پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یان استولتنبرگ دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در پی بروز تنش بین ترکیه و یونان طی روزهای اخیر، دو کشور را به اعتدال و خویشتنداری فراخواند.
به گزارش ایرنا، در پی خودداری مقامات آتن از استرداد هشت متهم نظامی کودتای نافرجام ترکیه که به یونان متواری شده اند، روابط آنکارا و آتن به شدت پرتنش شده است.
دولت یونان چند روز پیش این هشت متهم را پی از نزدیک دو سال بازداشت آزاد و با خودداری از استرداد آنها به کشور ترکیه، به آنها حق پناهندگی اعطا کرد که این امر موجب واکنش تند مقامات آنکارا شد.
ترکیه نیز حدود دو ماه پیش دو نظامی یونان را که به خاک این کشور وارد شده بودند، دستگیر کرده و تا کنون به همسایه غربی خود تحویل نداده است و همین موضوع به محل کشمکش دو کشور تبدیل شده و با اعطای پناهندگی به نظامیان متهم به کودتای ترکیه در یونان، احتمال برخورد نظامی بین این دو کشور عضو ناتو نیز افزایش یافته است.
دبیرکل ناتو روز پنجشنبه در نشست مطبوعاتی پس از پایان نخستین روز نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو در بروکسل در پاسخ به سوالی درباره آزادی متهمان کودتای ترکیه در یونان گفت: 'درباره تنش موجود میان دو کشور، هم با رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و هم با مقامات دولت یونان دیدار و مذاکره کرده ام و در این خصوص طرفین را به میانه روی و خویشتنداری دعوت میکنم.
روز پنجشنبه در واکنش به اقدام یونان، مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد که کشورش موافقت نامه استرداد پناهجو با یونان را لغو کرده و اجرای این موافقت نامه بین دو کشور متوقف شده است.
وی آزادسازی هشت نظامی متهم متواری کودتای نافرجام ترکیه در یونان را غیرقابل قبول خواند و گفت: ما در پاسخ به اقدامات اخیر یونان در آزاد سازی کودتاگران متواری در آن کشور، اجرای این موافقت نامه دو جانبه را متوقف کردیم و اقدامات ترکیه علیه یونان هنوز تمام نشده و لازم ادامه دارد.
به گزارش ایرنا، اواخر ماه گذشته میلادی شورای عالی قضایی یونان به هشت نظامی ترکیه که پس از کودتای نافرجام ۱۵ جولای ۲۰۱۶ به یونان متواری شده بودند، حق پناهندگی اعطاء کرد.
اواخر سال گذشته میلادی اداره مهاجرت یونان به یکی از هشت نظامی فراری ترکیه به این کشور حق پناهندگی اعطاء کرد که در پی آن مقامات آتن به این تصمیم اداره مهاجرت اعتراض کرده و برای بررسی بیشتر، پرونده را به شورای عالی قضایی ارجاع دادند.
شورای عالی قضایی یونان با بررسی مستندات و تکمیل تحقیقات لازم، ضمن رد اعتراض دولت یونان، اعطای پناهندگی به آن نظامی ترک از سوی اداره مهاجرت را تایید و اعلام کرد که این حکم در خصوص سایر نظامیان فراری نیز صادق است و به همین دلیل حق پناهندگی به همه نظامیان ترک گریخته به یونان اعطاء میشود.
بنا بر اعلام رسانههای ترکیه، در پی صدور این حکم، ۴ تن از نظامیان ارتش ترکیه بعد از ۱۸ ماه حبس در این کشور آزاد شدند و تحت تدابیر شدید امنیتی به اقامتگاهی خارج از شهر آتن منتقل شدند.
وزارت خارجه ترکیه در واکنش به این اقدام یونان، با انتشار بیانیهای نسبت به این امر اعتراض کرد و این اقدام را به شدت محکوم کرد.
هشت نظامی ترکیه پس از کودتای نافرجام ۱۶ جولای ۲۰۱۶ با یک فروند بالگرد نظامی این کشور به جزیره 'دده آغاج' یونان در دریای اژه متواری شده و در خاک یونان درخواست پناهندگی کردند.
مقامات عالیرتبه ترکیه در تماس با همتایان یونانی خود به دفعات خواهان استرداد این نظامیان فراری شده و تاکنون موفق به جلب نظر مقامات سیاسی ـ. قضایی یونان نشده اند.
ترکیه مدعی است که فتح الله گولن با تشکیل گروهی موسوم به 'فتو' و با رخنه در تشکیلات قضایی، نظامی، آموزشی و ارکان دولتی ترکیه، کودتای ۱۵ جولای (۲۵ تیرماه سال ۱۳۹۵) در این کشور را سازماندهی کرده است.
در کودتای ۱۵ جولای سال ۲۰۱۶ ترکیه، ۲۴۹ نفر کشته و ۲ هزار و ۱۹۳ نفر نیز زخمی شدند.
محاکمه عوامل کودتای نافرجام ۱۵ جولای ترکیه با کیفرخواست ۲۵۸۱ صفحهای تنظیم شده در مرکز ستاد کل ارتش ترکیه علیه ۲۲۱ متهم در مراجع قضایی ترکیه جریان دارد و در آن فتح الله گولن به عنوان متهم ردیف اول معرفی شده است.