پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
یازده سناتور آمریکایی، قطعنامه ای را پیشنهاد کرده اند که براساس آن سنا از مذاکرات هسته ای گروه پنج به علاوه یک با ایران حمایت می کند و تنها در صورت شکست مذاکرات، کنگره تحریم های تازه ای علیه ایران وضع خواهد کرد.
سناتور کریس مورفی از نویسندگان پیش نویس قطعنامه در بیانیه ای گفت این طرح برای کسانی که مخالف طرح فعلی کمیته بانکی سنا مبنی بر تحریم بیشتر ایران هستند فرصتی ایجاد می کند تا از دیپلماسی حمایت کنند.
اشاره او به طرح پیشنهادی اخیر سناتورها مارک کرک و رابرت منندز است دایر بر اینکه اگر ایران تا اول ژوئیه به توافق نهایی نرسد، چند روز بعد از این تاریخ، تحریمهای تازه عملی میشوند و ظرف چند ماه این تحریمها تشدید خواهند شد.
سناتور دایان فیانستاین یکی از طراحان اصلی و دموکرات قطعنامه تازه، دوشنبه گفت وضع تحریم های بیشتر تا زمانی که مذاکرات در جریان است رسیدن به توافق را با مشکل جدی روبرو می کند.
ده سناتور دموکرات و یک سناتور مستقل از حامیان این قطعنامه تازه هستند و هنوز هیچ سناتور جمهوری خواهی با آن موافقت نکرده است.
در معرفی این قطعنامه آمده است: "این قطعنامه رویکردی متفاوت نسبت به طرح تحریم هاست که در کمیته بانکی سنا مطرح شده. آن طرح تحریم های تازه علیه ایران را همین حالا قانونی می کند، درحالی که مذاکرات در جریان است. همانطور که آقای اوباما در جریان نطق سالانه وضعیت کشور گفت، تحریم های تازه توسط این کنگره و در این مقطع زمانی، تقریبا شکست دیپلماسی را تضمین می کند."
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا هفته پیش در نطق سالانه خود در کنگره گفته بود در صورت تصویب طرح تحریم تازه علیه ایران آن را وتو خواهد کرد.
قطعنامه امروز، تازه ترین نماد کشمکش میان کاخ سفید و متحدان دموکرات آن از یک سو و جمهوری خواهان کنگره از سوی دیگر است.
چند روز قبل جان بینر، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل دعوت کرد تا روز سوم مارس، دو هفته قبل از انتخابات زودهنگام اسرائیل، در جلسه مشترک مجلس نمایندگان و سنا در کنگره آمریکا سخنرانی کند.
سناتور فاینستاین روز یکشنبه از برنامه سفر نخست وزیر اسرائیل به واشنگتن انتقاد کرد. او گفت که برنامه نتانیاهو برای سخنرانی در کنگره اقدامی "بسیار نامناسب" است و وضع قوانین تازه علیه ایران در این مقطع را "بی خردانه و خطرناک" توصیف کرد.
این دعوت بدون هماهنگی با دولت آمریکا انجام شده و کاخ سفید آن را خارج از عرف دیپلماتیک خوانده است.
این دعوت پس از آن بود که رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه سه کشور اروپایی بریتانیا، آلمان و فرانسه طی مقاله ای در واشنگتن پست از نمایندگان کنگره آمریکا خواستد تا از اعمال تحریمهای تازه علیه ایران خودداری کنند.
فدریکا موگرینی، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه فیلیپ هموند، لوران فابیوس و فرانک والتر اشتاین مایر وزرای خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان در مطلبی مشترک که در روزنامه واشنگتن پست نوشتند: "در این مقطع حساس از مذاکرات، ایجاد موانع جدید از جمله وضع تحریم های هستهای بیشتر تلاش ها را به خطر خواهد انداخت."
گروه ۱+۵ و ایران با تمدید توافق مقدماتی ژنو، تا اول ژوئیه به خود وقت داده اند به یک توافق جامع برسند. هدف دو طرف رفع نگرانی در مورد برنامه اتمی ایران و در مقابل رفع تحریم ها علیه این کشور است.
گروه پنج به علاوه یک شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان