صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۱ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۳۲۷۵۲
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۰۰ - ۰۴ مرداد ۱۳۹۰
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
حسن هاني زاده- کارشناس مسايل جهان عرب
درگيري خونين جوانان مصري با ارتش اين کشور در ميدان «العباسيه» قاهره که به زخمي شدن بيش از 300 تن منجر شد احتمال وقوع يک کودتاي نظامي را افزايش مي دهد.

تظاهرکنندگان ميدان العباسيه قصد داشتند براي طرح مطالبات خود به مقر شوراي نظامي حاکم بر مصر در شمال قاهره حرکت کنند که با ممانعت مجموعه اي از هواداران حزب منحله دموکراتيک ملي و عناصري از نيروهاي مسلح مصر مواجه شدند. اين درگيري تا پاسي از شب ادامه داشت و ارتش مصر به بهانه برقراري امنيت در نقاط حساس قاهره مستقر شد.

مجموعه حوادث اخير مصر نشان داد که انقلاب جوانان اين کشور همچنان در نيمه راه قرار دارد و عوامل باقي مانده از رژيم حسني مبارک درصدد متوقف ساختن حرکت جوانان مصري هستند.

پس از سرنگوني حسني مبارک رئيس رژيم مصر، شوراي نظامي اين کشور با ترکيب دلخواه آمريکا و غرب قدرت را در دست گرفت. بيشتر اعضاي شوراي نظامي به نوعي وابستگي به آمريکا و غرب دارند و اجازه ندادند خواسته هاي انقلابيون مصر محقق شود.

قطع رابطه ميان مصر و رژيم صهيونيستي، طرد سفير اسرائيل از قاهره، قطع وابستگي اقتصادي مصر به آمريکا، بر قراري رابطه ميان مصر و ايران و برگزاري انتخاباتي آزاد و دموکراتيک بخشي از مطالبات مردم مصر بود. هر چند شوراي نظامي حاکم بر مصر وعده انجام اصلاحات سياسي را داده بود اما در عمل به هيچيک از خواسته هاي مردم مصر پاسخ نداد. بنابراين بتدريج ميان شوراي نظامي و مردم نوعي گسست سياسي ايجاد شد و جوانان مصري بار ديگر براي اجراي خواسته هاي خود به ميدان التحرير قاهره باز گشتند. شوراي نظامي مصر که با سياستهاي آمريکا و غرب همسويي دارد در برابر خواست و اراده جوانان مصري ايستادگي کرد و با استفاده از ابزارهاي خشونت آميز به سرکوب مردم پرداخت.

اين شورا در اقدامي کاملاً سياسي تلاش کرد تا ميان جوانان انقلابي مصر و اخوان المسلمين شکاف ايجاد کند تا از شکل گيري يک جبهه متحد جلوگيري کند. بنابراين اکنون اوضاع مصر شرايط کاملاً مبهمي را پشت سرمي گذارد و بنظر نمي رسد جوانان مصري به سادگي از خواسته هاي مشروع خود دست بر دارند.

از سوي ديگر، شوراي نظامي حاکم بر مصر سياست گام به گام و ايجاد تفرقه ميان انقلابيون را در پيش گرفته تا در جريان انتقال قدرت، گروههاي ضد آمريکايي وارد چرخه قدرت سياسي مصر نشوند.

در صورتي که جوانان مصري در آينده به اعتراضات خود ادامه دهند اين احتمال وجود دارد که ارتش مصر براي يک دوره نسبتاً طولاني قدرت را در دست بگيرد. علت اين امر اين است که شوراي نظامي مايل نيست تا پروسه دموکراتيزه سازي مصردر يک فرايند زماني کوتاه عملياتي شود و منافع آمريکا، غرب و رژيم صهيونيستي دچار مخاطره شود.