صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۲۶۴۰۳۹
تاریخ انتشار: ۵۱ : ۰۹ - ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۵
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
آنقدر باران باريد تا سيل شد و خانه هاي بسياري را با خود برد.از ميان آب برده ها پلي بود كه عمر كوتاهي از زمان ساختش مي‌گذشت و در كنار آن پل ساخته شده از دوران ساساني همچنان پابرجا ماند. اتفاقي نادر از آسيب‌هاي بلاياي طبيعي كه نشان داد ساخت و افتتاح طرح هاي عمراني در كشور چگونه سر سري و غير اصولي انجام مي شود و چه پول هايي از بيت المال اين گونه به باد مي رود. 

به گزارش انتخاب، طی روزهای گذشته خبری منتشر شده که اذهان عمومی را به خود جلب کرد. پل قدیم دزفول که در دوره ساسانیان ساخته شده بود با بیش از 1700 سال قدمت در مقابل سیل‌های خروشان پابرجا ماند اما پل 9 دی که چند سال پبش ساخته شده به راحتی فروریخت. ‌اين حادثه  یادآور‌ اين مسئله است که بسیاری از پروژه های عمرانی مهندسی و... که طی دولت گذشته ساخته شده یا توجیه اقتصادی نداشته یا از استحکام لازم برخوردار نبوده یا‌اينکه با وجود صرف هزینه های زیاد از بیت المال بی نتیجه رها شده است. 

 البته باید گفت پروژه های‌اينچنینی کم نیستند و از میان آنها می توان به  پروژه مسکن مهر اشاره کرد  که طراحی و اجرای آن در دولت قبل کلید خورد و برخی کارشناسان معتقدند شهرک های ساخته شده به درستی جانمایی نشده اند؛ برای مثال بسیاری از‌اين ساختمان ها در فضاهایی خارج از شهر ساخته شده اند که فاقد امکانات اولیه و حتی امنیت لازم در برابر بلایای طبیعی هستند و دولت بعدی برای‌اينکه‌اين شهرک ها را آماده زندگی کند مشکلات بسیاری را متحمل شده  است.  حال‌اين سوال مطرح است که پروژه هایی که با صرف هزینه های فراوان از بیت المال  ساخته می شود نباید با مطالعات دقیق وکارشناسی لازم انجام شود؟ مسئولانی که پروژه های ناکام را افتتاح می کنند در صورت  بروز حادثه نباید در برابرآن پاسخگو باشند؟

صادق سلیمی حقوقدان و وکیل دادگستری در گفت وگو با «قانون» با اشاره به‌اينکه در کشور ما  مشکل اصلی‌اين است که هیچ گونه نظارتی بر مسئولان رده بالا در دوره تصدی شان صورت نمی گیرد ،گفت: وقتی فردی مسئولیتی را بر عهده می گیرد باید هم در طول دوران مسئولیت و هم پس از خاتمه دوره تصدی اش   در برابر هرگونه آسیب یا خسارت یا مسائلی  كه حادث مي شود پاسخگو باشد.

این وکیل دادگستری ادامه داد: نکته مهم بعدی اين است كه مسئولان فقط نباید به فکر اتمام پروژه ها باشند بلکه باید تمام سعی و تلاش شان بر‌اين باشد که پروژهای عمرانی پزشکی و... به خوبی و با نهایت دقت به اتمام برسند و تمام مسائل امنیتی پروژه و زیرساخت های آن باید با رعایت دقت لحاظ شود.

 پرداخت هزينه پروژه ها از جيب مردم

  وی افزود: متاسفانه در دولت های قبل بسیار اتفاق افتاده که مسئولان فقط به فکر افتتاح پروژه بودند، تا پروژه را به نام خودشان به پایان برسانند.‌اين درحالی است که آنها باید بدانند تمام هزینه های پروژه های عمرانی، پزشکی و فنی و... از جیب تمام ملت، (از بیت المال، فروش نفت که متعلق به همه مردم است یا از مالیاتی که مردم می پردازند) تامین می شود. پس اولا‌اين منابع نباید حیف و میل شوند ؛ثانیا‌اينکه باید حق نظارت بر اعمال مسئولان وجود داشته باشد.

   انجام کارشناسی های دقیق در مورد پروژه ها

سلیمی با بیان‌اينکه مسائل قضایی، مهندسی، فنی،  عمرانی و پزشکی نباید به  سم سیاست آلوده شود، خاطرنشان کرد: نباید ساخت پروژه ها تحت الشعاع مسائل سیاسی و جناحی قرار گیرد و طراحی و افتتاح آنها  باید باکارشناسی های  دقیق صورت گیرد و تمام جنبه های فنی و حوادث و...  در نظر گرفته شود و فقط پروژه های خیلی خوب افتتاح شوند و در صورتی که پروژه‌اي تکمیل شود  بعد افتتاح شود تا از حوادثي كه در  آینده  اتفاق مي افتد جلوگیری شود. بسیاري اوقات در دولت های قبل شاهد بودیم  با وجودی  که کارشناسان امر گوشزد کرده بودند‌اين پروژه هنوز تکمیل نشده و شرایط افتتاح را ندارد، اما مسئول مربوطه برای‌اينکه‌آن  را به نام خودش تمام کند گفته هر طوری هست باید آن را  افتتاح کنیم و‌اين افتتاح های نابهنگام عواقبی جز آنچه امروز شاهد آن هستیم را نخواهد داشت که البته هم آثار مالی و هم آثار جانی در برخواهد داشت و مسئولان باید در برابر افرادی که از‌اين پروژه ها خسارت دیده اند پاسخگو باشند.

این حقوقدان در پاسخ به‌اين سوال که در‌اين مورد  آیا دادستان می تواند اعلام جرم کند، تصریح کرد: دادستان به عنوان مدعی العموم  باید بلافاصله علیه افرادی که در زمان ساخت مسئولیت داشتند، اعلام جرم کند حتی زمانی که هزینه‌هاي نابجایی  براي پروژه هایی که توجیه اقتصادی ندارند، صرف 
می شود باید دیوان محاسبات مستقل عمل و از وزارتخانه ها بازخواست کند. ‌اين استاد دانشگاه ادامه داد: اگر پروژه‌اي که ناقص افتتاح شده (برای مثال همین پل که در لرستان فرو ریخته) بعدها در اثر سیل فرو بریزد و در‌اين میان فرد یا افرادی جان خود را از دست بدهند پاسخگویی مسئولان هم جان‌اين افراد را باز نمی‌گرداند. 

نکته مهم‌اين است که دقت و رعایت امنیت در انجام پروژه ها باعث خواهد شد که اولا در آینده و در دولت های بعد خسارتی متوجه پروژه ها نشود و‌ اينکه مسئولان مطمئن باشند در دوران تصدی شان نظارت بر اعمال آنها صورت می گیرد و حتی در صورت تخریب پروژه ها پس از تصدیشان باید در برابر آن پاسخگو باشند و به فکر‌اين نباشند که فقط پروژه‌اي را افتتاح کنند و در آینده شاهد تکرار‌ اين حوادث نخواهیم بود.   

سلیمی در خاتمه یادآورشد: بنده به خاطر دارم حدود 18 سال پیش زمانی  كه کرباسچی شهردار محاکمه می شد زماني كه دانشجویان از وی سوالاتی می پرسیدند وقتی‌اين حس القا می شد یک مسئول در برابر کارهایی که انجام داده پاسخگو است بسیار خوب بود و فکر می کردیم باب پاسخ گویی مسئولان هم باز شده است و می تواند شروعی خوبی باشد.

منبع: قانون