صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۳ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۳۳۶۳۵۳
تاریخ انتشار: ۴۴ : ۱۸ - ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گروه شبه نظامی اتا بعد از نیم قرن مبارزه برای تشکیل یک کشور مستقل باسک در بخش‌هایی از اسپانیا و فرانسه تایید کرده است که روز شنبه (فردا) سلاح‌های خود را بر زمین خواهد گذاشت.
 
به گزارش انتخاب به نقل از ایسنا، این گروه در عین حال هشدار داده است که احتمال دارد دشمنانش روند خلع سلاح را مختل کنند.
 
موضع جدید اتا در اعلامیه‌ای مندرج است که بی‌بی سی یک نسخه آن را به دست آورده است. این اعلامیه گزارش‌های اخیر رسانه‌های فرانسوی مبنی بر قصد اتا به خلع سلاح را تایید می‌کند.
 
اتا، یک گروه ملی‌گرای جدایی طلب در منطقه باسک (شمال اسپانیا و جنوب‌شرقی فرانسه) است که در دوران حکومت ژنرال فرانکو (۱۹۵۹) تشکیل شد تا برای استقلال سرزمین مادری، باسک، مبارزه کند.
 
چهار دهه فعالیت خشونت‌آمیز این گروه سبب کشته شدن دست کم ۸۰۰ نفر شد. اتا در سال ۲۰۱۱ اعلام آتش‌بس کرد اما سلاح‌های خود را تحویل نداد.
 
انتظار می‌رود که بخش عمده خلع سلاح روز شنبه در بایون، واقع در منطقه باسک فرانسه، انجام شود.
 
اعلامیه اتا که مورخ جمعه هفتم آوریل است می‌گوید: "اتا هم اکنون یک سازمان غیرمسلح است." سند در ادامه هشدار می دهد: "این روند تکمیل نشده است" و "روز خلع سلاح فرداست."
 
اخیرا روزنامه لوموند فرانسه گزارش کرده بود که اتا از غروب روز شنبه هشتم آوریل سلاح‌های خود را زمین خواهند گذاشت و مسوولیت خلع سلاح هم بر عهده یک گروه فعال زیست محیطی طرفدار استقلال باسک به نام بیزی گذاشته شده است.
 
دولت اسپانیا هرگونه مذاکره با اتا در حالی که سلاح‌هایش را تحویل نداده رد کرده است. اسپانیا تاکید داد که اتا باید دو کار را انجام بدهد: خلع سلاح و انحلال.
 
در سال‌های اخیر دستگیری صدها عضو اتا، از جمله چند عضو رده بالا، به همراه توقیف انبارهای سلاح سبب تضعیف این گروه شده بود.
 
یک موسسه بین‌المللی در سال ۲۰۱۴ میلادی گزارش کرده بود که اتا بخشی از سلاح‌هایش را غیر عملیاتی کرده اما دولت اسپانیا این اقدام اتا را "نمایشی" خوانده بود.
 
به گزارش رسانه‌های اسپانیا در انبارهای اسلحه اتا که اخیرا کشف شده مقدار کمی سلاح یافت شده که نشان می‌دهد سلاح زیادی برا این گروه باقی نمانده و این خلع سلاح در واقع بیشتر جنبه نمادین دارد.