صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۲۷۷۸۹۴
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۱۲ - ۰۸ تير ۱۳۹۵
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دیوارهایی که برای زیبایی محله، زرد شده‌اند و هنوز یک ماهی از رنگ آمیزی آن‌ها نگذشته، تبله کرده و نم گرفته‌اند، موضوعی است که بار دیگر باعث اعتراض مردم محله هرندی شده است.

به گزارش مهر، رنگ‌هایی که به محیط اطراف زیبایی بصری می‌دهند، ضمن زنده و پویاتر کردن فضای شهری، بر رفتار اجتماعی هم اثر می‌گذارند، و موجب ارتقای روحیه شهروندان و افزایش شادابی و نشاط در جامعه می‌شوند؛ نمونه این گونه تاثیرگذاری‌ها را می‌توان بر نقاشی‌های زنده و ترسیم فضای آرام روستا و مزارعی دید که در حاشیه بزرگراه‌ها بر روی دیوار نقش بسته است. یزدان کاکایی، روان‌شناس در گفت‌وگویی با اشاره به این تاثیرگذاری می‌گوید: فضاهای شهری مانند هر عنصر و شیء فیزیکی دیگر، واجد یک کیفیت بصری به نام رنگ هستند. نحوه استفاده از رنگ‌ها برای جلوه بخشی به این فضاها تابع عوامل بسیار متعددی است، اما یکی از عواملی که باید در کاربرد رنگ در نظر گرفته شود، تأثیر آن بر روح و روان شهروندان به عنوان افرادی است که در تعامل مداوم با این فضاها هستند.

چندی پیش جمعی از اهالی محله شهید هرندی در منطقه ۱۲ ضمن تماس با خبرگزاری مهر، از رنگ زرد(پوشاننده‌ای) انتقاد کردند که در یک ماه گذشته روی دیوارهای محله نقش بست، اما انتقادها از کیفیت رنگ‌ها بود و نم دادن آن در کمتر از یک ماه.

البته رنگ آمیزی برخی بناهای میراثی نیز انتقاد دیگری بود که پیش از این در برخی شبکه‌های اجتماعی منتشر شد.

ملکی: اشتباه رنگ آمیزی در بافت تاریخی را جبران می‌کنیم

عابد ملکی شهردار منطقه ۱۲ در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: موضوع نقاشی دیوارهای قدیمی (پوشاننده) موضوع جدیدی نیست و در سراسر تهران برای نگه‌داشت شهری استفاده می شود.

وی افزود: دیوارهایی در سطح شهر وجود دارد که رها شده است و فضای شهری را نازیبا می کند. گاهی برای آنها از طرح های هنری استفاده می شود، اما یک جاهایی به دلیل دور بودن از چشم، استفاده از طرح های هنری به اصطلاح نمی‌صرفد و از پوشاننده استفاده می شود.

شهردار منطقه ۱۲ تصریح کرد: این پوشاننده ها از آسیب ها مصون نیستند و شعارنویسی در مناسبت ها و انفجارها در چهارشنبه آخر سال آسیب های جدی به آنها وارد می کند.

ملکی با اشاره به محله شهید هرندی گفت: در این محله بحث انضباط شهری، ساماندهی نما و منظر شهری حائز اهمیت بوده و در دستور کار ما قرار دارد. به همین دلیل حجم رنگ آمیزی ها نیز بیشتر است.

وی با اشاره به برخی انتقادها درباره استفاده از پوشاننده‌ها در فضای میراثی گفت: متاسفانه یک اشتباه در بافت تاریخی اتفاق افتاد که پیمانکاران برخی بناهای تاریخی را با استفاده از این پوشاننده ها رنگ کردند که این موضوع البته تا حد زیادی اصلاح شده است.

شهردار منطقه ۱۲ اضافه کرد: برنامه ما درباره نماهای معماری تهران و میراثی، احیاست نه استفاده از پوشاننده که متاسفانه پیمانکاران دچار اشتباهاتی شده اند و البته این اشتباه تا حد بسیاری رفع شده است.

نوسان از نوع رنگی/ زردهای کم رنگ و پررنگ در کنار هم

یکی دیگر از مواردی که البته موجب انتقاد شهروندان بوده و در بازدید محیطی کاملا نمایان، بحث نوسان در رنگ‌ها بود. در حالی که یک دیوار با رنگ زرد بسیار کم رنگی پوشانده شده بود، دیوار مقابل یا کناری، رنگی تند و زرد تیره داشت.

ملکی با اشاره به تفاوت رنگ‌های به کار رفته شده از زرد بسیار کمرنگ تا زرد پررنگ گفت: رنگ آمیزی این دیوارها از سوی پیمانکاران مختلف انجام می شود و احتمالا چنین تفاوت هایی حاصل این موضوع است.

وی درباره نفوذ رطوبت در این دیوارها و همچنین ریختن رنگ در برخی محله ها گفت: این دیوارها عمدتا قدیمی، سیمانی و حتی کاهگلی هستند. دیوارهای کاهگلی می ریزد و رطوبت به این رنگ آسیب می رساند، مانند رنگ جداول که سالی دو بار نیاز به تغییر دارد. جنس این رنگ ها دائمی نیست و یکی از مشخصات آن، قیمت ارزان آن است.

با این حال به نظر می‌رسد تغییر ماهیت رنگ دیوارها و ریزش آن در فاصله یک ماه، چندان توجیه ندارد و این از کیفیت بسیار نازل رنگ‌ها حکایت می‌کند.

شهرداری باید پاسخگو باشد

احمد حکیمی پور، رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به رنگ آمیزی دیوارهای محله هرندی در منطقه ۱۲ گفت: این محله جزو محلات قدیمی تهران است که شهرداری برای حفظ و زیبایی آن تدابیری اندیشیده است.

وی با تاکید بر اینکه رنگ آمیزی هر محله باید با تدبیر دقیق صورت بگیرد گفت: رنگ آمیزی باید هم به لحاظ بصری و هم بحث سابقه و قدمت همخوانی داشته باشد.

رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران تاکید کرد: اگر بناهایی که ارزش میراثی دارد رنگ آمیزی شده باشد اشتباه بزرگی است که شهرداری باید نسبت به رفع آن و بازگرداندن آن به حالت قبلی اقدام کند.

وی اضافه کرد: مداخله در این زمینه ضوابطی دارد که باید با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی صورت بگیرد.

حکیمی پور گفت: رنگ آمیزی بناهایی که ارزش میراثی دارد کاملا غیر قانونی است و شهرداری در صورت تخلف نباید سلب مسئولیت کند و باید پاسخگو باشد.

علم الهدی: رنگ‌ آمیزی یک سال پیش انجام شده و مسئول آن زیباسازی شهرداری است

سید مرتضی علم‌الهدی در گفتگو با مهر و در پاسخ به سوالی درباره کیفیت پایین رنگ آمیزی محله شهید هرندی و برخی محله‌های هم جوار با اشاره به این مسئله که رنگ محله هرندی مربوط به سال گذشته است، اظهار کرد: سازمان زیباسازی سال گذشته این پوشاننده ها را برای محله هرندی به کار برده است.

معاون خدمات شهری شهرداری منطقه ۱۲ اضافه کرد: سال گذشته برای اینکه فضای محله از شرایط اغتشاش خارج شده و ساماندهی شود، دو سه کار را به صورت اولویت انجام داد.

وی افزود: روشنایی معابر برای ایمن سازی و رنگ‌آمیزی دیوارها یکی از این موارد بود.

معاون خدمات شهری گفت: در این محله متاسفانه برخی کارتن خواب ها اقدام به روشن کردن آتش می کنند که باعث سیاه شدن دیوارها می شود. ما این دیوارها را با بهای ارزان و استفاده از پوشاننده، رنگ می زنیم و هزینه این پوشاننده ها بسیار کم و در حد پاکسازی نما است.

علم‌الهدی تاکید کرد: این پوشاننده به صورت مستمر در شهر تهران استفاده می شود، ارزان قیمت است و اگر اشکالات به وجود آمده بر حسب نقص پیمانکار باشد و قبل از ۶ ماه ایجاد شده باشد، پیمانکار موظف به جبران آن است.

اظهارنظری که با نظر اهالی محله و مدیرعامل سازمان زیباسازی مغایر است

با وجود اظهارات معاون خدمات شهری منطقه ۱۲، اهالی محله شهید هرندی می‌گویند رنگ آمیزی محله مربوط به فاصله زمانی یکی دو ماهه اخیر است و این کار به تازگی شروع شده است.

به گفته اهالی، این اقدام شهرداری البته قابل تقدیر است و فضا را از وضعیت قبلی بهتر ساخته، اما کیفیت پایین رنگ ها و نم دادن آن‌ها از یکسو و نوسان رنگی موضوعی است که شهرداری به آن بی توجه است.

در عین حال عیسی علیزاده مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به رنگ زرد دیوارهای محله شهید هرندی و برخی محلات منطقه ۱۲ گفت: این رنگ آمیزی کار این سازمان نبوده است.

وی افزود: نقاشی های دیواری و برخی رنگ آمیزی ها در فضای شهری توسط سازمان زیباسازی انجام می شود. برخی رنگ آمیزی‌ها که از آن به اصطلاح بعنوان رنگ پوشاننده یاد می شود، توسط خود مناطق انجام می شود و نیازی به مجوز از ما ندارد.

با وجود این اظهارات، به نظر می‌رسد اصل موضوع، توجه به هویت محلی برای انتخاب رنگ، انتخاب پوشاننده‌های با کیفیت‌تر، پرهیز از بی‌سلیقگی و توجیه پیمانکاران برای بافت‌های تاریخی و میراثی است که باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.