صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۷۶۸۸۶
تاریخ انتشار: ۱۰ : ۱۴ - ۲۶ مرداد ۱۳۹۳
یکی از نمایندگان پارلمان عراق و مشاور پیشین وزیر منابع آب این کشور در این باره به تایم گفت: ما یک ماه پیش به دولت عراق گفتیم که به محافظت از این سازه احتیاج داریم. هرگروهی که این سد را از اهداف اصلی آن دور کند خطرناک است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سایت هفته نامه آمریکایی تایم می نویسد: زمانی که صدام حسین سه دهه گذشته سد موصل را ساخت، قرار بود این سد نمادی از قدرت و رهبری عراق باشد. صدام سنت‌های بزرگ اما اغلب مریضی را در خاورمیانه دیکتاتوری دنبال می‌کرد که به جای اینکه پروژه‌های زیربنایی، برای مردم باشند نشان دهنده قدرت رهبران آن باشد.

به گزارش انتخاب اکنون این سد، به عنوان بزرگترین سد عراق که 11 میلیون متر مکعب آب را ذخیره و بیش از یک هزار مگاوات برق تولید می کند، به نمادی برای قدرت و قابلیت نظامی گروه اسلامی عراق و شام (داعش) تبدیل شده است که توانستند کنترل آن را در 7 آگوست در اختیار بگیرند.

یکی از نمایندگان پارلمان عراق و مشاور پیشین وزیر منابع آب این کشور در این باره به تایم گفت: ما یک ماه پیش به دولت عراق گفتیم که به محافظت از این سازه احتیاج داریم. هرگروهی که این سد را از اهداف اصلی آن دور کند خطرناک است.

تایم در این باره می نویسد: گروه تروریستی داعش اکنون در این شرایط است و اقداماتی که در پیش گرفته است می تواند عواقب ویرانگری داشته باشد. گروه داعش راه های بسیاری برای اعمال نفوذ خود با در اختیار داشتن سد موصل دارد.. کارشناسان بر این باورند که: داعش اکنون کنترل منابع آبی به بغداد و زمین های کشاورزی در جنوب این شهر را در اختیار گرفته است. داعش در شرایطی است که می‌خواهد قحطی را به تمام عراق منتقل کند.

از سوی دیگر، داعش می‌تواند سد را تخریب کند و یک موج 60 فوتی را به رودخانه دجله منتقل کند که می‌تواند، موصل شهری با یک و نیم میلیون جمعیت را به طور کامل شست و شو دهد و چند روز پس از آن بغداد را با چند متر آب غرق کند. این به این معنا است که نیروهای عراق باید کنترل سد موصل را در اختیار بگیرند، پیش از آنکه اقدامی درباره آن صورت بگیرد.

حملات هوایی آمریکا می تواند به نیروهای کرد و عراق برای نجات این سد و بازپس گیری کنترل آن کمک کند؛ اما باز پس گرفتن این سد آسان نیست. نیروهای داعش، که سال گذشته تنها یک گروه کوچک تندرو در سوریه بودند اکنون کنترل بخش های گسترده ای در سوریه و عراق را در اختیار گرفتند و به همان اندازه سلاح و نفوذ دارند.

نگرانی‌ها اکنون در این باره است که داعش با در اختیار گرفتن کنترل آب و برق، آرزوی تشکیل خلافت اسلامی و یا حکومت اسلامی برای تندروها به حقیقت نزدیک‌تر شده است.

حتی اگر داعش از بزرگترین سد عراق به عنوان سلاح خود استفاده نکند، موقعیت شکننده این سد همچنان تهدید بزرگی در دستان عناصر ترورییستی است. در سپتامبر سال 2006، مهندسان ارتش آمریکا، این سد را خطرناک‌ترین سد جهان عنوان کردند.

این سد در شرایط ناپایداری از شن و ماسه بنا شده است و نیاز به مراقبت روزانه برای نگه داشت آب دارد. این سد در  360 کیلومتری شمال بغداد، پایتخت عراق قرار دارد.