صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۳ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۳۹۸۰۳۳
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۱۱ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۶
در میان زیارتگاه‌های مختلف منطقه سیستان، مقبره‌ای وجود دارد که هیچ مردی تاکنون اجازه ورود به آنجا را نداشته و حتی مادران باردار با فرزند پسر نمی‌توانند آن را زیارت کنند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

در میان زیارتگاه‌های مختلف منطقه سیستان، مقبره‌ای وجود دارد که هیچ مردی تاکنون اجازه ورود به آنجا را نداشته و حتی مادران باردار با فرزند پسر نمی‌توانند آن را زیارت کنند.

به گزارش فارس، شنیده بودم در منطقه سیستان بقعه‌ای وجود دارد که فقط بانوان می‌توانند از آن دیدن کنند و اگر دعا و نذر و نیازی دارند باید بدون مردان وارد بقعه شده و زیارت کنند.

ممنوعیت ورود مردان تا حدی در باور مردم عامه سیستان زیاد است که معتقدند حتی مادر بارداری که فرزند پسر دارد نباید به این زیارتگاه وارد شود.

تمامی مردانی که همراه خانواده‌های خود به این زیارتگاه می‌آیند، در قسمت محوطه و بیرون آن منتظر بانوان می‌مانند تا زیارتشان تمام شود.

بی‌بی دوست نماد قداست جایگاه زن در منطقه سیستان است

به سراغ علیرضا خسروی کارشناس میراث فرهنگی سیستان رفتیم تا بیشتر جویای رمز و راز این زیارتگاه شویم، وی که به زعم خبرنگاران و گزارشگران بومی بهترین منبع برای تشریح و معرفی وقایع تاریخی منطقه سیستان است، می‌گوید: زیارتگاه‌های مختلفی در منطقه سیستان وجود دارد که یکی از آنها نماد زنانه دارد و مابقی همه مردانه است این هم به دلیل قداست جایگاه زن در تاریخ منطقه سیستان و در اسطوره‌ها است.

روایت و باورهای عامیانه مردم است و مستند تاریخی برای آن نداریم و داستان از این قرار است که مردم معتقد هستند، بانو از سلسله‌ای خاندان آل علی (ع) در مقطعی از زمان مورد تهاجم قرار می‌گیرد و برای فرار از اینکه به او تعرض شود به زمین پناه می‌برد و زمین او را پناه می‌دهد و چادر وی از زمین بیرون می‌ماند و می‌شود درخت گز! درخت گزی که این روزها هزاران پارچه بر آن دخیل بسته شده است.

خود روایت های محلی اعلام کرده اند که ورود مردان به اینجا ممنوع است و حتی زن باردار هم نباید برود زیرا اگر فرزند او پسر باشد آسیب دیده و نشانه ای در صورت او باقی می ماند، از آنجائیکه این باور بسیار قوی است هیچ مردی تاکنون به این مقبره ورود نکرده است.

بخشی از این باور بر می‌گردد به روان زنانه‌ای که در حوزه تمدنی هیرمند حاکم است، مثلا برای سال نو و عید نوروز در همه جای ایران عمو نوروز داریم اما به دلیل قداست جایگاه زنان در منطقه سیستان آوازه بی بی نوروز و بی بی تندوری نماد سال نو و ایام عید نوروز است.

زن در فرهنگ و باور مردمان سیستان یک پشتیبان و میار است به نحوی که اگر بین دو نفر درگیری رخ دهد و یکی از آنها در پشت زنی پنهان شود و پناه ببرد آن دعوا و جدل به احترام آن زن خاتمه پیدا می‌کند.

چادر زن در سیستان میار (پناهگاه) است اگر زنی چادرش را پهن کند کسی حق تعرض ندارد، اینها هم باورهای عامیانه مردم است، این ارزش و جایگاه برای زن در میراث فرهنگی سیستان ثبت شده و کمتر جایی وجود دارد که زن اینقدر جایگاه داشته باشد.

از طرفی سیستان به دارالولایه معروف است و مردم علاقه مند به خانواده پیامبر (ص) هستند و این سیده از خاندان آل علی نسب می‌برد.

گفتنی است، مقبره بی بی دوست، در بیست کیلومتری شهر زابل و 10 کیلومتری شهر بنجار قرار دارد. دسترسی به این مقبره از طریق جاده آسفالته به سهولت امکان پذیر است.

در طول سال به ویژه تعطیلات نوروز زنان زیادی برای نذر و نیاز و دعا به این زیارتگاه می‌آیند و زن سیده‌ای که به نام بی بی در این مکان دفن شده را نماد پاکدامنی و عفت می‌دانند.