صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۹۵۲۶۶
تاریخ انتشار: ۱۸ : ۱۲ - ۲۸ اسفند ۱۳۹۳
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 باز هم پايان ‌سال رسید و در این میان، دولت سالي را به پایان برد كه در آن تلاش کرد ركود را پایان دهد و رونق را در بازارهای مختلف برقرار کند. اما گويي فشار تحريم‌هاي بين‌المللي از يك سو و عدم تطابق سليقه اقتصادي مجلس و دولت باعث شده، سياست‌هاي اقتصادي کنونی، درگير يك ابهام بماند و در بزنگاه پايان‌ سال خود را نشان دهد. در این خصوص شايد كمبود نقدينگي مصرف‌كننده، دم‌دستي‌ترين دليل براي عدم شادابي يا افت داد و ستد در بازارها باشد اما نگاهی به برخی بازارها، نکات دیگری را نشان می‌دهد.

بازار خودرو یکی از این بازارهاست که اين روز‌ها در كما به سر مي‌برد و همچون بیماری است که با تنفس مصنوعي به حيات ادامه داده است. نگاه دقيق به اين حوزه، یادآور يك واژه كليدي است كه این روزها در محيط اقتصاد دركش كرده‌ايم؛ «ترس».

مرور‌ سال ١٣٩٣ صحنه خودروسازي كشور نشان می‌دهد که این ٥٢ هفته، سرشار از اتفاق‌های ويژه و خاص بوده است. از يك سو، بازار خودروهاي وارداتي (رقيب محصولات داخلي) با اعمال قانون سخت‌گيرانه ممنوعيت ورود خودروهاي بالاتر از ٢٥٠٠سي‌سي، حالت ويژه به خود گرفت تا بتواند شرايط را تا حدودی به سمت و نفع بازار تولید داخل تغيير دهد و از سوی دیگر هم مسير ورود سرمايه‌گذاران بخش خودرو  تا حدودي آسان شد.

به‌هرحال، این‌ سال هم تمام شد و اين روزهای آخر اسفند را شايد بتوان آينه قابل تأملي از ماهيت بغرنج بازار وطني دانست که نشان می‌دهد، چطور مي‌شود كه همه اركان بازار مسخ لجبازي‌هاي تأثيرگذار در روند حركت بازار شوند. شايد به نظر رسد در اين بين تنها مصرف‌كنندگان ضرر كرده‌اند كه حقوقشان از ديرباز در اين بازار رعایت نمی‌شود، اما واقعیت این است که صنعت خودرو زیان کرده و سال‌هاست مسیر رشد آن با آرزوها هماهنگ نیست.

با وجود این وضع که ترس از خرید و قیمت‌های بالا به وضوح در بازار دیده می‌شد، سیر قيمت خودروهاي داخلي، صعودي بود و کسی به این نیندیشید که اگر تقاضا افزایشی می‌شد، قیمت‌ها در بازار چگونه بالا می‌رفت؟! در ادامه این گزارش به آخرین قيمت‌ها و وضع روزهای پایانی اسفند در بازار خودرو  مي‌پردازيم.

ايران‌خودرو  روي نمودار معمولی
روزهای آخر سال، بازار خودروهاي تولیدی گروه خودروسازی ايران‌خودرو آرام بود و خبري از افت قيمت نبود؛ اين شركت با تعيين سياست‌هاي جديد فروش و قيمت‌گذاري توانست با وجود وضعيت نگران‌کننده بازار خودرو، فروش معمولي را ثبت کند. در سبد محصولات ايران خودرو، رانا هنوز نتوانسته خود را در دل خريداران جاي بدهد و باوجود قيمت ٣٢ميليون توماني از بازار ضعيف‌تري نسبت به ساير اعضاي خانواده‌اش برخوردار است. شايد بهتر است بگوييم رانا هنوز زير سايه حضور ٢٠٦ حركت مي‌كند و خيلي مانده تا بتواند شخصيت مستقلي را به بازار نشان بدهد. از سوي ديگر ٢٠٦ هنوز پرفروش‌ترين محصول ايران‌خودرو است كه با وجود حضور مدل تيپ ٢ با موتور ايراني، تيپ ٥ اين خودرو با قيمت ٣٦ميليون و ٥٠٠‌هزار تومان خريداران هميشگي‌اش را دارد و هيچ‌وقت روي دست ايران‌خودرو باد نكرده است اما نمونه خانوادگي و صندوقدار اين خودرو با ٣٧ ميليون و ٥٠٠‌هزار تومان كه نام تجاري V٨ را يدك مي‌كشد آنچنان موردپسند واقع شده كه در اين حدود قيمت هيچ رقيبي در بازار ندارد. البته در محدوده خودرو‌هاي صفر كيلومتر و دست اول.

در سوي ديگر، خانواده سمند‌ها قرار دارند كه با مدل LX براي خودشان آبرويي دست و پا كرده‌اند و هر قدر بازار نسبت به اين مدل نگرش مثبتي دارد نسبت به EF٧ بدبين است شايد كمبود قطعات و مشكل سر سيلندر چيني باعث اين امر باشد كسي چه مي‌داند اما مهم اين است كه LX ٣٠ميليون و ٥٠٠‌هزار توماني از آن دسته خودرو‌هاي مسافرتي و خوش معامله است و هميشه مي‌توان به آن به‌عنوان يك همراه مسافرتي اتكا كرد. در اين دسته سورن نيز كم فروغ اما ثابت درحال گذران روزگار است كه شايد قيمت ٣٨ميليون توماني‌اش حياتش را به مخاطره بيندازد.

سايپا برای‌ سال جديد منتظر كمك چيني‌هاست
نارنجي‌هاي خودروسازي ‌سال را در حالي به پايان مي‌برند كه محصول پر تيراژ آنها پرايد در انواع و اقسام آن در پاره‌اي از موارد تابوي ٢٠ميليون تومان را شكست و مدل دوگانه‌سوز اين خودرو تا ٢٢ميليون تومان نيز در بازار داد وستد شد. شايد علت اين امر محدود بودن توليد مدل گازسوز باشد و اين‌كه قشر عمده‌اي از فعالان صنعت حمل‌ونقل با اين خودرو ی كم استهلاك رابطه خوبي برقرار كرده‌اند. قيمت پرايد در مدل فول حدود ٢٠ميليون تومان است كه نشان مي‌دهد سلطه پرايد بر طبقات متوسط بازار خودرو كشور هنوز پا برجاست.

تيبا محصول ديگر سايپا درحالي در دو نوع ‌هاچ‌بك با قيمت ٢٧ميليون تومان و صندوقدار با قيمت ٢٤ميليون و ٥٠٠‌هزار تومان ارایه مي‌شود كه به نظر مي‌رسد تيبا بتواند گزينه مناسبي براي افرادي باشد كه ديگر تمايلي به استفاده از پرايد ندارند و به دنبال سواري بهتري هستند. سايپايي‌ها كه چندي است به بازار محصولات چيني روي خوش نشان داده‌اند با «زوتيS٣٠٠» كه قيمتي حدود ٧٦ ميليون تومان دارد در بازار خودرو‌هاي لوكس ميانه قيمت حاضر شدند كه به نظر مي‌رسد با حضور مدل محبوب سراتو كه قيمتي حدود ٩٢ ميليون تومان دارد پروژه s٣٠٠ به مشكل بخورد.