پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یک فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: صداوسیما سخنان نخستوزیر اسرائیل که از توافق هستهای ناراحت است را مدام پخش میکند، اما اجازه پخش مصاحبه عادل فردوسیپور با دکتر ظریف را نمیدهد
«محمدعلی سبحانی» شب گذشته در نشست سیاسی اصلاحطلبان استان قم با موضوع «سایه برجام بر سیاست داخلی» که در محل مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم برگزار شد، با بیان اینکه سیاست خارجی استمرار سیاست داخلی است، اظهار داشت: وظیفه هر دولتی است که خواستهای مردم خود را به عنوان مبنای کار در سیاست خارجی لحاظ کند.
وی با بیان اینکه دوره احمدینژاد، دوره سیاه تاریخ ایران بود که کشور به فلاکت افتاد، گفت: روی کار آمدن روحانی محصول تفاهم ملی بود، به این معنی که مردم و حکومت توافق کردند تا ایشان رئیس جمهور شود؛ البته از اصلیترین شعارهای آقای روحانی نیز حل مسئله هستهای بود.
مدیر کل سابق خاورمیانه وزارت خارجه، با بیان اینکه در دوره گذشته، تیم مذاکره کننده هستهای صرفا برای عدم نتیجهگیری در مذاکرات حاضر میشد، گفت: در دوره آقای روحانی، فضای جدید همکاری ایران با کشورهای دنیا ایجاد شد که در آن مدل برد-برد مطرح شد.
سبحانی با بیان اینکه در مدل برد-برد هیچ یک از طرفین به صد در صد خواستههای خود نمیرسند، گفت: احتیاج داشتیم که به زندگی عادی برگردیم٬ چراکه قطعنامههای صادر شده علیه ملت ایران در زمان احمدینژاد، زندگی مردم را فلج کرده بود.
وی با بیان اینکه در ۲۴ خرداد سال ۹۲ مردم مسیر غلط سیاست خارجی دوره احمدینژاد را عوض کردند، گفت: اگر بنا بود با همان سیاست قبلی رفتار میکردیم٬ یا باید وارد جنگ میشدیم، یا تسلیم یا باید تحریمها با شدت بسیار بیشتر از قبل ادامه مییافت، اما از همه این گزینهها عبور کردیم و به همین دلیل در دوره جدید، کاری در سیاست خارجی ما صورت گرفت که باید گفت کارستان است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به جشنهای مردمی در سراسر ایران در پی توافق هستهای، گفت: از آنجا که این جشنها، حمایت حاکمیتی نداشت، بسیار با اهمیت بود.
سبحانی با اشاره به رویکرد دولت آمریکا با مسئله توافق هستهای، گفت: رئیس جمهور بودن آقای اوباما در آمریکا، برای ایران یک فرصت و یک استثناء در سیاست خارجی آمریکا بود؛ البته ما به عنوان کشور ایران، کمی از این فرصت استفاده کردیم٬ اما ای کاش بیشتر استفاده میشد؛ به هر حال اگر باز هم دموکراتها در آمریکا به پیروزی برسند، مسائل مختلف مورد توجه ایران از جمله برجام، با مشکل کمتری رو به رو خواهد شد.
سفیر سابق ایران در لبنان با اشاره به مخالفتها با توافق هستهای در منطقه خاورمیانه یادآور شد: اسرائیل به صورت کلی نمیخواهد در منطقه آرامش باشد و از طرفی مبنای سیاست خارجی خود را بر ضدیت با جمهوری اسلامی ایران تعریف کرده است؛ عربستان سعودی نیز همانند اسرائیل به صورت آشکار با توافق هستهای ایران مخالفت کرد٬ اما دولتمردان ترکیه عاقلانهتر برخورد کرده و مانند عربستان که نگرانیشان را ظهور و بروز دادند، نبودند. البته معتقدم در آینده کلیت منطقه خاورمیانه به سمت فضای دموکراتیک پیش خواهد رفت و اصلا راهی جز این وجود ندارد؛ یعنی این جنگهای فرقهای آن قدر ادامه پیدا میکند تا گفتمان جدیدی ظهور کند که آن هم گفتمان دموکراتیک خواهد بود.
سبحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به مخالفتهای داخلی با مسئله توافق هستهای و برجام نیز گفت: در داخل نیز برخی از مخالفان دولت آقای روحانی که به دلواپسان معروف شدند، با همراهی صداوسیما، با موضوع توافق هستهای که یک موضوع ملی است، برخورد جناحی کردند.
وی خاطرنشان کرد: این خیلی خوب است که هرگاه یک ورزشکاری از کشورمان در عرصه بین المللی موفقیتی کسب میکند، صداوسیما موسیقیهای پیروزی و ویژه برنامههای حماسی پخش میکند، اما در خصوص مسئله توافق هستهای نیز تقاضای مردم این است که صداوسیما حزبی و جناحی برخورد نکند.
این فعال سیاسی با بیان اینکه توافق هستهای یک موضوع ملی است، گفت: در طول تاریخ انقلاب، کمتر مسئلهای بوده است که این قدر پشتوانه حاکمیتی و از آن طرف حمایت مردمی را با خود همراه داشته باشد، اما میبینیم که صداوسیما به سمت دیگر حرکت میکند.
وی گفت: اینکه جمهوریخواهان حاضر در کنگره آمریکا و اسرائیل مخالف توافق هستهای ایران بوده و هستند، شکی نیست، اما صداوسیما٬ متونی را از صحبتهای آنان گلچین کرده و مدام پخش میکند تا دستاوردهای بزرگ توافق هستهای را تضعیف کند.
سبحانی گفت: جای تعجب است که صداوسیما، سخنان نخستوزیر اسرائیل که از توافق هستهای ایران ناراحت است را مدام پخش میکند، اما اجازه پخش مصاحبه عادل فردوسیپور با آقای دکتر ظریف رئیس تیم مذاکره کننده کشورمان را نمیدهد.
مدیر کل اسبق خاورمیانه وزارت خارجه در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ما اصلاحطلبان بیشتر از اصولگرایان نسبت به آمریکا حساسیت داریم، گفت: ما اصلاحطلبان هیچگاه کودتای ۲۸مرداد آمریکا در ایران و دیگر اقدامات ضد ایرانی آنها را از یاد نمیبریم؛ فراموش نمیکنیم که در ایران جولان میدادند و درآمدشان را از زندگی مردم ما بر میداشتند؛ و قطعا کسی نمیتواند ما را در این خصوص متهم کند.
وی با بیان اینکه ما اصلاح طلبان هنوز به سیاست نه شرقی و نه غربی پایبندیم؛ گفت: ما همانگونه که در مقابل هر نقطه ضعف در مقابل آمریکا نگران هستیم، در مقابل هر نقطه ضعف در مقابل روسیه نیز نگران هستیم.
سبحانی در ادامه سخنان خود به نامه اخیر جان کری وزیر خارجه آمریکا اشاره کرد و گفت: در گذشته هرگاه مواضع ضد ایرانی در آمریکا مطرح میشد کسی مخالفتی نمیکرد اما اکنون شرایط تغییر کرده و لابی ایران در یک سطح گستردهای در آمریکا شکل گرفته است؛ قطعا اگر برجام نبود، این اتفاقها نمیافتاد.
وی یادآور شد: در دولت قبل، شاهد اظهارات دشمنمتحدکن احمدینژاد بودیم، به گونهای که هیچ یک از کشورهای غربی در اعمال سیاستهای ضد ایرانی جدا نبودند، اما امروز و با روی کار آمدن دولت آقای روحانی اینطور نیست.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه ایران با توافق هستهای و برجام، از مسیر ضد توسعه به مسیر توسعه وارد شده است، گفت: پس از برجام، فرصت پیدا کردهایم در داخل کشور، صحبت از وحدت ملی کنیم؛ علاوه بر آن در مسائل منطقهای نیز برای حل بحرانهای موجود، میتوانیم راه حل برد-برد که در مذاکرات هستهای دنبال شد را ارائه کنیم؛ چرا که سیاست برد-باخت امروز به جنگهای فرقهای خطرناک ختم خواهد شد.
وی با بیان اینکه برجام و حل مسئله هستهای، یک الگوی منطقی برای عبور از بحرانهاست، گفت: در عرصه سیاست داخلی هم میتوانیم این الگوی منطقی را دنبال کرده و برای مثال در انتخابات پیش رو و برای بیرون آمدن کشور از بحرانهای احتمالی، از ورود افراد تندرو به مجلس شورای اسلامی جلوگیری کنیم؛ افرادی که با قسم جلاله میخواهند مسئولان تیم مذاکره کننده، که کشور را که از احتمال جنگ خارج کردند را بکشند و زیر سیمان بگذارند.
سبحانی با بیان اینکه اصلاحطلبان برای پیروزی در انتخابات باید از تکنیکهای نوین انتخاباتی استفاده کنند، گفت: این طور نیست که مجلس شورای اسلامی را به شما تعارف کنند و برای مثال بگویند بفرمایید این ۱۲۰ صندلی مجلس برای شما اصلاحطلبان؛ بلکه باید با عقلانیت در انتخابات حضور پیدا کنیم.
وی اضافه کرد: از شورای نگهبان نیز میخواهیم در رد و تأیید صلاحیتها، واقعا مسئولانه برخورد کند.
مدیرکل اسبق خاورمیانه وزارت خارجه، با تأکید بر استفاده اصلاح طلبان از فضاهای مجازی در انتخابات پیش رو خاطرنشان کرد: انتخابات ۸۴ را «اسام اس» برد؛ انتخابات ۸۸ را نمیدانم؛ انتخابات ۹۲ را فیسبوک برد؛ و فکر میکنم انتخابات ۹۴ تا حد زیادی تحت تأثیر شبکه مجازی تلگرام خواهد بود.
سبحانی در پایان با بیان اینکه اصلاحطلبان باید هوشیارانه در انتخابات شرکت کنند، گفت: ما باید به دنبال وحدت در مفاهیم باشیم، نه اینکه حتما من به مجلس بروم و دیگری نرود؛ باید مهم این باشد، افرادی که وابسته به تفکر اصلاحطلبی هستند یا حداقل نزدیک این تفکر هستند، به مجلس راه پیدا کنند.