صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۳۱۳۵۹۶
تاریخ انتشار: ۱۴ : ۱۰ - ۱۰ دی ۱۳۹۵
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

با صدور احکام اعضای ستاد انتخابات کشور توسط عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزارت کشور رسما فعالیت خود برای برگزاری انتخابات ۹۶ را آغاز کرد. وزارت کشور بر بی‌طرفی، حق‌الناس بودن رای مردم و برگزاری قانونی انتخابات به عنوان سه محوراصلی فعالیت خود اصرار داشته و تاکید دارد که مقدمات برگزاری انتخابات باشکوه، سالم و با مشارکت حداکثری مردم را فراهم می‌کند.

به گزارش ایسنا، دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میان دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۹ اردیبشهت ۹۶ برگزار می‌شود. به همین دلیل فعالیت احزاب و جناح‌های سیاسی به تدریج شکل جدی به خود می‌گیرد در حالیکه وزارت کشور و شورای نگهبان به عنوان مجری و ناظر انتخابات چندین ماه است که فعالیت خود برای برگزاری انتخابات را آغاز کرده اند. انتخاباتی که فقط بیش از یک میلیون و دویست هزار نفر عوامل اجرایی دارد.

تاکنون اعضای ستاد انتخابات کشور و اعضای هیات مرکزی نظارت بر انتخابات ریاست‌جمهوری تعیین شده‌اند. تعرفه‌های رای با تایید شورای نگهبان آماده ارسال به چاپخانه شده است. دوره‌های آموزشی عوامل اجرایی انتخابات آغاز و رایزنی‌ها برای برگزاری انتخابات الکترونیکی و تغییر زمان ثبت‌نام از داوطلبان انتخابات شورای شهر و روستا ادامه دارد.

مهمترین اقدامات وزارت کشور و شورای نگهبان برای اجرای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و میان دوره‌ای مجلس شورای اسلامی به شرح زیر است:

تغییر زمان برگزاری انتخابات

با توجه به همزمانی ماه رضان با ایام برگزاری انتخابات در خرداد ۹۶، با پیشنهاد وزارت کشور و موافقت شورای نگهبان، زمان برگزاری انتخابات در روز ۲۹ اردیبهشت تعیین شد.

ریاست ستاد انتخابات کشور در دستان یک اصلاح‌طلب دیگر

وزارت کشور نسبت به انتخابات سال ۹۴ با تغییراتی مواجه شد. حسینعلی امیری که سخنگو و قائم مقام وزیر کشور بود، به عنوان معاون پارلمانی رییس‌جمهور انتخاب شد بنابراین محمدحسین مقیمی قائم مقام وزیر و سید سلمان سامانی سخنگوی وزارت کشور شدند. همچنین علی اصغر احمدی معاون سیاسی و رییس ستاد انتخابات شد تا بعد از مقیمی، احمدی دومین اصلاح‌طلبی باشد که رییس ستاد انتخابات کشور در دولت روحانی شد.

همچنین سیدسلمان سامانی رییس کمیته حقوقی، حسین ذوالفقاری رییس کمیته امنیتی و انتظامی، جواد ناصریان رییس کمیته مالی و پشتیبانی، وجه‌الله خدمتگزار رییس هیات بازرسی انتخابات، امیر شجاعان رییس کمیته فناوری اطلاعات، محمدابراهیم شوشتری رییس کمیته حراست و استعلامات، سید رمضان شجاعی کیاسری رییس کمیته اطلاع‌رسانی، علی پورعلی مطلق دبیر ستاد انتخابات و حمید درخشان‌نیا به عنوان عضو دیگر ستاد انتخابات کشور انتخاب شدند.



تاکید وزارت کشور بر رعایت بی‌طرفی در انتخابات

احمدی فردای روز آغاز به کارش به عنوان معاون سیاسی وزیر کشور در همایش معاونان سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری‌های سراسر کشور تاکید کرد: «وزارت کشور بی طرفی و اجرای قانون را در انتخابات مدنظر داشته و به حق الناس بودن رای مردم اعتقاد دارد. نیت شخصی ما پای صندوق رای است و ما به هرکسی خواستیم رای می دهیم اما در اجرای انتخابات قانون را مدنظر داریم .ما معنی حق‌الناس بودن رای مردم را خیلی خوب می‌فهمیم و امانتدار رای مردم خواهیم بود.»

محمدحسین مقیمی هم  در جلسه شورای اداری استان کرمان اظهار کرد: «از حق الناس صیانت و قانون را در انتخابات همچون گذشته رعایت خواهیم کرد و در برگزاری انتخابات آینده نیز بی‌طرف خواهیم بود. سیاست دولت برگرداندن امید و آرامش به جامعه است به ویژه در فعالیت احزاب و تشکل‌های سیاسی. سعی دولت بر این است که به سفارش مقام معظم رهبری مبنی بر حق الناس بودن رای مردم عمل کند.»

جدول زمان‌بندی برگزاری انتخابات

براساس جدول زمان‌بندی انتخابات، نام نویسی از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری از بیست و دوم تا بیست و ششم فروردین آینده به مدت پنج روز انجام می‌شود. مهلت تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری از هشتم اردیبهشت آغاز و تا بیست و هفتم اردیبهشت ۹۶ ادامه دارد.

نام‌نویسی از داوطلبان پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا از ۳۰ اسفند امسال آغاز می‌شود و تا ۶ فروردین سال آینده به مدت یک هفته ادامه دارد .مهلت تبلیغات انتخابات شوراها نیز یک هفته از بیست و یکم تا بیست و هفتم اردیبهشت ۹۶ است.

 انتخابات میان‌دوره‌ای دهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز در چهار حوزه انتخابیه شامل اهر و هریس در آذربایجان شرقی، بندرلنگه، پارسیان و بستک در هرمزگان، مراغه و عجب‌شیر در استان آذربایجان شرقی و اصفهان برگزار خواهد شد. نام‌نویسی از داوطلبان این انتخابات نیز از هشتم اسفند امسال آغاز می‌شود که به مدت یک هفته تا چهاردهم اسفند ادامه دارد. مهلت تبلیغات این انتخابات را نیز یک هفته از بیست و یکم تا بیست و هفتم اردیبهشت آینده است.

تلاش برای تغییر زمان ثبت نام انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا

وزارت کشور به دلیل همزمانی ثبت‌نام از داوطلبان انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا با تعطیلات نوروز در تلاش است تا زمان ثبت‌نام‌ها را  تغییر دهد. علی پور علی مطلق دبیرستاد انتخابات گفت:«طبق قانون فعلی ثبت‌نام این انتخابات از ۳۰ اسفند ۹۵ تا ۶ فروردین سال ۹۶ در نظر گرفته شده است. در حال حاضر نظر وزارت کشور و کمیسیون شورای مجلس موافق تغییر زمان ثبت‌نام است. اکنون این طرح در دستور کار مجلس است و باید به صحن علنی بیاید. اگر مجلس شورای اسلامی تصویب کند، ثبت‌نام به زمان جلوتری یعنی در اسفند ماه موکول می شود اما تا زمانی که این طرح در مجلس تصویب نشود، در تاریخ قبلی۳۰ اسفند  تا ۶ فروردین ثبت نام انجام می‌شود.

کولیوند رییس‌ کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی هم در همین زمینه اظهار کرد:« در صورت اصلاح قانون انتخابات شوراها، ثبت نام از کاندیداهای حضور در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در اسفند ماه انجام می‌شود. در چارچوب طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا بحث زمان ثبت نام کاندیداها را مورد بررسی قرار دادیم؛  در صورت تصویب این طرح در مجلس یکی از موضوعاتی که در قانون تغییر خواهد کرد همین نکته زمان ثبت‌نام‌هاست.

وی افزود: «بررسی این طرح در کمیسیون به پایان رسیده است و در نوبت رسیدگی صحن مجلس و جلسات علنی قرار دارد  که بعد از برنامه ششم در مجلس مطرح خواهد شد و ما امیدواریم در صورت بررسی به موقع آن در انتخابات سال آینده این قانون اعمال شود.»

افزایش امنیت تعرفه‌های رای
برای افزایش امنیت تعرفه‌های رای، رنگ تعرفه‌ها نبست به دوره‌های قبل تغییر داده‌ شده است. همچنین تعداد کدهای امنیتی تعرفه‌ها افزایش یافته و ۱۷، ۱۸ کد امنیتی در تعرفه‌ها ایجاد شده است. با این تمهیدات در نظر گرفته شده امکان جعل تعرفه‌های رای وجود ندارد و اگر تعرفه‌ای جعل شود به راحتی قابل تشخیص است.

عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در رابطه با تعرفه های انتخابات سال ٩٦ اظهار کرد که« تعرفه‌هایی قبلا از سوی وزارت کشور برای شورای نگهبان آمده بود. اعضای شورای نگهبان هم نظراتی را نسبت به آن داشتند و نمونه تعرفه مجددا برای وزارت کشور اعاده شد. وزارت کشور هم اصلاحات مدنظر را انجام داد و شورای نگهبان در جلسه اخیر تعرفه‌های ارسالی از سوی وزارت کشور را منوط به رعایت موارد امنیتی که برایشان گفته شده، مورد موافقت قرار داد.»

وزارت کشور هم ایرادات شورای نگهبان به تعرفه ها هم برطرف کرد. وزارت کشور تعرفه‌های انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا را هم به هیات عالی نظارت بر این انتخابات که در مجلس شورای اسلامی قرار دارد، فرستاده است.



تداوم رایزنی‌ها برای برگزاری الکترونیک انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا

برگزاری انتخابات الکترونیکی یکی از خواسته‌های وزارت کشور است که شورای نگهبان مجوز این شیوه برگزاری انتخابات را صادر نکرد. البته این‌بار هم وزارت کشور عزم خود را برای برگزاری انتخابات الکترونیکی جزم کرده است. البته وزارت کشور برای برگزاری انتخابات الکترونیکی شوراهای شهر و روستا به موافقت هیات نظارت مرکزی بر انتخابات شوراها و برای انتخابات ریاست جمهوری موافقت شواری نگهبان نیازمند است.

پورعلی مطلق مدیر کل دفتر انتخابات وزارت کشور در این زمینه گفته است: «در حال رایزنی و هماهنگی با هیات نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا برای برگزاری این انتخابات به شیوه الکترونیک هستیم. کمیته فنی ستاد انتخابات کشور و کمیته فنی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شهر و روستا در حال هماهنگی و رایزنی هستند و ما در حال بررسی همه جوانب برای برگزاری انتخابات الکترونیکی هستیم ولی تا امروز به نتیجه نهایی نرسیده ایم. باید رایزنی های ما ادامه یابد تا نتیجه نهایی حاصل شود.»

وی افزود:« البته وزارت کشور به صورت همزمان در حال مذاکره با شورای نگهبان برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به شیوه الکترونیکی است.»

امیر شجاعان رئیس مرکز فناوری اطلاعات وزارت کشور نیز گفت:‌«در چند روز آینده مشخص خواهد شد که آیا انتخابات شوراهای شهر و روستا به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود یا خیر. ما جلساتی با هیأت نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا داشته‌ایم برای برگزاری انتخابات الکترونیکی نیز به توافق‌های اولیه رسیده‌ایم.»

کولیوند رئیس کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی پیش از این اعلام کرده بود که «هیأت نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا مخالفتی با برگزاری این انتخابات به صورت الکترونیکی ندارد.»

حسینعلی امیری معاون پارلمانی رییس‌جمهور درباره‌ موضع دولت نسبت به برگزاری الکترونیک انتخابات شوراهای شهر و روستا گفت:‌ «دولت از سرعت، دقت و شفافیت در کل انتخابات استقبال می‌کند. برگزاری انتخابات الکترونیک هم در سرعت، شفافیت و دقت انتخابات نقش مهمی دارد و ما هم از برگزاری انتخابات الکترونیک حمایت می‌کنیم. در انتخابات سال ۹۴ مجلس شورای اسلامی به دلیل زمان کم ما با شورای نگهبان برای برگزاری انتخابات الکترونیک به تصمیم مشترک نرسیدیم. در حال حاضر از ۲۵ فرایند انتخابات، ۲۳ فرایند بصورت الکترونیکی انجام می‌شود و فقط دو مرحله یعنی جایگزین کردن صندوق‌های الکترونیکی به جای صندوق های معمولی و شمارش الکترونیکی آرا باقی مانده است. ما این آمادگی را داریم که این دو مرحله را هم الکترونیک برگزار کنیم.»

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی در رابطه با اینکه آخرین نتایج انتخابات الکترونیک پاسخ داد: « شورای نگهبان در یک مرحله احراز صلاحیت‌ها با مسائل امنیتی موافقت کرده و در بحث‌های دیگر هم اگر موارد امنیتی رعایت شود، شورای نگهبان همچنان موافق است و آمادگی این را دارد که با وزارت کشور هماهنگی کند و انتخابات هم الکترونیکی برگزار شود.»

لایحه ‌جامعی که به انتخابات ۹۶ نرسید

وزارت کشور پس از برگزاری انتخابات ۹۴، لایحه‌ای برای اصلاح قانون انتخابات تهیه کرد که با توجه به بررسی سیاست‌های کلی انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام، وزارت کشور فعالیت خود را متوقف کرد اما پس از ابلاغ سیاست‌های کلی انتخابات توسط رهبر انقلاب، لایحه جامع انتخابات با این سیاست‌ها تطبیق داده شد و سپس این لایحه به هیات دولت فرستاده شد. اکنون این لایحه در کمیسیون سیاسی و دفاعی دولت در حال بررسی است و با توجه به زمان باقی‌مانده تا انتخابات خیلی بعید است که این لایحه به قانون تبدیل شود. زیرا این لایحه پس از تصویب در هیات دولت باید به تایید مجلس شورای اسلامی هم برسد بنابراین به احتمال زیاد انتخابات ۹۶ با همین قوانین فعلی اجرا می‌شود.

عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه بعید است قانون جامع انتخابات در مدت باقی‌مانده تدوین شود، گفت:«احتمال انجام اصلاحاتی در قانون انتخابات تا قبل از انتخابات اردیبهشت ماه وجود دا. با توجه به اقتضائاتی که سیاست‌های کلی انتخابات دارد و دوستان در دولت و مجلس اعلام کردند، بعید می‌دانم بتوانند قانون جامع را در این مدت مانده تا انتخابات ریاست جمهوری شکل بدهند، ولی صحبت‌هایی که با رئیس مجلس شورای اسلامی و برخی نمایندگان داشتیم این بود که شاید آن مواردی که لازم است اصلاح شود و به عنوان اصلاحیه در داخل قوانین موجود قرار گیرد. دوستان در مجلس شورای اسلامی تلاش می‌کنند این اصلاحات را تا زمان انتخابات برسانند.»

تعیین اعضای هیات مرکزی نظارت بر انتخابات ریاست‌جمهوری

همچنین اعضای اعضای هیات مرکزی نظارت بر انتخابات ریاست‌جمهوری توسط شورای نگهبان تعیین شدند. اعضای این هیات عبارت اند از: آیت الله جنتی، آیت‌الله یزدی، حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی، محمدرضا علیزاده، عباسعلی کدخدایی، محسن اسماعیلی و سیامک ره‌پیک.