پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : شیراز، شهر عشق است و شیرازیها عاشق، شهر دلپسند است و شیرازیها دلپسند، شیراز آنقدر بزرگ است که برای معرفی آن نیازمند تلاشهای بسیار بسیار گستردهتری از آنچه تاکنون انجام شده، هستیم. این اشتهای سیریناپذیر شیرازیها نیست بلکه ظرفیتهای کم و بینظیر شیراز است که فضای گستردهای را برای معرفیاش طلب میکند.
اگرچه اردیبهشت شیراز، چند قدمی جلوتر از بهار نارنج است. اما همچنان عطر بهار نارنج را میتوان در گوشه گوشه این شهر، حس کرد، مشام پر میشود از رایحهای بهشتی و دیده سرشار از زیباییهای فرهنگ، تمدن، تاریخ، ادب و هنر ایران زمین.
15 اردیبهشتماه، روزی که در تقویم به نام شیراز ثبت شده و شناخته میشود، شیراز عزیز، شیراز زیبا، شهر باغها، شهر ادیبان و هنرمندان، شهر گنبدهای فیروزهای امامزادگان. شهر حافظ و سعدی و غزل، شهر نارنج و بهارش، شببو و عطرش، نرگس و چشم مستش.
نیمه اردیبهشت روزی است به نام شیرازی که جهان آن را میشناسد و هنوز نمیشناسد! شیرازی که هزاران جاذبه طبیعی و انسانسازش جذب میکند گردشگران را برای دیدارش. شیراز آنقدر بزرگ و اصیل هست که نیازی نداشته باشد برای آن تعریفی ارائه شود. شیراز است و زیبایی.
اما روز شیراز امسال، برای مردمی که در این شهر، شهروند محسوب میشوند، تفاوتی با روزهای دیگر ندارد. توی خیابانها و کوچه و بازار شیراز. هیچ تمایزی بین 15 اردیبهشت و دیگر روزها نمیبینند. مردم همراه نیستند. نشانهای هم نمیبینند.
مردم شیراز. مردمی که گذر میکنند از خیابانها و وقتی هم کلامشان میشوی، نمیدانند امروز روز شیراز است. میگویی امروز مناسبتی نبوده؟ و آنها هم با بیخیالی سری تکان میدهند و اندکی فکر و بعد میگویند: نه! این نه خیلی معنا دارد برای ما که شیراز را بزرگ میبینیم. نه بیلبوردی نه بنری، نه تراکتی و نه هیچ چیز شگفتانگیزی که نشان دهد 15 اردیبهشت شیراز متفاوت است با 364 روز دیگر سال.
حتی نشانی و نشانهای از روز شیراز بر روی اتوبوسها و مترو، تاکسی و در و دیوار شهر نیست، البته نزدیک ساختمانهای شهرداری، پارچهنوشتهها و بنرها را میتوان دید و جز آن محدوده، هیچ ...
اگرچه مسئولان این شهر همچنان اصرار دارند که برنامههایی برای این روز و هفته شیراز، در نظر گرفتهاند، برنامههایی که مردم شاید شرکتکننده آن باشند، اگر جایشان میان صندلیهایی که همیشه پر از مسئولان و دوستان و نزدیکان مسئولان و دارندگان لابی و ... بشود.
«همتیبوشهری»، معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز که سرش به جلسهای گرم بود و امکان پاسخ به تلفن ما را تا ساعتهای پس از تماس نداشت، پیش از این در خبری گفته بود که معرفی شیراز را با اجرای 150 برنامه دنبال میکنیم. برنامههایی که شاید مهمترین و شاخصترین آنها حضور و معرفی شیراز در برنامه خندوانه بود.
وی با اشاره به اینکه در این هفته ۱۵۰ برنامه در شیراز اجرایی میشود، ادامه داد: برگزاری جشنواره خوشا شیراز با هدف معرفی فرهنگ و هنر شیراز در قالب نمایشگاه و برنامههای فرهنگی و هنری از ۱۵ تا ۳۱ اردیبهشت در محور حافظیه از برنامههای هفته شیراز است.
همتی بوشهری همچنین از برگزاری جشنواره سیراه با هدف معرفی آئین و سنتهای قدیم شیراز، در بافت تاریخی و اجرای برنامههای فرهنگی و هنری شامل موسیقی، تئاتر، نمایشگاه و ... در محله سنگ سیاه شیراز خبر داد و گفت: این برنامهها از ۲۵ اردیبهشت تا ۳ خرداد برگزار میشود.
وی خاطرنشان کرد: جشنواره فرهنگی مذهبی محلات شامل مسابقات نقاشی، خوشنویسی، کارگاههای خندهدرمانی، طبخ غذاهای شیرازی و سنتی، مشاورههای گروهی، جشنهای مناسبتی، نقاشی دیواری و نمایشگاه توانمندیهای بانوان در محلات و فرهنگسراهای شهرداری از دیگر برنامههایی است که در این هفته برگزار میشود.
معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز برگزاری جشن شیراز در مناطق دهگانه شهرداری، با هدف ایجاد شادی و نشاط بین شهروندان، و تورهای گردشگری با هدف معرفی آثار تاریخی و مذهبی شیراز، مشاهیر و نامآوران را از برنامههای پیشبینی شده برای هفته شیراز برشمرد.
وی تصریح کرد: نشستهای علمی تحتعنوان «ژئوتوریسم» گردشگری، اقدامات حاج میرزا کریم صراف در بافت تاریخی و روایت محله بالا کفت و اقدامات بصیردیوان در محله بازارچه حاج زینل در هفته شیراز اجرا میشود.
همتیبوشهری از برگزاری جشنواره ورزشی در هفته شیراز خبر داد و گفت: جشنواره ملی بهار نارنج با همکاری هیئت ورزشهای بومی محلی و با مشارکت هفت استان کشور در باغ جنت در روز ۲۵ اردیبهشت برگزار میشود.
«هاجری»، عضو شورای شهر شیراز گفت: برنامههایی که امسال برای روز شیراز در نظر گرفته شده، خوب است و حتی میتوان گفت نسبت به سال گذشته بهتر است.
وی با تأکید بر اینکه در برنامههای فرهنگی همیشه جزیرهای عمل کردهایم، گفت: باید تقسیم کار صورت گیرد و هر ارگان وظیفه مربوط به خود را انجام دهد. هماکنون چندین ارگان مسئولیت برنامههای روز شیراز را بر عهده دارند که هر یک نیز تصور میکنند باید همه برنامهها توسط آنها انجام شود.
هاجری افزود: ممکن است یک کار توسط چند ارگان انجام شود و یا اینکه یک اقدام مهم که باید انجام شود توسط هیچ یک از ارگانها در نظر گرفته نشود. حتی گاهی ارگانهای فعالیت یکدیگر را خنثی میکنند.
عضو شورای شهر شیراز گفت: در این برنامهها هر ارگان یا سازمانی تلاش دارد نقش خود را برجستهتر نشان دهد و برنامههای خود را معرفی کند. هیچگونه هماهنگی انجام نمیشود. برنامههای هزینهبری اجرا میشود که نظمی در آنها دیده نمیشود.
وی گفت: شورای فرهنگ عمومی ارگانی است که میتواند این وضعیت را سامان دهد. این شورا میتواند برای هر ارگانی مسئولیتی در نظر بگیرد و بر این کار هم نظارت داشته باشد. ارگانهای دیگر نیز تبعیت خواهند کرد.
هاجری با بیان اینکه هماکنون اطلاعرسانی درستی انجام نمیشود و بسیاری از مردم از برنامهها و حتی روز شیراز آگاهی ندارند، ادامه داد: تبلیغات شهری نیز وجود ندارد. برای اینکه برنامهها جذابیت داشته و موجب شادی و نشاط شود، باید هماهنگی بهتری انجام شود.
به گزارش ایسنا، هرچند روز شیراز، در شهر بهار نارنج و باغهای عفیفآباد و ارم و دلگشا و نشاط و نظر و قصردشت زیبا و مصفا، سکوت بود و سکوت، اما ساعت 11 شب چهارشنبه، شب مبعث پیامبر بزرگ اسلام(ص)، سکوت 15 اردیبهشت، در تهران و استودیوی خندوانه شکست تا اردیبهشت شیراز به خانه همه ایرانیها میهمان شود!
اما حقیقت این است که روز شیراز در شهر حافظ و سعدی و ملاصدرا و کریمخان و امامزادگان واجبالتکریم، شهر پر بود از خلوتی و بیحوصلگی، روزی که لبخندهای مردم مانند روزهای دیگر سال کمرنگ بود و بی هیچ صدایی و نوایی از روزی که روز شیراز بود گذشت تا شب فرارسید و در فاصله هزار کیلومتری از شهر بهار نارنج و زیبایی، برنامه خندوانه، با همه بینندگانش، میزبان شیرازیهایی بود که رفته بودند تا شیراز را از دریچه تلویزیون به مردم ایران بشناسانند!! به حق کاری خوب بود و ایدهای قابل تحسین.
بیتردید روز شیراز، روز همه شیرازیها محسوب میشود و انتظار است همه دستگاههای فرهنگی، هنری و حتی اجرایی، در مسیر پاسداشت این روز، گامی در حد بضاعت بردارند.
روز و هفته شیراز نیز مثل سالهای پیش به پایان میرسد، اما باید دید برنامههای پیشبینی و اجرا شده در این روز تا چه حد میتواند شیراز و فرهنگ شیرازی را در ذهنها زنده نگه دارد. تا چه حد برنامههای اجرا شده میتواند نشاندهنده هویت اصیل شیرازی باشد. فراهم شدن زمینهای برای طرح ایدههای خلاقانه و نو، تنها با همراهی مردم امکانپذیراست. برنامههای روز و هفته شیراز و فعالیتهایی که به معرفی این شهر و داشتههای انبوه آن منجر میشود، نمیتواند محدود به یک روز و هفته باشد.
روز و هفته شیراز تنها یک نماد است، نمادی که مجموع ایدههای خوب را به مردم یادآوری کنیم و برآیندی از آنها را در گستره ملی و جهانی، انعکاس دهیم. در واقع تمام روزهای سال باید روز شیراز باشد و با همت همه، رسیدن این شهر به جایگاه واقعی در حوزههای مختلف فرهنگی، هنری، اقتصادی و اجتماعی را بسترسازی کنیم. ایجاد نشاط یکی از مهمترین ملزومات برای رسیدن به این مهم بهشمار میرود.
قطعاً شیراز باید بهواسطه داشتن مجموعهای از خوبیها، شهری با نشاط باشد و این تنها با داشتن شهروندانی با نشاط امکانپذیر است. موضوعی که هنوز در حد شعار باقیمانده و در عمل با آن فاصله بسیاری داریم.