صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۹۶۵۴۹
تاریخ انتشار: ۳۲ : ۰۰ - ۱۰ فروردين ۱۳۹۴
حساسيت مذاکرات هسته ای در ساعات باقی مانده برای تصمیم گیری درباره «تفاهم سیاسی» به اوج خود رسیده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
خدیجه غبیشاوی- نامه نیوز: جمع وزرای خارجه ایران و قدرت های جهانی در لوزان سوئیس جمع است تا ساعاتی دیگر تصمیم نهایی درباره حل و فصل پرونده هسته ای ایران اتخاذ و اعلام شود.

از همین رو، رفت و آمدهای سیاسی و نشست های دیپلماتیک در شهر کوچک لوزان در 2 روز اخیر به اوج خود رسیده است و جهان در چند ساعت آینده نظاره گرِ رخدادهای هتلِ «بوریواژ» است. جان کری سفرش به آمریکا برای شرکت در یک مراسم یادبود را لغو کرد و از صبح امروز تا اواخر بعد از ظهر، وزرای خارجه چین، روسیه و انگلیس نیز به دیگر همتایان خود در گروه 1+5 حاضر در شهر لوزان پیوستند.

با پیوستن یک به یک وزرای خارجه گروه 1+5 به شهر لوزان سوئیس، اکنون همه در انتظار شنیدن نتیجه پایانِ یک دیپلماسی «نوین» بر سر پرونده هسته ای ایران هستند؛ دیپلماسی که با در پیش گرفتن مشی جدیدی از سوی ایران از یک طرف و دراز شدن دست تعامل و گفت وگو از سوی غرب در طرف دیگر، اکنون جهان را در آستانه یک «اتفاقِ» مهم و سرنوشت ساز قرار داده است.

وزرای خارجه هفت کشور دنیا امشب در لوزان سوئیس باید گردهم آیند و با نشستن بر سر یک میز درباره اعلام تفاهم سیاسی تصمیم گیری کنند؛ تفاهم سیاسی مبنایی است برای رسیدن به توافق جامع که قرار است تیرماه سال جاری حاصل شود و از گذر این تفاهم بر سر مسایل عمده و اختلاف‌نظرهای کوچک و بزرگ عملی شود.

به گفته مقامات ایرانی و غربی توافق و تفاهم بر سر عمده مسائل و اختلاف نظرها صورت گرفته است و تفاهم نهایی در انتظارِ تصمیم و اراده سیاسی است؛ تصمیم و اراده ای که باید بر سر مسائل مهم اما جزئی باقی مانده اتخاذ شود.

در ساعات پایانی باقی مانده تا پایان زمان ضرب الاجل اعلام شده اما پیش از آنکه این اتاق ها و میزهای «گفت وگو» و «دیپلماسی» باشد که اهمیت داشته باشد این جنگ روانی و تبلیغاتی است که حاشیه را بر متن ارجح کرده است و به شدت افکار عمومی و تصمیم گیری های نهایی را تحت تاثیر و نفوذ خود قرار داده است؛ امری که بیش از پیش به انعطاف پذیری طرف های مذاکره باز می گردد. ایران و غرب یا باید بر سر این اراده سیاسی توقف کنند و از خود انعطاف پذیری نشان دهند یا پافشاری کنند و خواسته خود را به کرسی تصمیم گیری بنشانند.

ظریف، وزیر خارجه ایران نیز در آخرین اظهار نظر خود بر این موضوع تاکید و اشاره کرده است که کلید رسیدن به توافق انتخاب راهبردی بین «فشار و تحریم» یا «تعامل و توافق» از سوی طرف مقابل است.

حساسیت ساعات پایانی مذاکره و گفت وگو در سخنان و چهره نتانیاهو، نخست وزیراسرائیل نیز نمایان است؛ وی که به همراه متحدانش از واشنگتن و خاورمیانه گرفته تا قلب اروپا در چند ماه اخیر از هیچ تلاشی برای سنگ اندازی و مانع تراشی در مسیر مذاکرات هسته ای ایران فروگذار نکرده بود، در آخرین سخنان خود در روزهای اخیر عنوان کرد که چارچوب تفاهمی که اکنون در لوزان بر سر آن گفت وگو می کنند از آنچه فکر می کردیم خطرناک تر و نگران کننده تر است.

در نهایت اعلام تفاهم سیاسی یا شکست مذاکرات ماحصل یک سال و نیم مذاکره ایران و 1+5 پس از گشوده شدن صفحه جدیدی از دیپلماسی میان ایران و قدرت های جهانی است؛ نتیجه ای که هرچند دو طرف به آن نیازمندند و برای رسیدن به آن روزها و ماه ها وقت گذاشتند اما بیش از پیش در روزهای اخیر در دایره ای از فشارها و حوادث منطقه ای و بین المللی قرار گرفته است.

امشب نبض جهان در لوزان سوئیس می تپد، شهری که در میان دریاچه ژنو و رشته کوه های الپ قرار گرفته است و به شهر فراز و نشیب ها شهره است و امید است تا فراز و نشیب 12 ساله پرونده فعالیت های هسته ای ایران نیز در این شهر بسته شود.