صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۲ مهر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۳۶۴۲۱۳
تاریخ انتشار: ۲۳ : ۱۹ - ۱۶ شهريور ۱۳۹۶
نشریه «هافینگتون پست» در گزارشی در مورد اظهارات اخیر نماینده آمریکا در سازمان ملل در مورد ایران، نوشته است که او دستکم ۵ دروغ مهم در مورد برجام گفت.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
نشریه «هافینگتون پست» در گزارشی در مورد اظهارات اخیر نماینده آمریکا در سازمان ملل در مورد ایران، نوشته است که او دستکم ۵ دروغ مهم در مورد برجام گفت.

به گزارش انتخاب، «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل در اندیشکده «امریکن انترپرایز» استدلال‌هایی را برای لغو «برجام» مطرح کرد که روزنامه «هافینگتون‌پست» در گزارشی تحت عنوان «پنج دروغی که هیلی درباره برجام گفت»، نوشت، نماینده آمریکا در سازمان ملل به مجموعه‌ای از دروغ‌ها، تحریف‌ها و  ابهاماتی متوسل شد تا ایران در حال عدول از توافق هسته‌ای و تهدیدی برای جهان جلوه دهد.

 

این گزارش سپس به برخی از دروغ‌هایی که هیلی درباره برجام گفته بود، اشاره کرد و نوشت، برای اینکه مبادا آمریکا بار دیگر اشتباهاتی را تکرار کند که این کشور را به سوی جنگ با عراق سوق داد، به برخی از این دروغ‌ها اشاره می‌کنیم.

هیلی در سخنان خود گفت که در یکسال و نیم گذشته، چندین بار مچ ایران در حین نقض توافق هسته‌ای گرفته شده است.

این گزارش سپس در توضیح اولین دروغ هیلی درباره برجام نوشت، آژانس هفته گذشته در هشتمین گزارش خود از زمان اجرای برجام، بار دیگر بر پایبندی ایران به برجام تأکید کرد. این در حالی است که هیلی به اشتباه تصریح کرد که از زمان اجرای برجام، چندین بار مچ ایران در نقض برجام گرفته شده است.

طبق این گزارش، شواهد هیلی حول محور تجاوز ایران از سقف مجاز آب سنگین در دو مورد جداگانه در سال 2016 متمرکز شده بود. متأسفانه برای چنین اتهامی که نماینده آمریکا در سازمان ملل مطرح کرده است، هیچ‌گونه محدودیت سختی طبق برجام وجود ندارد که حکم کند ایران می‌بایست مازاد آب سنگین خود را صادر کند و اینکه نیاز ایران، 130 تن برآورد شده است بنابراین هیچ نقضی در خصوص آب سنگین وجود نداشته و ایران همچنان به مفاد برجام از جمله در زمینه غنی سازی اورانیوم و دسترسی بازرسان به تأسیسات هسته‌ای پایبند بوده است.

دروغ بعدی که هیلی مطرح کرد، این بود که صدها سایت اعلام نشده در ایران وجود دارد که فعالیت‌های مشکوک انجام می‌دهند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، توجهی به آن نکرده است.

هافینگتون‌پست در توضیح این مسئله نوشت، به طور قطع جامعه اطلاعاتی آمریکا احتمالاً بر ده‌ها سایت غیرهسته‌ای ایران به امید آنکه هرگونه فعالیت‌ هسته‌ای محرمانه ایران را کشف کند، نظارت دارد. با اینحال، ژنرال «پائول سلوا» معاون رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در ماه ژوئیه اعلام کرد که «بر اساس شواهدی که جامعه اطلاعاتی ارائه کرده است، ظاهراً ایران با قوانینی که طبق برجام معین شده است، سازگاری دارد». با این حال هیچ‌گونه نشانه‌ای مبنی بر اینکه ایران تقلب می کند وجود ندارد و نیازی نیست که آژانس درب صدها سایت‌ مشکوکی که هیلی به آن اشاره کرد را بزند.

این روزنامه آمریکایی ادامه داد که اگر شواهد محکمی موجود باشد مبنی بر اینکه تعدادی از سایت‌هایی که هیلی به آن اشاره کرد، در حال انجام فعالیت‌های هسته‌ای محرمانه هستند، آمریکا می‌تواند این شواهد را به آژانس ارائه کند و به آن‌ها فشار آورد تا در این زمینه تحقیقاتی را انجام دهند، اما هیلی در نشستی که ماه گذشته با آژانس داشت، چنین شواهدی را ارائه نکرد.

بنا به گفته یکی از مقامات آمریکا، هیلی از آژانس نخواست که سایت خاصی را در ایران مورد بازرسی قرار دهد و همچنین هیچ اطلاعاتی را در این نشست به آژانس ارائه  نکرد.

دروغ سومی که نماینده آمریکا در سازمان ملل درباره برجام مطرح کرد، این بود که رهبران ایران آشکارا اعلام کرده‌اند که اجازه بازرسی آژانس از سایت‌های نظامی خود را نمی‌دهند. چطور ما در این شرایط به پایبندی ایران به برجام پی ببریم؟

هافینگتون پست در توضیح این دروغ هیلی نوشت، در حالیکه ممانعت ایران با درخواست آژانس با بازدید از این سایت ها، نگران کننده است اما آژانس اخیراً، دلیلی برای مطرح کردن درخواست دسترسی به هرگونه سایت غیرهسته‌ای ایران نداشته است. بار دیگر، هیلی ظاهراً حتی حاضر نشده است شواهدی را به آژانس ارائه کند که نشان دهد که این سازمان می‌بایست به هرگونه سایت مشکوک دسترسی داشته باشد. بنابراین از روی منطق و بر اساس عقل می‌توان نتیجه گیری کرد که اظهارات هیلی بر اساس نگرانی‌ و ترس مشروع نبوده است بلکه بخشی از یک حمله سیاسی به برجام بوده که رئیس وی (ترامپ) قصد از بین بردن آن را دارد.

این گزارش ادامه داد، ایران در حین مذاکرات هسته‌ای سال 2015 نیز علیرغم آنکه گزینه بازرسی از تأسیسات نظامی خود را رد کرده بود، در نهایت به «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی از سایت نظامی پارچین را داد و همچنین اواخر همان سال به آژانس اجازه جمع‌آوری نمونه‌هایی را داد.

هیلی همچنین یک دروغ دیگر مطرح کرد و آن این بود که توافقی که اوباما با ایران منعقد کرد، قرار نبود فقط درباره مسئله هسته‌ای ایران باشد و قرار بود یک آغاز با ایران و یک خوشامدگویی بازگشت به جامعه ملل باشد».

این روزنامه آمریکایی سپس نوشت همانطور که دولت اوباما به صورت تند مطرح کرد، توافق هسته‌ای به جنبه هسته‌ای محدود است و هیچ گونه ضمیمه‌ای در برجام وجود ندارد که آمریکا و ایران را به سوی رفع اختلافاتشان در خصوص عراق، سوریه و یا یمن سوق دهد و یا اینکه ایران را موظف کند که به تعهدات بین‌المللی‌اش در خصوص مسائل حقوق بشری پایبند باشد یا اینکه به سوی یک «دموکراسی واقعی» تغییر وضعیت بدهد.

این گزارش ادامه می‌دهد که دولت اوباما امیدوار بود که برجام بتواند اعتماد سازی کند و آمریکا و ایران را قادر کند تا به طور بالقوه موضوعات خارج از مسئله هسته‌ای را رفع کنند اما چنین امیدهایی در خصوص تعامل با ایران خارج از خطوط برجام بوده است.

آخرین دروغی که هیلی در استدلال‌های خود مطرح کرد این بود که «ما می‌بایست از بحث‌هایی در خصوص اینکه آیا برجام در راستای منافع امنیت ملی آمریکا است، استقبال کنیم. دولت قبلی این توافق را به شیوه‌ای تنظیم کرد که اجازه این بحث جدی و صادقانه را به ما نداد».

هافینگتون پست سپس در رد چنین ادعایی، نوشت، کنگره آمریکا ده‌ها جلسه استماع را در چندین سال گذشته برای بررسی مذاکرات دولت اوباما با ایران برگزار کرد و قانونی را به تصویب درآورد که یک بازه 60 روزه را برای بازبینی برجام توسط کنگره مشخص کرد که در این بازه اوباما قادر به لغو تحریم های ایران نبود.

بحث های جدی در کنگره درباره مذاکرات هسته‌ای ایران برگزار شد و مخالفان توافق، ده‌ها میلیون دلار صرف اعمال فشار به اعضای کنگره کردند تا علیه برجام رأی دهند و علیرغم آنکه جایگزین بهتری در مقایسه با برجام وجود نداشت، هیچ نماینده جمهوری‌خواهی از توافق حمایت نکرد و تعداد کافی از دموکرات‌ها از برجام حمایت کردند تا قطعنامه‌‌های عدم تأیید برجام که موجب از بین رفتن این توافق هسته‌ای می شد را بلوکه کنند.

هافینگتون پست در پایان نوشت اگر ترامپ در گزارش سوم خود درباره پایبندی ایران به برجام، تعهد ایران به این توافق هسته‌ای را تأیید نکند، حتی اگر ایران به برجام متعهد باشد، کنگره می‌تواند لایحه تحریم‌های ایران را بررسی و تصویب کند و این امر می تواند به از بین رفتن برجام طبق یک فرایند سریع منجر شود و احتمالاً ترامپ مسئولیت این امر را برعهده کنگره می‌گذارد و اگر اعضای کنگره همچون سال 2015 رأی‌گیری کنند، برجام از بین می‌رود.

منبع: فارس