پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : گزارش حادثه شيراز در راه است؛ گزارشي كه فعلا با امضاي وزير كشور به رييسجمهوري و روساي قوا ارسال شده است. اين خبر را ديروز حسين ذوالفقاري، معاون امنيتي انتظامي وزير كشور در گفتوگو با خبرگزاري فارس اعلام كرد. در همين حال علي مطهري نيز روز سهشنبه و پيش از ارسال اين گزارش به روساي قوا در ديداري با وزير كشور در جريان روند پيگيري موضوع قرار گرفته است.
به گزارش اعتماد، ديروز حسين ذوالفقاري با بيان اينكه در مجموع ١٠ نفر به دادگاه احضار و حكم جلب صادر شد، افزوده: «فردي هم كه خود را روي كاپوت خودرو ماشين انداخته بود سه روز پيش دستگير شد.» معاون امنيتي انتظامي وزير كشور همچنين گفته: «افراد دستگير شده بر اساس برداشت شخصي اين كار را انجام دادند و در اين راستا اقدامات لازم توسط دستگاه قضا صورت خواهد گرفت.»
همزمان استاندار فارس نيز ضمن تشكر از وزير كشور به خاطر آنچه «اراده محكم و قاطعيت كم نظير ايشان در برخورد با اين حادثه» عنوان كرده است، از شناسايي و بازداشت عوامل حمله به علي مطهري خبر داده است. با اين وجود خود علي مطهري در گفتوگويي با روزنامه اعتماد تاكيد ميكند كه مقامات و مسوولان اجرايي استان هم هنوز در مقام متهم اين حادثه قرار دارند. با تكميل گزارش وزارت كشور از حادثه شيراز روند رسيدگي قضايي به اين پرونده وارد مرحله جديدي شده است. گرچه مقامات وزارت كشور و استاندار فارس از احضار، بازپرسي و آزادي به قيد وثيقه يا كفالت برخي متهمان پرونده و عاملان حمله خبر دادهاند اما در سوي ديگر سه روز پيش اعلام شد كه رييس و قائم مقام دانشگاه شيراز و دبير انجمن دعوتكننده از مطهري نيز به دادگاه احضار شده و آنان نيز همچون متهمان اصلي پرونده، با قيد كفالت آزاد شدند. اتهام مسوولان دانشگاه شيراز، عمل نكردن به نامه شوراي تامين استان مبني بر لغو مراسم سخنراني مطهري عنوان شده است. همچنين وكيل علي مطهري نيز خبر داده كه راننده تاكسي حامل او كه خودروي وي در جريان حمله آسيبهاي جدي ديد، به مراجع قضايي احضار و از او بازجويي شده است.
علي مطهري در مصاحبه با «اعتماد» احضار اين افراد و قرار گرفتن آنها در مقام متهم را بيدليل ميداند و ضمن آن تاكيد ميكند كه با جديت پيگير اين پرونده خواهد بود.
شما روز سهشنبه بابت پيگيري حادثه شيراز و گزارشي كه در همين زمينه تهيه شده است، با وزير كشور ديدار داشتيد. در اين ديدار چه موضوعاتي مطرح شدند؟
من گزارش اوليه هيات بررسيكننده حادثه را كه از طرف وزير كشور تعيين شده بود، پيگيري كردم. ايشان در اين ديدار گفتند كه گزارش كامل شده و امروز (چهارشنبه) آن را به رييسجمهوري ميدهند تا همانطور كه ايشان دستور داده بودند اين گزارش در هيات وزيران مطرح شود.
كيفيت گزارشي كه تهيه شده و فرآيند تهيه آن از نظر خود جنابعالي چگونه بود؟
همه فيلمهايي كه از حادثه وجود داشته بررسي شدهاند. نهادهاي مختلف افرادي را به عنوان متهم معرفي كردهاند و تعدادي از اينها بازجويي شدهاند و اطلاعات دقيقي به دست آمده است. البته بررسي و بازجوييها ادامه دارد.
اين قضيه كه گفته شده برخي متهمان آزاد شدهاند چقدر صحت دارد و كم و كيف آن چگونه است؟
برخي از آنها پس از بازجويي به قيد وثيقه يا كفالت آزاد شدهاند.
مساله اساسي اما انتشار اين خبر بود كه دعوتكنندگان از شما هم در مقام متهم قرار گرفتهاند؟ چقدر از جزييات اين موضوع اطلاع داريد و نظرتان درباره آن چيست؟
هيات بررسيكننده بهطور طبيعي به همه طرفهاي اين حادثه پرداخته است. يكي از طرفها هم دانشگاه شيراز بوده كه طبعا از آنها هم سوالاتي داشتهاند.
در مقام مطلع از آنها سوال كردهاند يا متهم؟
ظاهرا در مقام متهم بوده است، از اين باب كه ميگويند دانشگاه نظر شوراي تامين استان را تمكين نكرده است. البته آنها هم پاسخ دادهاند كه اين نظر به عنوان مصوبه به آنها اعلام نشده بلكه به عنوان توصيه اعلام شده و تصميم به عهده دانشگاه گذاشته شده است و ضمنا در جواب استعلام دانشگاه شيراز پاسخي نيامده بود.
از كجا استعلام كرده بودند و اين استعلام مربوط به چه موضوعي بوده است؟
از شوراي تامين استعلام كرده بودند كه نظر اين شورا يك مصوبه قطعي است يا صرفا توصيه است كه پاسخي نيامده بوده است.
نظر خود شما درباره موقعيتي كه دانشگاه شيراز را در آن قرار دادهاند، چيست؟
به نظر من دانشگاه قصور يا تقصيري نداشته است، خصوصا كه يك نكته ظريف قابل توجه است و آن اين است كه اگر شوراي تامين مخالف برنامهاي است، معناي آن چيست؟ يك وقت هست كه كسي ميخواهد براي برنامهاي به شيراز برود و ممكن است هواداران و مخالفان او از مردم با هم درگيري پيدا كنند و شوراي تامين به اين نتيجه ميرسد كه برگزاري چنين برنامهاي صلاح نيست. اين يك موضع درست و اصولي است. ولي قضيه شيراز اينگونه نبوده است بلكه برخي از اعضاي شوراي تامين كه خودشان و افراد زيرمجموعهشان ايجادكننده اينگونه مانعها و ناامنيها هستند و خودشان در چنين حوادثي نقش دارند، ميگويند اگر فلاني – كه با او مخالف هستند - بيايد در اينجا ناامني ايجاد ميشود و در واقع ميگويند اگر فلان كس بيايد آدمهاي ما برخورد ميكنند و بنابراين امنيت برقرار نيست و اين برنامه نبايد برگزار شود!
اين حرف را شما مستند ميگوييد و آيا قابل دفاع است؟
بله. خيلي مشخص و معلوم است كه اين افراد از كجا سازماندهي شدهاند. بنابراين موضع برخي اعضاي شوراي تامين در اين موارد يك مغالطه و يك دور منطقي است. آنها ميگويند امنيت برقرار نيست در حالي كه افراد زيرمجموعه خودشان امنيت را مخدوش ميكنند. خب بياييد و مديريت كنيد و جلوي آن را بگيريد و اساسا وظيفه شوراي تامين برقراري امنيت است نه اينكه بگويند دانشگاه برنامهاش را لغو كند. با وضع فعلي فقط افرادي كه مورد قبول فلان نهاد هستند، ميتوانند براي سخنراني به دانشگاه شيراز بروند در حالي كه اصلا انتخاب سخنران يك دانشگاه ربطي به اين نهاد ندارد.
آيا در گزارشي كه تهيه شده به قصور دستگاههاي اجرايي هم اشارهاي شده است يا نه؟
طبعا اين گزارش جوانب مختلفي دارد. دستگاه اجرايي استان هم قصور و تقصير داشته است. نيروي انتظامي هم تقصير قطعي داشته است و كساني كه مباشر بودهاند نيز مشخص است كه مجرم هستند. البته من هنوز گزارش را نديدهام و فعلا اين گزارش براي رييسجمهوري ارسال شده است.
فكر ميكنيد كه نتيجه گزارش كي مشخص و چه وقت تعيين تكليف شود؟
از اين به بعد موضوع به قوه قضاييه مربوط ميشود كه تاكنون خوب عمل كرده است و اميدوارم به صورت قاطع و بدون ملاحظه برخورد كنند. من به آقاي رحماني فضلي هم گفتم مهم اين است كه وقتي مقصران و مجرمان مشخص شدند، ملاحظه كاري صورت نگيرد. يعني به خاطر مصلحتسنجيهاي غيرواقعي اين موضوع سرنوشت مبهمي پيدا نكند و پيگيريها ابتر نماند. بايد به نتيجه روشني برسيم و طراحان و مباشران و مقصران در برخورد با آنها در هر مقام و با هر عنواني باشند به مردم معرفي و مجازات شوند تا در آينده ديگر چنين اتفاقاتي رخ ندهد.
گفته شده كه قبل از برنامه به شما اعلام شده كه اين سفر خود را به شيراز لغو كنيد. اين درست است؟
نه. اين مطلب كذب محض است. نه از طرف استاندار و نه از طرف شوراي تامين چنين چيزي به من اعلام نشده بود.