پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
پایگاه اینترنتی اسپوتنیک نوشت: این هفته بهای نفت در بازارهای جهان با کاهش همراه شد . بدین ترتیب روند یک ماه افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی به پایان رسید، روندی که برخی ناظران آن را نشانه ای خوب هم برای کشورهای تولید کننده نفت در جهان و هم آن دسته از کشورهایی می دانستند که رشد اقتصادی شان با روندی کند همراه شده بود همانند منطقه یورو و ژاپن که نرخ تورم نیز در آنها افزایش یافته بود.
به گزارش «انتخاب»؛ پویایی ماه های اخیر در بهای نفت در بازارهای جهانی از جهات مختلف بر اقتصادهای مهم جهان به ویژه در خود آمریکا تأثیر گذار بوده است. آمریکا در حال حاضر بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان محسوب می شود و وجود نفتی ارزان در بازارهای جهانی به نفع آمریکاست. و این در حالی است که گران بودن بهای انرژی به رشد اقتصادی منطقه یورو و ژاپن کمک خواهد کرد. در صورت افزایش بهای نفت در جهان ، کشورهای تولید کننده نفت می توانند از این بازار آشفته نجات پیدا کنند اما در حال حاضر بسیاری از کشورهای تولید کننده نفت به سبب کاهش بهای آن در بازارهای جهانی با مشکلات اقتصادی قابل توجهی مواجه شده اند.
با این حال، آمریکا در حال حاضر با یک چالش دیگر مرتبط با نفت روبرو است: آنها در حال استخراج نفت به میزان فراوان در سریع ترین زمان ممکن برای افزایش میزان ذخایر خود هستند، هر چند که چندین شرکت تولیدکننده نفت شیل در اواخر ماه ژانویه و اوایل ماه فوریه به عملیات حفاری خود پایان دادند.
با در نظر گرفتن این موضوع که رشد اقتصادی جهانی بیش از پیش کند شده است و همچنین با توجه به این که ظرفیت اقتصادی چین - که یکی از بزرگترین مصرف کنندگان نفت در جهان محسوب می شود - به صورتی خودکار در حال کاهش است ، باید بگوییم عوامل متعدد و مهم بسیاری وجود دارند که در سقوط بهای نفت خام در آینده ای نزدیک و رسیدن آن به ده دلار در هر بشکه موثر خواهند بود .
شایان ذکر است ارزش گذاری بهای نفت خام به حدود 140 دلار در هر بشکه و 107 دلار به ترتیب در سال های 2008 و 2014 یک روال عادی تاریخی محسوب نمی شود.
اوایل دهه 2000 به دوره ای مملو از نوسانات در بازارهای انرژی تبدیل شد تا جایی که مصرف جهانی نفت از تولید آن پیشی گرفت و چین - که رشد اقتصادی اش به سرعت در حال افزایش بود - منطقه در حال شکوفایی یورو و آمریکا در این زمینه نقش مهمی ایفا کردند و بیشتر نفت جهان را مصرف می کردند.
بیشتر دوران قرن گذشته، بهای نفت به ندرت از 20 تا 30 دلار در هر بشکه فراتر رفت - حتی در دوران بحران های مهم - ، اما طی 15 سال گذشته زمانی که کشورهای تولید کننده نفت به سبب افزایش بهای انرژی به پیشرفت های اقتصادی دست یافتند و با اتکا به آن توانستند سطح قدرت طلبی خود را در داخل افزایش دهند و بدین ترتیب سبب صادر کردن فساد و گاهی اوقات بروز مشکلاتی در سطح بین المللی شوند.
واکنش - چه آگاهانه و چه غیر آگاهانه - آمریکا به چالش های اخیر سیاسی به واقع سبب تعجب همگان شده است. حجم نفت ذخیره شده در مخازن نفتی در آمریکا به بالاترین سطح طی تقریبا 80 سال رسیده است.
بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، حجم کلی نفت موجود در انبارهای آمریکا طی هفته گذشته هفت میلیون و 700 هزار بشکه افزایش یافت و به 425 میلیون و 600 هزار بشکه رسید که در مقایسه با سطح متوسط پنج ساله 20 درصد افزایش نشان می دهد.
این ارقام از برخی تهدیدات قابل توجهی حکایت دارند که بازارهای انرژی در جهان با آن مواجهند. به محض این که این ذخایر نفتی در معرض فروش قرار گیرند ، می توانیم شاهد سقوط بیش از پیش بهای نفت در بازارهای جهانی باشیم. این به واقع یک سلاح کشتار جمعی اقتصادی محسوب می شود که آمریکا آن را ایجاد کرده است .
واشنگتن در حال حاضر منتظر فرا رسیدن زمانی مناسب برای استفاده از این ابزار است. اما بهای نفت قبل از پایان زمستان کاهش نخواهد یافت زیرا موج سرما بخش های گسترده ای از آمریکای شمالی را در بر گرفته است و همین موضوع سبب ایجاد ثبات نسبی در ارزش گذاری برای نفت خام در ماه ژانویه شد.
اما روند استخراج نفت در آمریکا در حال افزایش است و در سریع ترین حالت خود از سال 1972 قرار دارد.
رشد اقتصادی در آمریکا از سال 2009 به طور متوسط دو ممیز سه دهم درصد در سال بوده و این در حالی است که دیگر کشورهای جهان در شرایط به مراتب وخیم تری به سر می برند و این بدان معناست که هیچ گونه چشم اندازی برای افزایش مصرف نفت در آینده ای نزدیک وجود ندارد. کشورهای صادرکننده نفت - اوپک - سال گذشته و پس از 40 سال استیلا بر بازارهای جهانی، قدرت خود را بر بازارها از دست دادند. در همین حال، پیش بینی می شود در سال 2015 در آمریکا تولید نفت با افزایش 300 هزار بشکه ای در روز همراه شود.
آمریکا در حال حاضر نه میلیون و یکصد هزار بشکه نفت در روز تولید می کند. گفته می شود دیگر کشورهای صادرکننده نفت در جهان از جمله آنهایی که به طور کامل به درآمدهای نفتی وابسته هستند و همچنین کشورهایی که اقتصادهای متنوعی دارند سهم خود را در بازارهای جهانی نفت به شرکت های آمریکایی واگذار نخواهند کرد و تلاش می کنند با افزایش بیش از پیش تولید خود کاهش بهای نفت را جبران کنند.
این موضوع سبب به صفر رسیدن رقابتی می شود که از سال گذشته با جنگ آمریکا و عربستان سعودی بر سر بهای نفت آغاز شد و همین موضوع به صورت موثری تأثیرات فراوانی بر ارزش گذاری بهای نفت خواهد داشت.
بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا؛ میزان تقاضا برای نفت در سطح جهانی در سال 2015 ، با 230 هزار بشکه در روز به 93 میلیون و 300 هزار بشکه در روز خواهد رسید و بدین ترتیب میزان عرضه 400 هزار بشکه بیشتر از میزان تقاضا خواهد شد.
در آمریکا، بهای بنزین در حال کاهش است و حدود 40 درصد کاهش یافته است . این رقم حتی در برخی از ایالت های آمریکا بیشتر نیز بوده است . در حال حاضر، خودروهای پر مصرف آمریکایی احتمالا خودروهای کم مصرف آسیایی را در بازار آمریکا کنار خواهند زد و همین موضوع سبب بدتر شدن روند رشد اقتصادی در آسیا خواهد شد و به نوبه خود بر بهای نفت در جهان نیز تأثیرگذار خواهد بود.
فراتر از همه آن که، واقعیات اقتصادی از این موضوع حکایت دارند که بهای نفت با روندی افزایشی همراه نخواهد شد. این بدان معناست که زمانی که به تبیین یک راهبرد رشد اقتصادی می پردازیم که جایگزین دیگر منابع افزایش نرخ تورم همانند چاپ اسکناس در ژاپن و مازاد تجاری خارجی آلمان می شوند ، عامل انرژی خواه ناخواه از این میان حذف می شود.
همان گونه افزایش بهای نفت طی 10 تا 15 سال گذشته به نفع کشورهای تولید کننده و صادرکننده آن بوده است ، اکنون این کشورها باید خود را برای بدترین دوران از نظر اقتصادی آماده کنند.
قيمت نفت غير قابل پيش بيني است. اگر به گزارشات يکي دو سال قبل موسسات معتبر دنيا نگاه کنيد(مانند صندوق بين المللي پول و آژانسهايبين المللي انرژي )، قيمت نفت را تا 2018 در حدود 80 تا 100 دلار پيش بيني مي کردند و پيش بيني ها در کل وحي منزل نيستند.مقاله فوق از لحاظ تحليلي بسيار ضعيف بوده ومي توان گفت بي ارزش است. زيرا يک دسته عوامل را به صورت انشايي کنار هم گذاشته و نتيجه مي گيرد که قيمت نفت به 10 دلار مي رسد. مثلا دخائر نفتي آمريکا به ميزان 400 ميلون بشکه، حتي کفاف 5 روز مصرف جهان را نمي دهد. يا 400 هزار کمبود تقاضا تنها 4/0 درصد تقاضا جهاني نفت مي باشد.
بهترين رويکرد در تحليل کاهش قيمت نفت از بهار امسال، رويکرد عوامل ساختاري است که ناشي از مسائل اقتصاد داخلي آمريکا است . طبق اين رويکرد قيمت نفت تا حدود 40 دلار خواهد رسيد وافزايش قيمت آن در کوتاه مدت ممکن نبوده ولي در بلندمدت احتمال افزايش وجود دارد
فوق ليسانس اقتصاد انرژي و بازاريابي نفت از داشگاه تهران
انرژيهاي جديد ....