صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۳۲۴۷۷۴
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۰۶ - ۰۱ اسفند ۱۳۹۵
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گياه‌خواري مي‌تواند براي سلامتي سودمند باشد. تحقيقات جديدي كه روي افراد گياه‌خوار و غير گياه‌خوار صورت گرفته نشان مي‌دهد كه براي مثال گياه‌خواران 30 درصد كمتر از غير گياه‌خواران دچار امراض قلبي و40 درصد كمتر دچار سرطان مي‌شوند. همچنين گياه‌خواران كمتر دچار فشار خون بالا مي‌شوند و كلسترول خونشان در سطوح پايين باقي مي‌ماند.

رژيم گياه‌خواري چه ويژگي‌اي دارد كه مي‌تواند باعث سلامتي شود؟ پزشكان هنوز تمام پاسخ‌هاي ممكن را نمي‌دانند ولي يك دليل مي‌تواند اين باشد كه گياه‌خواران معمولا بيش از ديگران سبزيجات، ميوه، غله و دانه‌هاي گياهي مصرف مي‌كنند. اين مواد غذايي علاوه بر تامين مقادير قابل توجهي فيبر، انواع ويتامين‌ها و موادمعدني كه از امراض جلوگيري مي‌كنند، داراي چربي بسيار اندكي هستند. يك دليل ديگر مي‌تواند اين باشد كه گياه‌خواران اصولا زندگي سالم‌تري دارند و بسياري از آنان سيگار نمي‌كشند و اهل مشروبات الكلي نيستند.

گياه‌خواري مساله جديدي نيست. اين روش تغذيه در بسياري از نقاط جهان جزيي از غذاهاي سنتي است. اغذيه سنتي نظير نخود، لوبيا، عدس، برنج و ساير حبوبات، نان، برگ خشك شده گياهان، لوبيا با پلو يا رشته‌فرنگي و ماكاروني با سس سبزيجات براي بسياري از استراليايي‌هاي جوياي سلامت به عنوان جايگزين مناسبي براي گوشت جاافتاده است.

اما به موازات اين‌كه تعداد بيشتري از مردم به جهت حفظ سلامتي و يا پيروي از آييني به خصوص به سمت گياه‌خواري روي مي‌آورند، دانستن اين نكته كه چگونه گياه‌خواري را به درستي برنامه‌ريزي كنيم تا تغذيه خوبي براي حفظ سلامتي داشته باشيم، اهميت مي‌يابد.

كارشناسان امور تغذيه نگران هستند خيل عظيم دختران نوجواني كه گياه‌خوار شده‌اند (اغلب براي كم كردن وزن) دچار فقر آهن در رژيم غذايي خود شوند. اين امر به نوبه خود مي‌تواند موجب كم‌خوني شود كه منجر به كمبود انرژي، ضعف عمومي بدن، خستگي و مستعد شدن فرد به عفونت مي‌گردد.

براي بيشتر مردم، گوشت گزينه مناسبي براي تامين آهن مورد نياز بدن به شمار مي‌آيد. اما براي كسب آهن مورد نياز از غذاهاي گياهي، گياه‌خواران بايد مقادير زيادي نخود، لوبيا، عدس، حبوبات و دانه‌هاي روغني و غلات با آهن افزوده و سبزيجات مصرف كنند.

از راه‌هاي بسيار مناسب براي كمك كردن به بدن در جذب آهن از اين نوع غذاها، استفاده از موادغذايي حامل ويتامين C به صورت هم‌زمان است. براي مثال مركبات، آب پرتقال، گوجه، فلفل سبز، و سبزيجاتي نظير جعفري. همچنين بهتر است از نوشيدن هم‌زمان چاي و قهوه با اين قبيل غذاها خودداري شود. اين نوشيدني‌ها جذب آهن را مشكل مي‌سازند.

بسياري از گياه‌خواران، پنير، ماست و شير را در برنامه غذايي خود قرار مي‌دهند ولي برخي از آنان از هر ماده غذايي كه از حيوانات گرفته شده باشد اجتناب مي‌كنند. از آن‌جا كه مواد لبني شامل كلسيم هستند كه براي سلامت استخوان اهميت حياتي دارد، گياه‌خواراني كه از مواد لبني استفاده نمي‌كنند بايد از ساير موادمغذي كلسيم‌دار استفاده كنند. همچنين گياه‌خواراني كه مواد ‌لبني و تخم‌مرغ مصرف نمي‌كنند به اندازه كافي ويتامين B12 جذب نخواهند كرد. يك راه خوب براي جبران اين نقيصه مصرف شيره غني شده سويا است.

مترجم: حميدرضا بهلولي