صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۸۶۱۵۰
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۰۹ - ۳۰ دی ۱۳۹۳
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 در حالی که افزایش قیمت سکه ادامه اثر رشد اونس در هفته گذشته بود، در بازار ارز تحلیل های متفاوتی شکل گرفت.

در بیست و هفتمین روز دی‌ماه، تقاضای دلار افزایش یافت تا روند بازار متفاوت‌ از روزهای قبل باشد. فعالان «پایان یافتن روند نزولی دلار و افزایش دوباره تقاضا»، «تغییرات اونس جهانی و اثر آن در بازار داخلی» و «عدم انتشار اخباری از مذاکرات هسته‌ای» را از عوامل تغییر روند نسبتا باثبات بازار در سه روز گذشته عنوان می‌کنند.

سه نشانه یکشنبه
قیمت دلار از چهارشنبه هفته گذشته تا شنبه هفته جاری روند نسبتا ثابتی داشت، اما روز یکشنبه زمزمه هایی در بازار شنیده ‌شد که حکایت از تغییر روند نسبتا باثبات روزهای اخیر داشت. برخی از فعالان «پایان روند نزولی دلار»، «بالا بودن قیمت شروع بازار نسبت به قیمت بسته شده روز شنبه» و « بالا بودن نرخ فروش آتی نسبت به نرخ فروش نقدی» را از نشانه‌های تغییر روند بازار عنوان کردند. بهای دلار از روز یکشنبه تا چهارشنبه هفته گذشته در مسیر نزولی قرار داشت و این ارز در این بازه زمانی با ۶۰ تومان کاهش از ۳۵۱۵ به ۳۴۵۵ تومان رسید، اما از روز پنج‌شنبه بهای دلار با افت بیشتری مواجه نشد تا پایان روند نزولی دلار یکی از علامت‌های تغییر جهت گرایش بازار به فعالان حوزه ارز باشد. همچنین روز یکشنبه بهای دلار بین بازیگران غیررسمی در ساعات شروع بازار ۳۴۵۴ تومان بود، این در حالی است که در ساعات پایانی روز شنبه نرخ فروش این فعالان تا ۳۴۴۵ تومان پایین آمده بود. این شروع افزایشی در حالی صورت گرفت که در اکثر روزهای هفته گذشته بهای دلار با نرخ کمتری از نرخ روز شنبه فعالیت خود را آغاز می‌کرد. شروع متفاوت بازار روز یکشنبه نشانه دیگری از تغییر جهت دلار بود. در دومین روز هفته نرخ فروش آتی دلار هم حدود ۵ تومان بالاتر از نرخ فروش نقدی بود. اختلاف این دو نرخ در حالی اتفاق افتاد که در ۱۰ روز گذشته نرخ فروش آتی با نرخ فروش نقدی تقریبا برابر بود. فاصله این دو نرخ به نوعی نشان‌دهنده تغییر انتظارات معامله‌گران آتی بود.

عوامل تغییر گرایش بازار
دیروز در بازار ارز درباره عواملی که موجب تغییر روند و افزایش تقاضا شده بود، سه تحلیل متفاوت وجود داشت. به اعتقاد برخی فعالان، عوامل تاثیرگذار روز یکشنبه متغیرهای بیرونی بوده اند. به گفته آنها عدم انتشار اخبار جدید از مذاکرات هسته‌ای و ادامه بحث‌های گذشته یکی از علل تغییر انتظارات معامله‌گران بازار بود. البته این تحلیل ها بیشتر از سوی کسانی ارائه می‌شود که پس از رخ دادن واقعه‌ای به دنبال علت آن هستند. این در حالی است که برای تغییر روند بازار دو تحلیل درونی نیز وجود دارد. به گفته برخی دیگر از فعالان، بالاتر رفتن تقاضا در ساعات ابتدایی روز گذشته ناشی از پایان روند نزولی دلار بود. ثبات قیمتی روزهای اخیر و اطمینان از عدم کاهش بیشتر قیمت ها، موجب شد هراس برخی بازیگران کم شود و افزایش تقاضای بازیگران، زمینه را برای جابه‌جایی روند قیمتی فراهم کند. به گفته یکی از افراد با تجربه بازار، «پس از چند روز کاهش و ثبات قیمت، بازار نرخ های خود را اصلاح می‌کند».

تاثیر اونس بر دلار
اما گروهی دیگر، تغییر روند انتظاری بازار را ناشی از تغییرات اونس در بازارهای جهانی می‌دانند. به‌نظر می‌رسد بخشی از تغییر سمت و سوی بازار ناشی از بالا رفتن و رسیدن اونس به قیمت ۱۲۸۰ دلار باشد. یک عقیده رایج در بازار حکایت از این دارد که هنگام کاهش قیمت اونس در بازارهای جهانی، قیمت دلار در بازار داخلی افزایش پیدا می‌کند. این افزایش ناشی از مقاومت معامله‌گران سکه برای افت قیمتی این کالای گرانبها است. در واقع این گروه با ایجاد تقاضا برای ارز و بالا بردن قیمت دلار سعی می‌کنند کاهش قیمت اونس و اثر آن بر بازار سکه را کنترل کنند. همچنین این گروه وقتی که قیمت اونس بالا می‌رود برای متناسب کردن قیمت سکه اقدام به فروش دلار می‌کنند.

 با این حال بررسی های اداره مطالعات و سازمان‌های بین‌المللی بانک مرکزی نشان می‌دهد که این تحلیل‌ها در بازار داخلی در شرایط حاضر چندان صادق نیست. هنگامی که قیمت اونس در بازار جهانی بالا و بهای دلار داخلی نسبتا ثابت است، امکان جابه‌جایی معامله گران بازار سکه به بازار ارز وجود دارد. امری که سرایت نوسان از بازار سکه به بازار ارز را تسهیل می‌کند. آنچه مشخص است روز یکشنبه روند تقاضای بازار تغییر کرده بود، اما چیزی که از افزایش بیشتر نرخ ارز جلوگیری کرد، عرضه ارز برخی از صرافی‌های بانک‌ها بود. به گفته برخی فعالان، در دومین روز هفته حدود یک میلیون دلار ارز به بازار عرضه شده است. آنچه اهمیت دارد این است که آیا تغییر روند، به دلیل افزایش تقاضا است یا تغییرات قیمت اونس. پاسخ این سوال در روزهای آینده مشخص خواهد شد.

حباب ۲۰ هزار تومانی سکه
روز یکشنبه هر سکه بهار آزادی به بهای یک میلیون و ۲۷ هزار تومان معامله شد که افزایشی ۲ هزار تومانی نسبت به روز شنبه داشت. با این رشد، بهای سکه در دو روز ابتدایی هفته حدود ۳۰ هزارتومان بالا رفت، اما با وجود این رشد، ارزش ذاتی سکه ۲۱ هزار تومان بالاتر از قیمت بازار است. ولی نکته این است که در صورت ادامه رشد طلا در بازارهای جهانی، سکه می‌‌تواند با رشد بیشتری مواجه شود.

منبع : دنیای اقتصاد