صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۹۸۳۷۱
تاریخ انتشار: ۱۹ : ۱۷ - ۲۱ فروردين ۱۳۹۴
وقتي آيه مودة «قُلْ لاَ أَسْئَلُکُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبى» نازل شد، ابن عباس از پيامبر اکرم(ص) سؤال کرد چه کساني ذوي القربي هستند؟ حضرت فرمود: علي و فاطمه و فرزندان علي و فاطمه عليهم‌السلام.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

فارس: ارزش و منزلت مقام مادر با هيچ بيان و زباني قابل توصيف نيست، انسان‌ها واقعاً عاجز هستند از اينکه مقام و عظمت مادر را وصف کنند. در فرهنگ و سيره ائمه اطهار عليهم‌السلام مادر جايگاه خاصي دارد به طوري که حضرت رسول(ص) در شأن و منزلت مادر مي‌فرمايند: «الجنة تحت اقدام امهات» يا در جاي ديگر مي‌فرمايند: زير پاي مادران باغي از باغ‌هاي بهشت است.

آنچه در اين نوشتار آمده است به بيان «ويژگي‌هاي بارز» حضرت زهرا(س) به عنوان مادر ائمه اطهار(ع) مي‌پردازد که از کتاب «سبک زندگي مادران معصومين» اثر حجت‌الاسلام تقي حسيني نويسنده و پژوهشگر ديني انتخاب شده است:

دست تقدير بر آن شد که فرزندان پسر پيامبر اکرم (ص) از دنيا بروند و پيامبر اکرم (ص) بدون فرزند پسر باشد. ولي نسل مبارک او از فاطمه زهرا (س) ادامه پيدا کند. کفار قريش که دلبسته بودند بعد از پيامبر (ص) کسي نيست راه و مرام و دين را ادامه دهد خوشحال و سرمست بودند ولي خوشحالي و سرور آنها خيلي سريع‌ تبديل به يأس و نااميدي شد. خداوند متعال سوره مبارکه «کوثر» را نازل کرد در شأن و عظمت حضرت زهرا (س) که اي پيامبر ما به تو کوثر عنايت کرده‌ايم، پس تو به شکرانه آن به پيشگاه خداوند نماز بگذار و شتر قرباني کن که دشمن توابتر و بي‌دنباله است.

در قرآن آيات زيادي هم درباره حضرت زهرا (س) آمده که شأن نزول آن درباره حضرت زهرا (س) و پيامبر (ص) و علي (ع) و امام حسن (ع) و امام حسين (ع) است از جمله:
1- آيه مباهله
در روز مباهله با مسيحيان نجراني پيامبر (ص) با علي (ع) و حضرت زهرا (س) و امام حسن و امام حسين (ع) حرکت کردند براي مباهله که آيه شريفه مباهله «فَقُلْ تَعَالَوْاْ نَدْعُ أَبْنَاءنَا وَأَبْنَاءکُمْ وَنِسَاءنَا وَنِسَاءکُمْ وَأَنفُسَنَا وأَنفُسَکُمْ» نازل شده است که در تمام کتاب‌هاي تاريخي چه سني و چه شيعه آمده است که از زنها فقط فاطمه زهرا (س) حضور داشتند.
2- آيه تطهير
پيامبر اکرم (ص) فرموده است که آيه تطهير در شأن من و علي و حسن و حسين و فاطمه نازل شده است.
وقتي آيه تطهير «إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَکُمْ تَطْهِيرًا» نازل شد، پيامبر (ص) تا 40 روز بعد از نماز وقتي از کنار خانه فاطمه زهرا (س) مي‌گذشت مي‌فرمود: «السلام عليکم اهل البيت و رحمة‌الله و برکاته يرحکم‌ الله» و آيه را تلاوت مي‌فرمود.
3 آيه مودّة
وقتي آيه مودة «قُلْ لاَ أَسْئَلُکُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبى» نازل شد، ابن عباس از پيامبر (ص) سؤال کرد چه کساني ذوي القربي هستند؟ حضرت فرمود: علي و فاطمه و فرزندان علي و فاطمه.
4- سوره انسان (هل اتي)
نذر حضرت زهرا (ع) براي شفاي امام حسن و امام حسين (ع) و نزول سوره هل اتي.
وقتي حضرت امام حسن و امام حسين (ع) شفا پيدا کردند پنج تن آل عبا و فضه به نذر خود وفا کردند که روز اول و دوم و سوم افطار را به مستحق دادند و با آب روزه را افطار کردند و اين کار را هم فقط به خاطر خداوند انجام دادند و «لَا نُرِيدُ مِنکُمْ جَزَاء وَلَا شُکُورًا».
البته آيات ديگري هم در قرآن آمده است که مفسران شأن نزول آن را حضرت زهرا (س) مي‌دانند که به خاطر اختصار از آن آيات صرف‌نظر شده است.
ب- عبادت
عبادت راز عاشقانه و کار شيفته‌اي عاشق است براي وصال به محبوب و خدا. فاطمه زهرا (ع) چون عاشق خدا بود و خود را فاني در خداي مي‌ديد از اين رو است که عبادت او هم سرآمد تمام عبادت‌ها و مناجات‌ها بود. امام حسن (ع)‌ در اين باره مي‌فرمايد:
مادرم را مي‌ديدم در شب جمعه در محراب تا طلوع فجر مشغول رکوع و سجود بود.
علي (ع) درباره عبادت فاطمه مي‌گويد: فاطمه ياور خوبي است براي عبادت خداوند.
ج - حجاب
درباره فضيلت حجاب و رعايت حجاب به چند حديث از حضرت زهرا (س) اشاره مي‌کنيم:
در کتاب مناقب ابن شهر آشوب حديثي نقل شده که پيامبر اسلام (ص) فرموده است: چه چيزي براي زن بهتر است؟ حضرت زهرا (س) فرمودند: اينکه مردي را نبيند و مردي هم او را نبيند.
در کتاب بحار حديثي نقلي مي‌کند از موسي بن جعفر (ع) که آن حضرت از جدّ خود علي (ع) نقل مي‌کند: مردي که نابينا بود اجازه مي‌خواهد از فاطمه(س)، حضرت خود را مي‌پوشاند، پيامبر اکرم(ص) از ايشان سؤال مي‌کند چرا خودت را از اين مرد پوشاندي؟ در صورتي که او تورا نمي‌بيند، حضرت زهرا (س) فرمود: اگر او من را نمي‌بيند من که او را مي بينم و او بوي مرا حس مي‌کند، حضرت در اين موقع فرمود: شهادت مي‌دهم که تو پاره تن من هستي.