پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : قصه های مجیدمرضیه برومند با اشاره به سخنان مهدی باقربیگی (بازیگر مجموعه قصههای مجید) درباره جشنواره فیلم کودک و نوجوان خطاب به او گفت: مجید جان! دلبندم! ای کاش در حوزه سینمای کودک نگاه فراگیر داشته باشی!
این عضو شورای راهبردی سینمای کودک و نوجوان به سخنان مهدی باقربیگی که به عنوان عضو شورای شهر اصفهان دربارهی جشنوارهی فیلم کودک و برگزاریاش توسط اصفهانیها نکاتی را مطرح کرد، خطاب به او با بیان این مطلب ادامه داد:خیلی خوب است که تو در شورای شهر اصفهان هستی اما ای کاش به جای برنامههای کوتاه مدت، به برنامههای بلندمدت فکر کنی! ای کاش کاری کنی تا آقایان پوراحمد یا صدرعاملی که سابقه فعالیت در ساخت فیلم کودک و نوجوان دارند و اصفهانی هم هستند، به دبیری جشنواره ترغیب شوند.
این کارگردان سینمای کودک با اشاره به بخشی از سخنان مهدی باقربیگی درباره انتخاب دبیر جشنواره فیلم کودک و نوجوان و اعتقاد او بر اینکه دبیر جشنواره باید از اصفهان معرفی شود، ادامه داد: امیدوارم همیشه در شورای شهر اصفهان باشی و از سینمای کودک دفاع کنی اما به عنوان بچه سینمای کودک، لازم است نگاهی فراگیرتر و به دور از جناحبندی داشته باشی.
برومند در ادامه با اشاره به حاشیههایی که در چند روز گذشته درباره برگزاری جشنواره فیلم کودک و نوجوان مطرح شده است، افزود: بسیار متاسفم که امروز و آیندهی مقوله مهمی مانند سینما کودک این اندازه دچار اختلال هرج ومرج و اختلاف نظر شده است.
وی ادامه داد: مباحث فرهنگی مربوط به کودک تنها مباحثی است که همه باید درباره آن متفقالقول باشیم. دنیای پاک بچهها جای اختلاف نظر نیست. همه میدانیم بچهها نیازمند فرهنگ، سینما، تئاتر، شادی، امید، آموزش و… هستند و این نیازها، جناحهای سیاسی، چپ، راست و اصولگرا و اصلاح طلب نمیشناسد.
برومند تاکید کرد: بچهها نیاز دارند دنیایشان را با مسائل دیگر آلوده نکنیم. خودخواهیها، زیاده خواهیها، مسائل سیاسی، جناح بندیها و… نباید روی نیازهای بچههای ما تاثیر بگذارد. بنابراین خواهش میکنم همه در زمینه برگزاری جشنواره فیلم کودک و نوجوان همدل باشیم. چرا که این رویداد مهم فرهنگی، آبرو و اعتبار ماست و باید آن را حفظ کنیم.
کارگردان «شهر موشها» خاطرنشان کرد: از نظر من برگزاری جشنواره فیلم کودک و نوجوان در اصفهان خیلی خوب است چرا که این شهر یادآور خاطرات روزهای خاطره انگیز جشنواره است به طوریکه شور و نشاط جشنواره با شهر زیبا و با فرهنگ اصفهان آمیخته شده است. بنابراین بهترین حالت این است که جشنواره همچنان در اصفهان برگزار شود اما به شرط همدلی و همکاری همه ما.
برومند با تاکید بر ضرورت برنامهریزی درست و بلند مدت در برگزاری جشنواره فیلم کودک و نوجوان افزود: کار جشنواره با برنامه کوتاه مدت انجام نمیشود. شهر اصفهان بضاعت آن را دارد که به مرکز سینمای کودک تبدیل شود. بنابراین ای کاش اعضای شورای شهر، شهرداری و مسئولان این شهر به جای فکر کردن به برنامههای کوتاه مدت، به فکر ایجاد زیرساختهای درست در سینمای کودک و نوجوان باشند.
-6کارگردان «مربای شیرین» ادامه داد: ای کاش در اصفهان سینمای مخصوص بچهها ساخته شود به طوری که به لحاظ معماری و شکل فضا برای کودکان مناسب باشد و ای کاش اصفهانیها برای ساخت فیلم برای بچهها سرمایهگذاری میکردند البته هنوز هم امیدوارم این اتفاقات بیفتد.
او ابراز امیدواری کرد که اصفهان مرکز دائمی سینمای کودک و نوجوان بشود و مردم این شهر فارع از اینکه کدام جناح سیاسی روی کار هستند، سنگ بنای دائمی برای سینمای کودک و نوجوان بگذارند.
برومند در عین حال با اشاره به برخی مشکلات در برگزاری جشنواره فیلم کودک و نوجوان در اصفهان یادآور شد: مشکلی که خود من در این زمینه داشتم، این بود که در دورههای اخیر جشنواره خیلی از شکل سینمایی بیرون آمده و به جشنواره تلویزیونی تبدیل شده بود. به طوری که حتی لیست مهمانان حاضر در آن هم تعجب برانگیز بود و کسانی که مناسبتی با سینمای کودک نداشتند، با سلام و صلوات به این جشنواره دعوت شده بودند و جشنواره به نمایش چهرههای تلویزیونی در اصفهان تبدیل شده و شکل فرهنگی کودکانهاش را از دست داده بود.
وی ادامه داد: سال گذشته به دلیل تعلل اصفهان در امضای تفاهمنامه و تغییر شهردار و … راهی جز این نبود که جشنواره نوجوان در همدان برگزار شود.
کارگردان مجموعههای «خونه مادربزرگه» و «قصههای تا به تا» در ادامه با اشاره به کمتوجهی به مقوله زمان در ایران که باعث تاخیر در برگزاری دوره جدید جشنواره فیلم کودک و نوجوان شده است، خاطر نشان کرد: ما همیشه دیر میجنبیم و زمان را از دست میدهیم. در کشور ما مسئله زمان حتی از آب هم مهمتر است! ترتیب ماهها و تقویم کاملا مشخص است اما چرا همیشه دیر میجنبیم؟! امسال هم مانند سال گذشته وقت را از دست دادهایم درحالی که از اول معلوم است که مهر و آبان با ماههای محرم و صفر همزمان میشود و نمیتوان جشنواره برگزار کرد.
برومند افزود: لازم است از همین حالا تاریخ دقیق جشنواره را مشخص کنیم. خوشبختانه امسال ۱۰ فیلم ویژه کودک داریم که تولید شدهاند. شورای راهبری سینمای کودک و نوجوان زحمات زیادی در این زمینه کشیده و فیلمنامههای بسیاری را خوانده است.
کارگردان «شهرموشها» یادآور شد: سال گذشته یکی از دلایلی که باعث شد جشنواره در همدان برگزار شود، این بود که اعضای شورای راهبردی فیلم کودک و نوجوان معتقد بودند که نمیتوان در یک جشنواره به دو گروه سنی کودک و نوجوان پرداخت. در سالهای اخیر شکل و فضای جشنواره مناسب مخاطب کودک بود در حالی که کمتر فیلمی برای خردسال و کودک دیده میشد و بیشتر فیلمها مناسب نوجوان بود. امسال هم این موضوع خیلی مهم است چون چشم انداز سال بعدی را تعیین میکند.
وی با اعتقاد بر اینکه جداسازی جشنواره فیلم کودک و نوجوان کار خوبی است، اضافه کرد: اگه مسئولان هنری و وزیر فرهنگ دلایلی برای برگزاری جشنواره به شیوههای قبلی دارند، مشکلی نیست زیرا اسم جشنواره اهمیتی ندارد و مهم این است که جشنواره چگونه برگزار شود.
برومند با اشاره به تاثیر جایزههای در روند کار هر هنرمندی خاطرنشان کرد: هر جایزه فیلم ساز را تشویق میکند که به کدام سمت و سو برود.
این هنرمند با تاکید بر اینکه شخصا برای شنیدن گلایههای دوستان گلهمند آمادگی دارد، افزود: تنها تقاضایم از این دوستان این است که متر و معیار خود را تغییر بدهند و خودشان را معیار قرار ندهند. این دیدگاه که هر کسی با ظن خودش یار یا دشمن میشود، به ما آسیب وارد میکند و متاسفانه این آسیب در بخش فرهنگ خیلی به چشم میخورد. عموما کسانی گلهمندند که حس میکنند حقشان ادا نشده است در صورتی که ما جایزهمان را از مردم میگیرم و فیلم خوب هم روی زمین نمیماند. همه ما کار میکنیم تا مردم از آثارمان بهرهمند شود نه اینکه بخواهیم خود ما سهی ببریم.
مرضیه برومند در پایان گفت: سی و اندی سال از انقلاب و جشنواره کودک و نوجوان گذشته است. این رویداد باید تا به حال نهادینه میشد تا با تغییر دولتها، سرجای خود بماند. چرا که سینمای کودک متعلق به همه است و باید همه ما در این زمینه نگاه فراگیر داشته باشیم.
هنوز دبیرخانهای دایر نشده است
به گزارش سینماسینما مهدی باقربیگی درباره برگزاری جشنواره فیلمهای کودک و نوجوان در اصفهان گفته بود: هنوز هیچ دبیرخانهای برای این جشنواره در هیچ کجا تشکیل نشده و قرار است برای انتخاب دبیر، هیات چند نفرهای از شورای شهر و شهرداری اصفهان و نیز بنیاد سینمایی فارابی تشکیل شود که در واقع هیت اجرایی جشنواره هستند و تمام تصمیمات مربوط به جشنواره از "الف” تا "ی” در این کمیته گرفته خواهد شد.
مهدی باقربیگیاو افزود: فرد انتخابی برای دبیر جشنواره هم قرار است از اصفهان به بنیاد سینمایی فارابی پیشنهاد داده شود و پس از تایید آنها زمان برگزاری جشنواره هم مشخص میشود که پیش از این مهرماه بود ولی امسال احتمالا به دیماه یا زمان دیگری که با برنامههای ارشاد تداخل نداشته باشد، موکول میشود.
این بازیگر که به واسطهی حضور در مجموعهی «قصههای مجید» شناخته میشود، ادامه داد: از آنجا که بخش نوجوان جشنواره پیش از این در همدان برگزار شده است، قرار بر این شده تا امسال ما هر دو بخش را در اصفهان برگزار کنیم ولی آثار بخش نوجوان که پیش از این داوری شده فقط به عنوان مرور فیلمهای نمایش داده شده در جشنواره قبلی حضور دارند.
باقربیگی همچنین اضافه کرد: جشنواره بینالمللی فیلم کودک ونوجوان در عنوان خود نام "اصفهان” را دارد و با همین اسم جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان در یونسکو ثبت شده است اما کارشناسانی در وزارت ارشاد و بنیاد سینمایی فارابی این دو بخش کودک و نوجوان را از هم جدا کردند در حالی که اصلا فیلمی در این دو حوزه ساخته نمیشود.
او گفت: یک زمانی هست که ۱۰۰ فیلم تولید میکنیم و در بین آنها موضوع ۲۰ فیلم با بقیه فرق میکند، آنوقت میشود یک خطکش گذاشت و آنها را از هم جدا کرد، اما وقتی فیلمی ساخته نمیشود چه کاری است که دو جشنواره جدا از هم به عنوان جشنواره کودک و جشنواره نوجوان داشته باشیم؟!
این نماینده شورای شهر اصفهان با اشاره به حضور سال گذشته علی جنتی ـ وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی ـ در اصفهان افزود: ایشان مسلما فردی با تجربه، هنر دوست و فرهنگ دوست است که پس از صحبتهای ما قول بررسی موضوع و بازگشت کامل جشنواره را به اصفهان دادند. ایشان سرقول خود ماندند و در جلساتی که با همکاران دیگرشان داشتیم متوجه شدیم که گفتهاند این مسئله حل شود؛ به همین دلیل وزارت ارشاد و بنیاد سینمایی فارابی در این دوره بیشترین تعامل را با شهرداری اصفهان داشتند و فکر نکنم چنین چیزی تا این حد سابقه داشته باشد که اینقدر کوتاه آمده باشند.
باقربیگی با بیان اینکه در چند ماه گذشته دیدارهای متفاوتی با مدیران سینمایی سازمان سینمایی در تهران و اصفهان برگزار شده است، گفت: در آخرین دیدار که کمتر از یک ماه گذشته انجام شد قرار بر این بود تا توافق پنج سالهای که برای برگزاری این جشنواره وجود داشت و به پایان رسیده است، دوباره نوشته شود که مسئولان سازمان سینمایی پیش نویس این توافق را به ما دادند و همه چیز خوب پیش رفت.
وی با اشاره به اینکه برگزاری جشنواره در شورای شهر اصفهان با تعیین ردیف بودجه به طور جدی مصوب شده است، اضافه کرد: البته به تازگی یک لایحه از سوی شهرداری به شورای شهر آمد که بررسی شود که آیا اصلا این جشنواره در اصفهان برگزار شود یا خیر؟ و ما هم صورت رسمی به این اقدام اعتراض کردیم چرا که وقتی موضوعی مصوب شده است احتیاجی به بررسی مجدد در صحن شورا را ندارد و البته دوستان هم متوجه شدند و لایحه را پس گرفتند.
او گفت: متاسفانه برخی از دوستان و همکاران ما در اصفهان همه چیز را سیاسی میبینند و تعجب میکنم چه چیزی در برگزاری این جشنواره ناخوشایند است که میخواستند آن را برگزار نکنیم، در حالی که معتقدم اگر مشکلی باشد نباید صورت مسئله را پاک کرد و اگر یکسری از افراد پیش از این جشنواره را خوب یا بد برگزار کردهاند، نباید حالا کلیت آن را زیر سوال برد.
باقربیگی همچنین بیان کرد: جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان مثل سیوسه پل متعلق به فرد خاص و ملک شخصی نیست که مثلا امروز اگر من شهردار شدم با یک لودر آنها را خراب کنم. این جشنواره متعلق به ایران است و ۳۰ سال سابقهی برگزاری دارد.
او در بخش دیگری گفت: متاسفانه این جشنواره در دورههای قبل خود بیشتر به برگزاری یکسری برنامه جنبی تبدیل شده بود در حالی که جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان برای "عموها” و "خالهها” نیست که در حاشیهاش برنامه برگزار کنند. این جشنواره برای بچههاست و باید شرایطی فراهم کرد تا مثلا بچهها از مدرسه برای دیدن فیلمها به سینماها آورده شوند. در این راستا پیشنهاد ما این است که جشنواره به شکلی کاملا حرفهای برگزار شود، بخشهای جانبی را دیگر نداشته باشیم تا هم هزینهها کم شود و هم فشاری به دستگاههایی مثل ارشاد یا شهرداری وارد نشود. به این ترتیب هر فیلمی که در این حوزه ساخته میشود میتواند در جشنواره شرکت داشته باشد و به این شکل رسالت جشنواره با حمایت از سازندگان فیلمهای کودک و نوجوان بهتر محقق خواهد شود.