پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : معاون پیشگیری و سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به عواملی که باعث می شود میزان تلفات یک مخاطره طبیعی کم یا زیاد باشد، گفت: این عوامل زیاد هستند، مکان، زمان، عکسالعمل مردم در مقابل آن اتفاق و هم چنین آمادگی مسئولان از جمله آنهاست.
به گزارش ایسنا، بهنام سعیدی در یک برنامه رادیویی با موضوع "چرایی بالا بودن تلفات سیل در ایران" که با حضور شاهین فتحی معاون عملیات سازمان امداد و نجات کشور برگزار شد، با اشاره به سیلآسا بودن بارندگیها در این فصل از سال، اظهار کرد: بارندگیهایی که در این فصل از سال داریم دارای مشخصاتی هستند که مهمترین آن این است که حجم زیاد باران در مدت زمان کوتاه اتفاق میافتد و چون زمین خشک است لذا آب سریع جاری میشود و در منطقه کوهستانی با شیب تند و درههای تنگ و باریک شدت سیلاب چندین برابر میشود.
وی با اشاره به اینکه عوامل دیگری هم بر میزان تلفات و خسارات تاثیرگذار هستند، عنوان کرد: اگر برداشت غیر اصولی از مصالح رودخانه را داشته باشیم و گودالهای بزرگی ایجاد شده باشد، این آب انباشت میشود و یکدفعه رها میشود و شدت آب را بیشتر میکند. اگر حریم رودخانه و مسیل را رعایت نکرده باشیم، چه به عنوان عامل انسانی و چه سایر موارد میتواند در میزان شدت تاثیرگذاری بر تلفات جانی و خسارتها تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به برخی عوامل که باعث افزایش نرخ تلفات در حوادث می شود، گفت: اگر سواحل رودخانه و خاکریزها را تخریب کنیم و در توسعه مناطق شهری و روستایی حریم رودخانه را رعایت نکنیم. اگر در سازههایی که بر رودخانهها ایجاد میکنیم اصول صحیحی را رعایت نکنیم، اگر اطلاع رسانی دقیق نباشد یا اطلاع رسانی به موقع انجام نشود و مردم به هشدارها یا اخطاریههایی که صادر میشود، توجه چندانی نداشته باشند قائدتا میزان تلفات بالا میرود.
معاون پیشگیری سازمان مدیریت بحران کشور افزود: یکی از مشکلاتی که وجود دارد تخریب منابع طبیعی است. ما در کشور خشکسالی داریم و این امر باعث میشود پوشش گیاهی به مرور از بین برود و حالا اگر عامل انسانی هم وارد شود و این منابع را تخریب کند، در میزان تلفات و خسارات یک سیل میتواند تاثیرگذار باشد.
در این برنامه مهندس شاهین فتحی نیز با تاکید بر اینکه رفتار مردم برای ما به عنوان یک سازمان امدادی خیلی مهم است، تاکید کرد: ما در کشور پر ریسکی از نظر مخاطرات طبیعی زندگی میکنیم لذا در وهله اول وقتی مردم شرایط محیطی خودشان را شناسایی کنند، مخاطرات پیرامون خودشان را بشناسند و نسبت به حوادث تغییر نگرش دهند و به این مسئله توجه کنند که این حادثه میتواند برای خودشان نیز اتفاق بیفتد، میتواند در حوزه پیشگیری و کم کردن تلفات موثر باشد.
وی با اشاره به اینکه باید میزان مشارکت یک جامعه آماده در چرخه مدیریت بحران به خوبی روشن باشد، اظهار کرد: اگر مردم در این زمینه مشارکتی نداشته باشند قطعا توان سازمانهای امدادی برای مقابله کاهش پیدا میکند. لذا ما هر چقدر در حوزه آمادگی تلاش بیشتری کنیم و دانش خودمان را بالاتر ببریم و افزایش دانش باعث تغییر نگرش و تغییر رفتار شود قاعدتا در حوادث تلفات کمتری خواهیم دید.
معاون عملیات سازمان امداد و نجات کشور در خصوص سرعت عملکرد این سازمان در برخورد با حوادث گفت: سرعت عملکرد در سوانح مختلف متفاوت است. در حال حاضر میانگین رسیدن نیروی امداد به صحنههای جادهای در حدود ۸ تا ۹ دقیقه است که نسبت به استانداردهای دنیا عدد فوقالعادهای است همچنین در وقوع سیل و زلزله این موضوع به محلی بستگی دارد که این اتفاق افتاده و دوری و نزدیکی به مراکز امدادی، اطلاعرسانی به موقع و امکان اعزام نیروها به منطقه حادثه دیده است.