پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : عفونت ریه بیماریای است که باعث التهاب بافت ریه در قفسهی سینه میشود. علائم عفونت ریه می تواند درد قفسه سینه، سرفه یا خس خس باشد. این بیماری میتواند در اثر عوامل انگلی، باکتریایی، ویروسی یا قارچی در قسمت تحتانی دستگاه تنفسی بوجود آید. این بیماری در مواردی میتواند باعث عفونت گوش گردد. بسته به اینکه عفونت در کدام قسمت از دستگاه تنفسی شما بروز کند، به نام همان بخش نامگذاری میشود. بخش فوقانی سیستم دستگاه تنفسی شامل بینی، حلق، حنجره و نای میشود و قسمت تحتانی شامل ریهها و اجزای آن (برونش، برونشیولها و آلوئولها) میشود.
بسته به اینکه عفونت در کدام قسمت از دستگاه تنفسی شما بروز کند، به نام همان بخش نامگذاری میشود. بخش فوقانی سیستم دستگاه تنفسی شامل بینی، حلق، حنجره و نای میشود و قسمت تحتانی شامل ریهها و اجزای آن (برونش، برونشیولها و آلوئولها) میشود.
عفونت باکتریایی ریه شایعترین نوع عفونت ریه میباشد که از عوارض همراه آن میتوان به سوزش پوست اشاره کرد. این نوع از این عفونت عموما توسط آنتیبیوتیک درمان میشود.
نوع دیگر این عفونت، عفونت ویروسی میباشد که در موارد حاد باعث از دست رفتن آب بدن و آبی شدن لبها و ناخنها میشود. در موارد غیرحاد معمولا این عفونت نیاز به دارو ندارد و خودبخود درمان میشود.
عفونت ریوی قارچی نوع دیگری از عفونت ریه میباشد که علائم عفونت ریه همانند علائم عفونتهای باکتریایی و ویروسی است. این نوع عفونت در موراد حاد نیاز به عمل جراحی دارد.
نکته: منبع عفونت ریه ممکن است در قسمت دیگری از بدن باشد که از طریق جریان خون به ریه منتقل شده و باعث بروز علائم عفونت ریه میشود.
علت عفونت ریه چیست؟
- علاوه بر مواردی که در بالا به آن اشاره شد، قرار گرفتن در شرایط دیگری نیز باعث بروز این عارضه میگردد:
- استنشاق مواد شیمیایی مانند بخارهای سمی و مواد حساسیت زا
- تنفس گرد و غبار در محیط کاری
- ورود بخشی از محتویات معده به ریهها و بروز عفونت
علائم عفونت ریه چیست؟
- سرفه مداوم
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- خس خس سینه
در صورت عدم بهبود گلودرد پس از چند روز و یا عدم بهبود سرفههای مداوم پس از چند هفته حتما به پزشک مراجعه نمائید؛ اینها از علائم عفونت ریه میباشند که نیاز به بررسی دارند.
انواع عفونت ریه
این بیماری شامل انواع مختلفی میباشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد
ذات الریه (پنومونی): ذات الریه شابعترین عفونت ریوی است که میتواند قارچی، باکتریایی یا ویروسی باشد. بسیاری از بیماران پس از آنفولانزا دچار این بیماری میشوند. این بیماری در حقیقت همان التهاب ریه میباشد که با یک عفونت ایجاد میشود. افراد سیگاری و افراد مسنی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، همچنین نوزادان و کودکان بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. زمانی که کیسههای هوایی درون ریه محتوی مقدار زیادی مایعات شوند، ذات الریه رخ میدهد.
این بیماری میتواند یک بیماری خفیف، شدید و یا حتی تهدید کننده زندگی باشد. علائم این بیماری از نوع خفیف تا شدید، بسته به علت اولیه بروز بیماری، سن و همچنین وضعیت کلی سلامت فرد، از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت خواهد بود. برای مثال در بیمارانی که به پنومونی خفیف مبتلا میشوند، علامتها معمولا به علامتهای سرماخوردگی و آنفلوانزا نزدیک خواهد بود. سایر علائم این بیماری شامل موارد زیر میباشد:
- التهاب ریه
- تنگی تنفس
- درد و گرفتگی قفسه سینه
- تب و لرز بالا
- درد عضلانی و خستگی
- تغییر سطح هوشیاری و عملکرد مغزی (در افراد مسن)
- استفراغ (به خصوص در نوزادان)
برای تشخیص این بیماری، پزشک ابتدا شما را معاینه میکند و به صداهای حاصل از نفس کشیدن شما گوش میدهد، اگر مایعات در ریه شما جمع شده باشند، پزشک صدایی متلاطم، در سینه شما خواهد شنید. در این شرایط برای رسیدن به تشخیص قطعی، پزشک برای شما اسکن قفسه سینه درخواست خواهد داد. سی تی اسکن سینه با نشان دادن وضعیت ریهها، ابتلای به پنومونی را به پزشک نشان میدهد. در این شرایط بسته به اینکه علت بیماری باکتریایی، ویروسی یا قارچی باشد، راهکارهایی درمانی متفاوت خواهند بود.
سندرم حاد تنفسی: نوع دیگر عفونت ریه سندرم حاد تنفسی (SARS) میباشد. در حقیقت این بیماری نوعی ذات الریه است که بسیار مسری میباشد.
بیماری سل: سل نوعی عفونت ریوی است که از باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بوجود میآید و از ظریق سرفه انتقال مییابد. جالب است بدانید که سل از طریق غذا، آب، تماس جنسی، تزریق خون یا نیش حشرات انتقال نمییابد. علائم این بیماری شامل موارد زیر میشود:
- تب
- سرفه
- خلط سبز یا خلط آلوده به خون
- تنگی نفس
- کاهش اشتها
- بی حالی و تعریق شبانه
- خستگی زود رس و ضعف عمومی
بیماری ذات الجنب: پردهای که ریه را پوشانده است پرده جنب نام دارد؛ زمانی که در این پرده عفونت رخ دهد به آن عفونت ذات الجنب گفته میشود. این بیماری توسط عفونت ویروسی و یا ذات الریه بوجود میآید که درد قفسه سینه و تنگی تنفس همچون دیگر علائم عفونت ریه از علائم شایع آن نیز میباشد.
برونشیت: بیماری برونشیت بیماریی است که توسط التهاب و عفونت در پوشش لولههای برونش شما به وجود میآید. (لولههای برونش لولههایی هستند که نای را به ششها متصل میکنند.) زمانی که سیستم ایمنی بدن ضعیف شود و ریههای شما عفونت کنند، ممکن است به بیماری برونشیت مبتلا شوید. این بیماری میتواند حاد و مزمن باشد که معمولا برونشیت مزمن در اثر موادشیمیایی، آلرژنها (آلرژن نوعی آنتیژن است که باعث واکنش غیرطبیعی و شدید سیستم ایمنی میشوند.) و یا دود سیگار بوجود می آید. علائم این بیماری شامل تنگی نفس، گرفتگی قفسه سینه، خس خس سینه، خستگی، سرفه مداوم و مخاط سنگین میباشد.
آنفولانزا: آنفولانزا بیماریی است که دستگاه تنفسی فوقانی را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث درد بدن و خستگی میشود. از طرف دیگر این بیماری میتواند بر سیستم تنفسی تحتانی نیز تاثیر گذاشته و باعث عفونت در ریههای شما شود
راه های پیشگیری و درمان عفونت ریه
سیگار کشیدن به خودی خود دفاع طبیعی بدن در مقابل باکتریها و ویروسها را از بین میبرد و زمینه را برای ابتلا به پنومونی آماده میکند.
قبل از صرف هرگونه خوراکی یا نوشیدنی حتما دستهای خود را بشوئید؛ شستن دستها و صورت، گرفتن جلوی بینی و دهان موقع سرفه یا عطسه و همچنین رعایت بهداشت شخصی برای مواجهه هرچه کمتر با میکروبهای بیماری زا لازم و ضروری میباشد.
این بیماری در مواردی به صورت سرپایی قابل درمان است و در مواردی نیاز به بستری شدن در درمانگاه میباشد. درمان آنتی بیوتیکی، فیزیوتراپی قفسه سینه و در مورادی از اکسیژن روشهای رایج درمان این بیماری است.
در نظر داشته باشید که پس از درمان موفقیتآمیز عفونت ريوی ممكن است احساس خستگی، كوتاهی نفس و سرفهی آزاردهنده و طولانی مدت را براي چند هفته بهمراه داشته باشيد كه این موضوع طبيعی است.
روش های درمان خانگی عفونت ریه
- استفاده از آویشن: گیاه آویشن به عنوان داروی گیاهی برای درمان سیاه سرفه، برونشیت، سرما خوردگی، عفونت ریه و... استفاده میشود. برای استفاده از این گیاه داروئی يك مشت آويشن را در يك ليتر آب جوشانده و آن را صاف كنيد، سپس 250 گرم عسل به آن اضافه كرده و هر روز نصف فنجان ميل كنيد.
- سیر: ضدعفونیكننده قوی برای مجاری ریه است و مصرف آن به سرعت خلط سینه را كم میكند. سوپ سیر در زمستان، مجاری تنفسی را تقویت میكند و برای مرض برونشیت مفید است.
- جوشانده عناب: تسكین دهنده برای درمان عفونتهای گلو، برونشیت، رودهها و مجاری ادرار است. به این صورت كه 30 تا 60 گرم عناب خشك را در یك لیتر آب به مدت نیم ساعت میجوشانند و آن را مصرف میكنند.