صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۳۵۶۵۸۹
تاریخ انتشار: ۱۶ : ۱۷ - ۰۳ مرداد ۱۳۹۶
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
فرستاده ویژه دولت چین گفت: دی‌میستورا به من گفت که برای برگزاری دور جدیدی از گفت‌وگوهای ژنو درباره سوریه، در پایان آگوست یا اوایل سپتامبر (شهریور ۹۶) برنامه‌ریزی می‌کند.

"شیه شیائویان" فرستاده ویژه دولت چین در امور سوریه در گفت‌وگو با تسنیم، در خصوص توافق روسیه و آمریکا برای آتش‌بس در جنوب و جنوب غرب سوریه و نگاه چین به این موضوع اظهار داشت: چین به‌صورت مستقیم در ایجاد مناطق کاهش تنش نقشی ایفا نکرد، اما ما توسط مسکو و سایر بازیگران در خصوص این توافق مطلع شده‌ایم. ...طرف‌ها در گام اول بر سر ایجاد چهار منطقه کاهش تنش توافق کرده‌اند و فکر می‌کنم توافق کلی نهایتاً (این خواهد بود که) به‌صورت گام به‌گام چنین مناطق کاهش تنشی را  در تمامی کشور (سوریه) پوشش دهد.

ایران، روسیه، ترکیه و آمریکا با آتش‌بس موافقت کرده‌اند

وی این موضوع را باعث کمک به کاهش تنش‌ها خواند و یادآور شد: نبرد مداوم کمکی نخواهد کرد. تنها با کاهش تنش، با حفظ آتش‌بس، (و) با کاهش نزاع‌ها بین طرف‌ها است که می‌توانیم نهایتاً به یافتن راه‌حلی امید داشته باشیم. بنابراین (بهتر است) بیاییم تمامی طرف‌ها ــ چه روسیه، ترکیه، ایران، یا ایالات متحده و یا اردن ــ را به اجرایی‌کردن توافق تشویق کنیم. بیاییم توافق را اجرایی کنیم. امضای یک توافق، (و) دستیابی به یک توافق یک چیز است، تنها روی کاغذ است، (اما) موضوع مهم‌تر که بسیار سخت‌تر است، اجرایی کردن (توافق) است.

شیائویان درپاسخ به سؤالی در خصوص روی کار آمدن ترامپ و تأثیر آن بر نوع تعامل پکن و واشنگتن در موضوع سوریه، گفت: چین و آمریکا در بخش‌های زیادی رقیب هستند، اما با وجود این منافع زیادی برای همکاری وجود دارد. دو کشور به‌‌عنوان قدرتهای اقتصادی اول و دوم جهان روابط دارند که حجم آن در سال 500 تا 600 میلیارد دلار می‌شود. دو کشور در زمینه صلح و ثبات نیز مسئولیتی دارند که با گفت‌وگو دنبال می‌کنند.

هر دو مذاکرات آستانه و ژنو لازم هستند

فرستاده ویژه دولت چین در پاسخ به این سؤال که رابطه آتش‌بس فراگیر در مذاکرات آستانه با آنچه در ژنو مورد بحث است چیست و این دو دسته مذاکره چه عملکردهایی داشته‌اند، اظهار داشت: تلاش برای تعیین اینکه کدام (چارچوب مذاکرات) سنگین‌تر یا مؤثرتر است، چیزی نیست که درباره آن سخن گفت. دیدگاه من همواره این بوده است هر دو چارچوب (مذاکرات آستانه و ژنو) ضروری و مفید هستند. مذاکرات ژنو هم‌اکنون بر مسئله سیاسی تمرکز دارد، البته مبارزه با تروریسم نیز یکی از موضوعات مدنظر برای بررسی است. و چارچوب مذاکرات آستانه نیز بر آتش‌بس و سیستم‌های پایش مناطق کاهش تنش تمرکز دارد. هرکدام نقش (خاص) خود را دارند. اما می‌توان تا حد زیادی پشتیبان (و تکمیل‌کننده) یکدیگر باشند. بین این دو چارچوب باید تعامل بیشتری وجود داشته باشد. فکر می‌کنم در حال حاضر، برای نمونه، آقای دی‌میستورا، فرستاده ویژه (سازمان ملل در امور سوریه) به آستانه می‌رود و روس‌ها، سوری‌ها و دیگر گروه‌های معارضه به ژنو می‌روند. این یک تعامل است که به‌نظر من مهم است. بیاییم تلاش کنیم (این تعامل را) تشویق کنیم و امید داشته باشیم که هر دو چارچوب به‌صورت مؤثری کارکرد داشته باشند و امید داشته باشیم که هر دو چارچوب با گذشت زمان، پیشرفتی فزاینده داشته باشند.

مذاکرات ژنو شهریورماه برگزار می‌شود

وی درخصوص تعویق چندباره مذاکرات ژنو و اینکه چه‌زمانی دوباره از سر گرفته خواهند شد، گفت: وقتی با آقای دی‌میستورا دیدار کردم، وی به من گفت در حال برنامه‌ریزی برای برگزاری یک دور دیگر از گفتگوها در پایان ماه آگوست و یا احتمالاً اوایل ماه سپتامبر است. امیدواریم که این نشست‌ها برگزار شود و این فرصت تحقق یابد.

سرنوشت سوریه باید به‌دست مردم آن شکل بگیرد

وی در خصوص سرنوشت بشار اسد نیز گفت: چین تأکید دارد که سرنوشت سوریه باید به‌دست مردم باشد، از جمله شکل‌گیری دولت و کیفیت قانون اساسی و اینکه چه‌کسی باید رئیس جمهور این کشور باشد. عوامل خارجی نباید هیچ طرحی به مردم این کشور تحمیل کنند. عراق، لیبی، یمن، تونس و مصر نشان داد که درست کردن اختلاف راحت است اما حل آنها بسیار سخت است. نمی‌خواهیم مسئله عراق یا لیبی و یمن دوباره تکرار شود. عوامل خارجی باید بدانند که مردم آن کشور مورد نظر توانایی کافی برای حل مشکلات خود دارند و نباید در موضوعی که توانایی حل آن را نداریم وارد شویم.

چین آماده بازسازی سوریه است

شیه شیائویان در ادامه به آمادگی چین برای بازسازی سوریه پس از برقراری صلح اشاره کرد و گفت: با تحولات در سوریه و ادامه آتش‌بس امیدواریم صلح و ثبات به این کشور بازگردد که در آن زمان وضعیت بازسازی پدید خواهد آمد. من چند بار به سوریه رفته‌ام و به‌جز ملاقات رسمی به اطراف دمشق رفته‌ام، ویرانی این کشور تکان‌دهنده است، مقایسه قبل و بعد از جنگ این شهرها واقعاً ناراحت‌کننده است و نشانگر بزرگی بازسازی آن است که به سرمایه‌گذاری زیادی نیاز دارد و در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نیست. همه گروهها باید با هم تلاش کنند تا در آینده نزدیک بازسازی را شروع کنیم. چین به‌عنوان عضو شورای امنیت آماده انجام وظیفه خود در بازسازی سوریه است و ما آمادگی این کار را داریم.