پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دور جدید مذاکرات نفتی ایران و انگلیس به منظور وصول طلب چند میلیون دلاری شرکت ملی نفت ایران از شرکت برتیش پترولیوم انگلیس در تهران آغاز شد.
در کنار شرکت انگلیسی- هلندی شل، برتیش پترولیوم انگلیس در جایگاه دومین بدهکار گازی ایران قرار دارد به طوریکه با وجود ازسرگیری تولید گاز ازمیدان مشترک رهوم در دریای شمال اما منابع مالی متعلق به شرکت ملی نفت ایران از محل استخراج گاز از این میدان با دستور مستقیم دولت انگلیس تا اطلاع ثانوی توسط شرکت برتیش پترولیوم در حسابی بلوکه شده است.
این در حالی است که پیش از این با وجود تصویب تحریمهای نفتی در کاخ سفید و اتحادیه اروپا، شرکت برتیش پترولیوم انگلیس نسبت به مشارکت با شرکت ملی نفت ایران در میدان گازی شاه دنیز جمهوری آذربایجان هم از گزند تحریمها معاف شده بود.
با این وجود، امروز دور جدید مذاکرات نفتی ایران و انگلیس به منظور وصول طلب چند میلیون دلاری شرکت ملی نفت ایران از شرکت برتیش پترولیوم اننگلس در تهران آغاز شد.
امیرحسین زمانی نیا معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت پس از دیدار و گفتگو با آجای شارما کاردار انگلیس در تهران از سفر هیئت اقتصادی انگلیس به ایران در ١٠ مهرماه خبر داد و گفت: انگلیس اعلام آمادگی کرد سهم ایران از میدان مشترک گازی رهوم را بعد از لغو تحریمها بپردازد.
این مقام مسئول با اعلام اینکه در این دیدار درباره اولویت همکاری بین دو کشور پس از لغو تحریم ها مذاکراتی انجام شد، تصریح کرد: برداشت نفت از میادین قدیمی، توسعه مخازن مشترک و ازدیاد برداشت، محورهای مورد مذاکره امروز بوده درباره این که آیا به موضوع میدان رهوم و پرداخت سهم ایران از این میدان نیز پرداخته شده است.
وی با بیان اینکه انگلیسی ها اعلام آمادگی کردند پس از لغو تحریم ها سهم ایران را از این میدان گازی در دریای شمال بپردازند، بیان کرد: اگر شرکت های خارجی بخواهند با ایران همکاری کنند باید مشارکت معناداری با بخش خصوصی ایران داشته باشند.
زمانی نیا تاکید کرد: بخش خصوصی ایران با ١٠ سال گذشته تفاوتهای زیادی کرده است از این رو هر شرکت خارجی که بخواهد در ایران فعالیت کند باید به این موضوع توجه کند.
میدان گازی رهوم یا رام یک میدان گازی کوچک فراساحلی است که توسعه مشترک آن با سرمایه گذاری مشترک ایران و انگلیس انجام شده است. این میدان در ۴۰۰ کیلومتری شهر ابردین در آبهای ساحلی اسکاتلند در دریای شمال قرار دارد. قرارداد اکتشاف این میدان در سال ۱۹۷۳ منعقد و در سال ۱۹۷۷ به کشف میدان انجامید.