرصت. این را من در تاریخ اقتصاد زیاد دیده ام. کشورهای اروپایی هم دچار این بحران های می شوند ولی از این بحران ها به شکل فرصت هم می شود استفاده کرد.
دادپی همچنین گفت: ما در بعضی از بازارها دچار اخلال هستیم و جو روانی طوری است که این اخلال ها را خیلی بیشتر از آن چیزی که هستند، می بیند. ولی من فکر نمی کنم اوضاع از کنترل خارج باشد یعنی این تصویر را کاملا غلط می دانم و فکر می کنم مردم هم نباید چنین تصویری داشته باشند.