صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۳۳۴۹۹۱
تاریخ انتشار: ۲۵ : ۰۹ - ۱۴ فروردين ۱۳۹۶
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
با خروج انگلستان از اتحاديه اروپا، اين كشور درصدد جبران خلأ ايجادشده در روابط تجاري خود است.
 
به گزارش انتخاب به نقل از شرق، يكي از بهترين گزينه‌هاي پيشِ‌روي اين كشور، ايرانِ پس از تحريم است كه با رشد اقتصادي روبه‌رو و تشنه واردات است؛ بنابراين عجيب نيست اگر بيانيه‌اي از سوي وزارت خارجه انگلستان براي ايجاد سهولت در روابط تجاري تجار و بازرگانان اين كشور با ايران منتشر شود. بيانيه‌اي كه قوت قلبي است براي بازرگانان اين كشور با هدف رهايي از نگراني از جريمه‌هاي احتمالي روابط اقتصادي با ايران. در اين شرايط بهترين اقدام عملي ايران مي‌تواند امتيازگيري از اين كشور باشد. گسترش روابط تجاري ايران و انگلستان علاوه بر آنكه بايد در تعادل تراز تجاري بگنجد، مي‌تواند زمينه‌ساز گسترش روابط بانكي ايران و انگلستان باشد كه در ادامه، تمامي روابط اقتصادي ايران با ساير كشورهاي اروپايي را هموار مي‌كند. 

بیانیه وزارت خارجه انگلیس

در بیانیه وزارت امور خارجه انگلیس آمده است: پس از سال‌ها اعمال تحریم‌های گسترده، جامعه بین‌المللی در پی دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران در سال ٢٠١٥، در حال تعامل دوباره با ایران است. در نتیجه توافق هسته‌ای حاصل‌شده بین گروه ١+٥ (فرانسه، آلمان، انگلیس، چین،‌ روسیه و آمریکا) و ایران، برخی از تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای و دیگر تحریم‌های مالی و اقتصادی اعمال‌شده بر ایران در ژانویه سال ٢٠١٦ برداشته شدند. از نظر ایران، این بخشی حیاتی از ادغام مجدد با جامعه بین‌المللی است.

بر اساس گزارش خبرگزاری صداوسیما، وزارت امور خارجه انگلیس در ادامه بیانیه خود افزوده است: به همین منظور، حجم «فهرست ایران» که ارائه‌کننده اطلاعاتی برای کارشناسان درباره نهادها، شرکت‌ها و سازمان‌های خاص در ایران است، کاهش یافته است.

١- هدف از ایجاد «فهرست ایران» چه بود؟

فهرست ایران از سوی سازمان کنترل صادرات برای کمک به صادرکنندگان در اتخاذ تصمیمات آگاهانه درباره این موضوع منتشر شد که آیا صادرات آنها می‌تواند مایه ایجاد نگرانی‌هایی در ارتباط با استفاده نهایی از اقلام آنها باشد یا خیر. به همین دلیل، دریافت مجوز صادرات برای اقلامی که به طور عادی تحت کنترل قرار نمی‌گیرند، لازم است؛ زیرا صادرکننده از این موضوع آگاه است -یا به واسطه دولت انگلیس از این موضوع آگاه می‌شود- که درباره انحراف در استفاده از این اقلام برای برنامه تسلیحات کشتار جمعی نگرانی‌هایی وجود دارد.

این فهرست -که در آن به نام شماری از نهادها، شرکت‌ها و سازمان‌ها در ایران اشاره شده است- به منظور کمک به صادرکننده در‌این‌باره صادر شده است تا او بتواند قضاوت کند براساس تصمیمات قبلی سازمان کنترل صادرات درباره صادرات، آیا درباره استفاده نهایی از اقلام صادراتی‌اش نگرانی وجود دارد یا خیر.

٢- این اقدام برای صادرکنندگان چه معنایی دارد؟

اگر صادرکنندگان درباره استفاده‌کنندگان نهایی اقلام خود در ایران یا در دیگر کشورها نگران هستند، می‌توانند از خدمات و توصیه‌های مرتبط با این موضوع استفاده کنند که از طریق نظام صادرکردن مجوز صادراتی SPIRE در دسترس است.
٣- چه تحریم‌هایی همچنان به قوت خود باقی است؟

برخی از تحریم‌ها برای هشت سال دیگر همچنان به قوت خود باقی است، برخی از تحریم‌ها همچنین تحت ‌تأثیر توافق هسته‌ای قرار نگرفتند، به طور خاص تحریم‌های مرتبط با حقوق بشر و تروریسم. تجار انگلیسی که در تلاش برای انجام‌دادن مراودات تجاری یا سرمایه‌گذاری در ایران هستند، باید اطمینان یابند که مراوده‌شان با ایران در راستای این اقدامات قرار دارد. صادرکنندگان می‌توانند دریابند آیا آنها در حال مراوده با یک فرد یا نهادی هستند که همچنان تحت تحریم قرار دارند یا اینکه مشکوک هستند که یک فرد یا نهاد تحت تحریم ممکن است در هرگونه مراوده تجاری با آنها دخیل باشد یا خیر. آنها همچنین اطمینان خواهند یافت که محصولاتشان یا موادشان براساس این تحریم‌ها محدود نیستند و این که هیچ محدودیتی بر آنهایی وجود ندارد که می‌خواهند پرداخت‌ها را انجام دهند. قبل از واردشدن به هرگونه مراوده‌ای، در‌پیش‌گرفتن اقدامات مربوط مناسب است. ایران همچنان یک مکان چالش‌برانگیز برای انجام‌دادن مراودات تجاری محسوب می‌شود از‌این‌رو، صادرکنندگان مردد باید در پی دریافت مشاوره‌های حقوقی باشند.

٤- انجام‌دادن مراودات تجاری با ایران

برداشتن برخی از تحریم‌ها بدین معناست که ایران می‌تواند آزادانه‌تر با جامعه بین‌المللی مراوده تجاری انجام دهد. این موضوع سبب ارائه فرصتی برای شرکت‌های انگلیسی برای واردشدن به بزرگ‌ترین بازار اقتصاد جهانی در چند دهه می‌شود.

دولت انگلیس به طور کامل از گسترش روابط تجاری ما با ایران حمایت می‌کند و تجار انگلیسی را به بهره‌برداری از فرصت‌های تجاری به‌وجودآمده ترغیب می‌کند.

دولت ایران به طور واضح از تمایل خود برای جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به منظور دستیابی به اهداف جاه‌طلبانه خود برای رسیدن به رشد اقتصادی خبر داده است و شرکت‌های خصوصی در سراسر جهان از جمله شرکت‌های انگلیسی به زودی با فرصت‌های تجاری جدیدی مواجه خواهند بود که به نفع ایران و مردم آن نیز هست.

بخش تجارت بین‌المللی در انگلیس و در سفارتخانه انگلیس در تهران نقش مهمی در حمایت از روابط تجاری و سرمایه‌گذاری بین انگلیس و ایران ایفا می‌کند.

‌اطمينان‌بخشي به تجار انگليسي

«مسعود دانشمند»، فعال اقتصادي، در گفت‌وگو با «شرق» مي‌گويد: بيانيه وزارت خارجه انگلستان، راهي را براي تجار و بازرگانان انگليسي كه علاقه‌مند به همكاري با ايران بوده؛ اما نگران آن هستند كه فعاليت آنها در قالب تحريم‌ها شناخته شود و مشمول جريمه‌ها شوند، باز كرده است.

دانشمند با بيان اينكه اين بيانيه اطمينان خاطري به تجار و بازرگانان انگليسي مي‌دهد، مي‌گويد: اين بيانيه از زاويه‌اي ديگر مي‌خواهد بر فعاليت‌هاي تجاري و بازرگاني ايران و انگلستان كنترل بيشتري داشته باشد كه اگر فعاليتي مشمول موارد تحريمي مي‌‌شود، از پيش جلوي آن را گرفته باشد و هشدار لازم را به تجار و بازرگانان انگليسي بدهد تا دچار ضرر‌هاي احتمالي نشوند.

عضو خانه اقتصاد ايران در پاسخ به اين پرسش كه علت صدور اين بيانيه در شرايط كنوني چه مي‌تواند باشد، تصريح مي‌كند: با خروج انگلستان از اتحاديه اروپا در بازار فعاليت كسب‌وكار انگلستان خلأيي ايجاد مي‌شود و به‌همين‌دليل اين كشور به‌دنبال بازارهاي جديد است. در اين ميان انگلستان رو به كشورهايي مي‌آورد كه مي‌تواند از طريق آنها درآمدزايي داشته باشد و در اين زمينه، حوزه خليج فارس، گزينه مناسبي خواهد بود.

اين فعال اقتصادي مي‌افزايد: با توجه به وضعيت اقتصادي ايران و پيش‌بيني رشد هشت درصدي اقتصاد در سال آتي، طبيعي است در اين شرايط ايران به واردات كالا از كشورهايي مانند انگليس، آلمان، فرانسه و... نياز دارد و هريك از اين كشورها سعي مي‌كنند سهم بيشتري از بازار ايران را از آن خود کنند و در اين راستا اقدام به ايجاد جذابيت‌هاي تجاري و رفع موانع تجار و بازرگانان مي‌كنند.

او با اشاره به شرط‌وشروط‌هايي كه وزارت خارجه انگليس در اين زمينه مطرح كرده است، مي‌گويد: اين كشور از طرفي نمي‌خواهد خود را به‌عنوان برهم‌زننده توافق‌هاي ١+٥ و توافق‌هاي پنهاني با آمريكا نشان دهد و از طرف ديگر هم مي‌خواهد تجار و بازرگانان انگليسي را تشويق كند براي همكاري بيشتر با ايران وارد عمل شوند.

به گفته دانشمند، سياست دولت ايران اين نيست كه جلوي فعاليت‌ اقتصادي با كشورهاي جهان را بگيرد؛ بنابراين ايران از بيانيه وزارت خارجه انگليس استقبال خواهد كرد.

‌ايران مي‌تواند امتياز بگيرد

او البته در ادامه تأكيد مي‌كند: اين روابط نبايد به‌گو‌نه‌اي باشد كه روابط تجاري ايران و انگليس به نفع انگلستان باشد؛ در واقع ايران بايد به فكر مثبت‌كردن تراز تجاري خود با اين كشور باشد و از فرصت به‌دست‌آمده كنوني و هم‌زماني لغو تحريم‌ها و خروج انگلستان از اتحاديه اروپا بهترين استفاده را ببرد. دانشمند با تأكيد بر اينكه بايد تعادلي در دادو‌ستد با انگلستان ايجاد كنيم، مي‌افزايد:‌ در چنين شرايطي ايران مي‌تواند از انگلستان بخواهد بانك‌هاي اين كشور درِ خود را به روي ايران بگشايند. ايران مي‌تواند اين پيام را به انگلستان بدهد كه اگر اين كشور به گسترش روابط تجاري خود با ايران تمايل دارد، بايد خواسته برقراري روابط بانكي با ما را اجابت كند.

‌صدور بيانيه با هماهنگي آمريكا

اين فعال اقتصادي با اشاره به اينكه درحال‌حاضر انگلستان و آمريكا همسو شده‌اند و اروپا را كنار گذاشته‌اند، مي‌گويد: اين بيانيه حتما هماهنگ با آمريكا صادر شده است، به‌نحوي كه در اين بيانيه تأكيد شده روابط تجاري گذشته انگلستان با ايران ادامه یابد و هر نوع روابط تجاري جديد با ايران ملزم به دريافت مجوز شده است. در واقع در اين بيانيه بر اين نكته اصرار شده كه انگلستان حتما پايبند توافقات خواهد بود و در حد توافق‌ها به روابط تجاري با ايران مي‌پردازد.

او زمينه همكاري تجاري ايران و انگلستان را اين‌گونه برمي‌شمرد: پيش‌تر ايران و انگلستان در زمينه ماشين‌آلات، خودروهاي سنگين، منسوجات و پتروشيمي با يكديگر همكاري داشتند و به نظر مي‌رسد اين روابط كماكان ادامه يابد. علاوه بر آنكه اكنون ايران در زمينه پتروشيمي پيشرفت زيادي کرده و مي‌تواند در مقابل واردات از انگلستان نسبت به صادرات محصولات پتروشيمي به اين كشور اقدام كند و در كنار آن صدور ورق‌هاي فولادي، فلزات غيرآهني مانند مس، آلومينيوم و روي را در نظر داشته باشد.