صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۱ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۲۰۴۷۶۸
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۱۴ - ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۴
معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت خبرداد
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت گفت: طبق آماری که از افسردگی دانشجویان تهیه شده، افسردگی در میان دانشجویان افزایش پیدا کرده است و خودکشی در اوج افسردگی روند افزایشی داشته است.

به گزارش ایسنا، محمدرضا فراهانی در نشست خبری با موضوع هفته خوابگاه‌ها که صبح امروز در وزارت بهداشت برگزار شد، با بیان اینکه 70 درصد دانشجویان دانشگاه‌های دولتی وزارت علوم و وزارت بهداشت غیربومی هستند، افزود:60 درصد این دانشجویان در خوابگاه‌های دولتی اقامت دارند و 40 درصد آنان خارج از خوابگاه‌های دولتی هستند که از این 40 درصد 10 درصد آنان متاهل هستند.

وی با تاکید بر اینکه امکاناتی که در خوابگاه‌ها ارائه می‌شود، مطلوب نیست، اظهار کرد: در زمینه خوابگاه‌ها با مفهومی به نام معیشت دانشجو مواجه می‌شویم که این امر در هدف اصلی آموزش عالی که تربیت نیروهای آموزش دیده است، تاثیرگذار است. اگر معیشت دانشجویان، مطلوب نباشد، در کیفیت علم تاثیرگذار است.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت با اشاره به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران گفت: در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آموزش عالی باید در حد نیاز رایگان باشد، اما در اسناد بالادستی صحبتی از معیشت دانشجویان نشده است، اما در فصول متعددی در قانون اساسی به عدالت اجتماعی توجه شده است. بنابراین نمی‌توان نسبت به معیشت دانشجویان بی‌تفاوت بود.

فراهانی با بیان اینکه وضعیت معیشت دانشجویان اعم از خوابگاه‌ها مطلوب نیست، اظهار کرد: 60 درصد دانشجویان غیربومی در خوابگاه‌هایی سکونت دارند که این خوابگاه‌ها 1.5 برابر ظرفیت مجاز خود دانشجو پذیرش کرده‌اند، زیرا ما با کمبود خوابگاه مواجه هستیم و اکثر خوابگاه‌ها قدیمی بوده و تجهیزات مناسب ندارند و طبق استاندارد ساخته نشده‌اند.

وی ادامه داد: متاسفانه بعد از نیم قرن سابقه در احداث خوابگاه یک برگ سند در مورد استانداردهای خوابگاه مطلوب وجود ندارد و همه دانشگاه‌ها براساس سلایق خود خوابگاه ساخته‌اند.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت با اشاره به هفته خوابگاه‌ها گفت: فلسفه هفته خوابگاه‌ها این است که مسؤلان و مردم توجه ویژه‌ای به خوابگاه‌ها و معیشت دانشجویان داشته باشند، زیرا این امر به بهره‌وری علمی ما کمک می‌کند.

فراهانی با اشاره به نامگذاری روزهای‌هفته خوابگاه‌ها، گفت: اولین روز این هفته خوابگاه‌ها، به‌نام مشارکت و مدیریت دانشجومحور نامگذاری شده و با توجه به اینکه رویکرد ما در احیای شورای صنفی دانشگاه‌های علوم پزشکی نمادین نیست، به دنبال این هستیم که با افزایش مشارکت دانشجویان در مدیریت خوابگاه، سطح زندگی در خوابگاه‌ها را ارتقا دهیم. همچنین به دنبال ایجاد شرایطی هستیم که هر خوابگاه بتواند شهردار- دانشجو داشته باشد.

وی ادامه داد: روز دوم این هفته، "خوابگاه، سلامت روان و سبک زندگی دانشجویی" نام دارد. در این روز از «تخته سلامت» رونمایی می‌شود. این تخته دارای قابلیت‌های ورزشی متفاوتی است که دانشجویان در خوابگاه‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت با بیان اینکه روز سوم این هفته "خوابگاه، حرکت و تندرستی" نام دارد، افزود: با توجه به اینکه روز به روز وارد دنیای صنعتی‌تر می‌شویم و در نتیجه تحرک همه مردم مخصوصا دانشجویان کم شده است، بنابراین باید به حرکت و تندرستی دانشجویان توجه شود.

فراهانی ادامه داد: روز چهارم این هفته "خوابگاه، خانواده و سنت‌ها" نام دارد و این روز به این جهت به این نام معرفی شده که دانشجویان از شهرهای مختلف و با فرهنگ‌های مختلف در یک مکان جمع می‌شوند و ممکن است دچار غربت فرهنگی شوند. همچنین سعی شده با نامگذاری این روز، ارتباط خانواده با خوابگاه‌ها بیشتر شود.

وی با بیان اینکه روز پنجم این هفته، "خوابگاه، فرهنگ، امید و ایثار" نام دارد، ادامه داد: طبق آمار افسردگی در دانشجویان در سال‌های گذشته افزایش پیدا کرده است که این امر آسیب‌های جدی ایجاد کرده است. همچنین روند خودکشی در اوج افسردگی افزایش پیدا کرده است.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: روز ششم این هفته "خوابگاه، ایمنی و بهداشت" نام دارد که در این روز به بحث ایمنی در خوابگاه‌ها توجه می‌شود، زیرا خوابگاه یک مکان جمعی است و موضوعات ایمنی در آن اهمیت دارد.

فراهانی با بیان اینکه خوابگاه‌سازی ارزش معنوی و ضرورت ملی، آخرین روز هفته خوابگاه‌ها است، اظهار کرد: در برنامه پنجم توسعه براساس بودجه سنواتی به بحث خوابگاه‌سازی و نگهداری از خوابگاه‌ها وجود ندارد به همین دلیل این روز را برای مشارکت مردم در امر خوابگاه‌سازی و همچنین توجه دولت به این امر نامگذاری کرده‌ایم.

4000 متر مربع از خوابگاه‌های علوم پزشکی قابل استفاده نیستند

وی در ادامه در مورد متراژ خوابگاه‌های علوم پزشکی توضیح داد: متراژ خوابگاه‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی به طور کلی 700 هزار متر مکعب است که 400 هزار آن قابل استفاده نیست و نیاز به تخریب و بازسازی دارد. 300 هزار متر مربع دیگر هم مطلوب نیست.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت در مورد انتخابات شورای صنفی در دانشگاه‌های علوم پزشکی نیز گفت: انتخابات شورای صنفی در دانشگاه‌های علوم پزشکی انجام شده و 500 نفر از دبیران شوراهای صنفی در ساری در یک کارگاه سه روزه شرکت کرده‌اند تا با اهداف ما در احیای شورای صنفی آشنا شوند.

اقدامات وزارت بهداشت برای جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی

فراهانی در ادامه با تاکید بر اینکه آمار آسیب‌های اجتماعی در سال‌های گذشته دربین دانشجویان نگران‌کننده بوده و افزایش پیدا کرده است، گفت: برای این امر دو پروژه در نظر داریم. پروژه اول ایجاد کانون‌های سلامت روان و رفتار در دانشگاه‌های علوم پزشکی است که به مسؤلان دانشگاه در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی کمک می‌کند و پروژه دوم برنامه همتایاران است که براساس این برنامه دانشجویان علاقه‌مند انتخاب می‌شوند، به آنها کمک هزینه پرداخت می‌شود تا به مشاوران از خوابگاه‌های مختلف کمک کنند.

رونمایی از سند خوابگاه استاندارد

وی در ادامه از رونمایی از سند خوابگاه استاندارد خبر داد و گفت: این سند که ماه‌ها برای تدوین آن تلاش شده است، توسط گروهی از کارشناسان متخصص تهیه شده و در آن به استانداردهایی که یک خوابگاه باید دارا باشد، پرداخته شده است. براساس این سند 20 خوابگاه استاندارد از تیرماه در دانشگاه‌های علوم پزشکی تاسیس خواهد شد که برای ساخت آنها از هیچ بودجه دولتی استفاده نشده است. بودجه ساخت این خوابگاه‌ها از محل کمک خیرین و درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌ها تامین شده است.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا این خوابگاه‌ها متعلق به مجردان است یا متاهلان، گفت: از آنجایی که برای ساخت خوابگاه‌های متاهلان 45 تا 50 متر برای یک زوج باید اختصاص داد اما برای یک دانشجوی مجرد 16 متر مربع کافی است، بنابراین ترجیح ما این است که برای دانشجویان مجرد خوابگاه تاسیس کنیم تا از ایجاد آسیب‌های اجتماعی هم جلوگیری کنیم.

فراهانی وضعیت خوابگاه‌های دولتی هم در وزارت علوم و هم در وزارت بهداشت را نامطلوب توصیف کرد و گفت: همچنین وضعیت خوابگاه‌های خودگردان در این دو وزارتخانه نامطلوب است. البته به طور کلی تعداد خوابگاه‌های خودگردان در وزارت علوم کمتر از 8 درصد است و در وزارت بهداشت از تعداد 77 هزار تخت خوابگاهی 2000 تخت استیجاری هستند.

وی ادامه داد: پژوهشی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شده است، نشان می‌دهد هرچقدر از بررسی خوابگاه‌های دولتی به سمت خوابگاه‌های استیجاری و خودگردان می‌رویم، آسیب‌های اجتماعی افزایش پیدا می‌کند به این معنی که بی‌توجهی به معیشت دانشجویان موجب افزایش آسیب‌های اجتماعی می‌شود.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت در ادامه در مورد ایجاد فضای ورزشی در خوابگاه‌ها نیز توضیح داد: دانشجویان مخصوصا دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی با مشکل زمان در استفاده از امکانات و تسهیلات مواجه هستند. در وزارت بهداشت توصیه این بود که اماکن ورزشی، اماکن رفاهی و ... در پردیس‌ها مستقر شوند تا دانشجویان بتوانند به راحتی از این اماکن استفاده کنند.

فراهانی در ادامه در مورد روند افزایشی پذیرش دانشجو گفت: در نیمسال دوم سال‌تحصیلی 93 دانشگاه‌های علوم پزشکی، 7000 دانشجو، بیشتر از مهر 93 پذیرش شدند. درحالی که خوابگاه‌ها تا این حد ظرفیت پذیرش نداشتند، اما افرادی که سیاستگذاری می‌کنند، بیشتر به تربیت نیروی انسانی و نیاز کشور توجه می‌کنند تا اینکه چقدر استانداردهای لازم در آموزش رعایت می‌شود.

وی در مورد کمبود بودجه و همچنین وجود بودجه دولتی برای خوابگاه‌سازی و بازسازی خوابگاه‌ها گفت: قرار بود 8 میلیارد تومان بودجه از محل هزینه‌های دانشجویان انصرافی به این بخش اختصاص داده شود اما متاسفانه بودجه خزانه صفر شد و نتوانستیم این مبلغ را دریافت کنیم.

معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت در پایان به آمارهای موجود اشاره کرد و گفت: به طور کلی 6 درصد دانشجویان علوم پزشکی مشروط می‌شوند و 3 درصد آنها دچار افت تحصیلی شده‌اند که این افت تحصیلی ناشی از کم بودن ضریب هوشی آنها نیست بلکه عوامل دیگری مانند آسیب‌های اجتماعی در آن تاثیرگذار است.