صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۲۶۴۵۷۳
تاریخ انتشار: ۱۹ : ۱۳ - ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۵
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
هفته نامه صدا در گزارشی به وضعیت صنعت خودرو پرداخت.

صنعت خودورسازی ایران سال گذشته را به عنوان بدترین سال مالی با کاهش 19 درصدی تولید و ذخیره انبار 24 درصدی به پایان رساند تا پرحاشیه ترین صنعت ایران، سخت ترین دوران را تجربه کرده باشد. با این حال کارخانه های خودورسازی امیدوارند طی یازده ماه آتی از سال جاری، وضعیت خود را تغییر دهند. قرار داد با بنز، پژو و البته زمزمه های حضور پورشه و مازاراتی در ایران می تواند وضعیت بازار خودرو را تغییر دهد.

اجرای برجام، امیدها را به حضور کمپانی های معتبر خودروسازی خارجی در ایران برای مصرف کنندگان به همراه آورده است. در حال حاضر 18 میلیون خودرو در اختیار شهروندان ایرانی قرار دارد و محاسبات معتبر نشان می دهد همچنان بازار ایران قابلیت ارتقاء تا سطح 21 میلیون خودرو را دارد.

یکی از شاخص ترین اقدامات خودروسازان ایرانی برای تغییر شرایط بازار، عقد قرار داد مجدد با پژو بوده است. این درحالی است که آخرین محصولی که از کمپانی پژو در ایران تولید می شود، مربوط به 20 سال قبل است.

اما بعد از اجرای برجام با مذاکرات صورت گرفته بین شرکت خودروساز ایرانی و پژو پیشرفت هایی حاصل شده که منجر به انعقاد قراردادهایی جدید شده است. بر اساس این مذاکرات در سال 95 سه مدل جدید پژو , سیتروئن با همکاری ایران خودرو در ایران تولید خواهد شد.

خودروهایی مانند پژو ۲۰۰۸ قرار است با همکاری ایران خودرو ساخته شود. این قرار داد پژو در سفر حسن روحانی به پاریس امضا شد. یکی از تفاوت‌های اصلی قرارداد جدید ایران‌خودرو و پژو، «جوینت ونچر» بودن آن است؛ به ‌نحوی ‌که دو طرف قصد دارند شرکتی مشترک را با سهام برابر تاسیس و اجرای مفاد قرارداد را از آنجا مدیریت کنند.

از سوی دیگر برخی رسانه ها از ورود برندهایی مانند مازراتی, بنز و پورشه به بازار ایران نیز خبر دادند. مازراتی و پورشه به صورت سفارشی و محدود به ایران وارد می شوند و در حال حاضر نمایندگی مستقل در ایران ندارند. گزارش های گمرک نیز نشان می دهد طی ده سال گذشته تنها 510 هزار خودرو خارجی به بازار ایران راه یافته اند. با این حال واردکنندگان و خودروسازان ایرانی تمایل خود برای توسعه سطح تنوع تولید محصولاتشان را نشان داده اند.  برهمین اساس هم بیست و هشتم بهمن‌ سال ۱۳۹4دور جدید همکاری یکی از خودروسازان داخلی با شرکت مرسدس بنز آغاز شد. علی نمکین، نماینده انحصاری شرکت مرسدس بنز در ایران در مراسم آغاز دوره جدید همکاری ایران خودرو و مرسدس بنز گفته است: «از این پس به مشتریان محصولات بنز در ایران این خاطرجمعی را می‌دهیم که از خدمات ویژه در رابطه با این خودروها بهره‌مند شوند و دیگر شاهد بازار خاکستری و غیررسمی در رابطه با محصولات بنز نباشیم.»

در همین حال در این مراسم اشتفن باومن مدیر منطقه ای شرکت مرسدس بنز عنوان کرد:« بعد از این که تحریم ها برداشته شد ما مذاکرتی برای دور جدید همکاری ها با ایران داشتیم و این مذاکرات به مرحله نهایی رسیده و فرصت مناسبی برای شرکت مرسدس بنز خواهد بود.»

از سوی دیگر براساس گزارشی که فایننشال‌تایمز منتشر کرده پژو سیتروئن خبر داده ظرفیت بازار خودروی ایران باید به سال 2011 بازگردد و ظرف دو سال به سطح یک میلیون و ششصد هزار خودرو در سال برسد. همچنین تا سال 2020 میزان فروش خودرو سالانه به 2 میلیون دستگاه خواهد رسید.

در این زمینه عضو هیات مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو، محمدرضا نجفی‌منش نیز در گفت و گو با مهر گفته است:«خودروسازان بزرگ دنیا از هم اکنون برای حضور در بازار ایران و منطقه خاورمیانه وارد رقابت با یکدیگر شده‌اند و این رقابت در شرایطی شکل گرفته است که تماس‌ها و رفت و آمدهای مدیران ارشد خودروسازان بزرگ جهان به ایران  افزایش یافته است.» چندی قبل در آخرین همایش خودرویی ایران  363 شرکت ایرانی و 137 شرکت خارجی از 23 کشور حضور داشتند و آخرین محصولات مرتبط با خودرو که در داخل کشور تولید شده و همچنین خودروهای تولید داخل را به معرض نمایش گذاشته بودند.

وضعیت ما وضعیت آنها

صنعت خودرو در سال ۲۰۱۵ در اروپا شغل ۱۲.۱ میلیون نفر را فراهم کرد و حدود ۹۵.۱ میلیارد یورو فروش داشته است. اما در ایران بر اساس گزارش منتشر شده کارنامه 11 ماهه تولید خودروسازان کشور طی سال 94 در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان از کاهش 5/ 8 درصدی تولید خودرو دارد. بر این اساس در ۱۲ ماهه منتهی به اسفند سال ۹۴ ، ۹۷۶ هزار و ۸۳۶ دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شد. صنایع خودروسازی ایران طی سال گذشته با بیش از 2 میلیون شغل مستقیم و غیر مستقیم تنها به مرز تولید 800 هزار دستگاه رسیدند و این درحالی است که رقبای جهانی آنها اعداد متفاوت تری را ثبت کرده اند.

بنز چه می کند؟

بر اساس گزارش سالانه شرکت آلمانی دایملر, فروش خودروهای زیر مجموعه دایملر که مرسدس بنز نیز شامل آن است، در سال گذشته، 149 میلیون یورو مجموعا فروش داشته است که از سال 2014، پانزده درصد بیشتر بود. سود سهام این شرکت نیز در سال گذشته، 3 هزار و 477 میلیون یورو بوده است. خودرو های مرسدس بنز سواری نیز با افزایش 35 درصدی فروش از سال گذشته به 7 هزار و 923 میلیون یورو رسیده است.

تعداد کارکنان در شرکت دایملر آلمانی از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۵ حدود 270 هزار نفر شده که حدود 99 هزار نفر از آن ها برای مرسدس بنز کار می کردند. این تعداد در سال ۲۰۱۵ به ۱۳۶،۹۴۲ نفر رسیده است.

شرکت خودروسازی پی اس ای

ر اساس گزارش سالانه شرکت پی اس آی که پژو و سیتروئن یکی از زیرمجموعه های آن به شمار می آید، در سال 2015 با افزایش 1.2 درصدی در فروش 2 میلیون و 973 هزار دستگاه خودرو در سراسر دنیا به فروش رسانده‌است. درآمد این گروه سال گذشته  54میلیون یورو بوده که از دو سال قبل  3 میلیون یورو بیشتر بوده است.

شرکت خودروسازی اف سی ای

شرکت FCA که خودرو هنا لوکس تولید می کند علاقه خود را به ایران نشان داده‌است. این کمپانی به عنوان مالک خودروسازی مازاراتی در جهان فعال است.

بر اساس گزارش سالیانه شرکت اف سی ای که مازراتی زیر مجموعه آن است, این شرکت درآمد خالصش 110,595 میلیون یورو بوده و در سال 2014  93,640 میلیون یورو بوده است.

صادرات این شرکت در سال 2015  4,602 هزار دستگاه خودرو بوده است و تعداد کارکنان این شرکت در اخر سال 238,162 نفر بوده است.

شرکت خودروسازی پورشه

در سایت رسمی پورشه برخلاف بقیه وب سیات های رسمی خودروسازان، گزلرش سالیانه آن در دسترس نبود و بر اساس گزارش ۹ ماه اول سال ۲۰۱۵ این شرکت 830 هزار دستگاه خودرو به فروش رسانده که از سال ۲۰۱۴  ۲۷.۶ درصد افزایش فروش داشته است.

سال 2015 شرکت پورشه با خسارتی که به فولکس واگن وارد کرد، 10 هزار یورو خسارت را روی دست مالکانش گذاشت. طبق این آمار مشاهده می ‌شود که سال ۲۰۱۵ برای خودروساز ها سال خوبی بوده و شرکت های خودروسازی با افزایش سود و تولیدات مواجه بودند. در آمارهای منتشر شده در سایت رسمی این شرکت فروش این خودروساز ها در اروپا پیشرفت بیشتری را به نسبت آسیا داشته است.

این در حالی است که اقتصاددانان گمان می کنند رکود اقتصادی کشور چین و کاهش قیمت نفت تاثیر زیادی بر کشورهای آسیایی گذاشته و توان خرید و تولید آن ها را پایین آورده است. خودروسازان ایرانی امیدوارند طی سال جاری وضعیت بازار با حضور همکاران خارجی تغییر کند.

اعداد

12 میلون نفر در صنعت خودروسازی اروپا کار می کنند

یک میلیون دستگاه متوسط تولید خودرو در صنایع خودروسازی ایران است

21 میلیون دستگاهظرفیت بازار خودروی ایران برآورد شده است

510 هزار دستگاه خودروی خارجی طی ده سال وارد ایران شده است

27 درصد میزان فروش پورشه در جهان رشد داشته است