صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۶۰۷۷۲
تاریخ انتشار: ۰۱ : ۰۹ - ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۳
المانیتور در گزارشی نوشت: اسرائیل و قدرت‌های جهانی به ویژه آمریکا، همواره درباره مذاکرات هسته‌ای ایران رایزنی‌های فشرده‌ای با هم انجام می‌دهند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 
المانیتور در گزارشی نوشت: اسرائیل و قدرت‌های جهانی به ویژه آمریکا، همواره درباره مذاکرات هسته‌ای ایران رایزنی‌های فشرده‌ای با هم انجام می‌دهند.

به گزارش المانیتور؛ اسرائیل همواره در زمینه مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 خود را به عنوان یک کارشناس خارجی(!) نشان می‌دهد. اگر ما فرض کنیم که مذاکرات یک صحنه محاکمه عمومی است، قدرت‌های جهانی به عنوان دادستان و ایران دفاعیات خود را ارائه می‌دهد و اسرائیل را نیز می‌توان به عنوان یک کارشناس شاهد خارجی در نظر گرفت. اسرائیل و قدرت‌های جهانی همواره درباره این مسئله رایزنی‌های فشرده‌ای با هم انجام داده‌اند، مسئله‌ای که نیاز اولیه پنهان‌کاری و احتیاط است.

پایگاه خبری المانیتور در گزارش خود در این زمینه آورده است: دو طرف در این زمینه یک شرط اساسی دارند و آن این است که هیچ یک از طرفین نباید محتوای مذاکرات و جزئیات را فاش کند و تنها باید اظهارنظرهای عمومی و کلی اعلام شود. به همین دلیل بود که پس از دیدار چهارشنبه شب سوزان رایس و بنیامین نتانیاهو در تل‌آویو، نخست‌وزیر اسرائیل بلافاصله برنامه دیدار با دوستان آمریکایی خود در گروه موسوم به دوستان ارتش اسرائیل را در دستور کار خود قرار داد و از این دیدار موارد زیر به عنوان اظهارات وی به بیرون درز کرد.

در این ادعا آمده است:
"ایران به دنبال نابودی اسرائیل و تولید بمب اتم برای تحقق این هدف است. من می‌خواهم بر موضع اسرائیل در این زمینه تاکید کنم. ایران نباید ظرفیت تولید بمب اتم را داشته باشد. ایران امروزه هزاران سانتریفیوژ و هزاران کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده برای تولید بمب اتم دارد و یک توافق بد باعث می‌شود بتواند این قابلیت‌های خود را حفظ کند. عدم توافق از یک توافق بد بهتر است."

المانیتور ادامه داد: تنها یک روز پس از این سخنان نتانیاهو در سخنرانی خود به مناسبت شکست آلمان نازی، با لحن تندتری این سخنان خود را تکرار کرد: ما امروز قوی‌تر از گذشته‌ایم و توانایی‌های بیشتری برای دفاع از خود و نابودی دشمن داریم. ما دارای ارتش هستیم، مصمم و قوی هستیم. با این وجود می‌دانیم بهترین راه برای دفاع علیه ایران این است که این کشور بمب هسته‌ای نداشته باشد. آنان هزاران سانتریفیوژ را برای چه کاری لازم دارند؟ چه نیازی به ده‌ها تن اورانیوم غنی‌شده دارند؟ باید جلوی ایران را برای داشتن این ظرفیت گرفت. این باید هدف اصلی مذاکرات باشد.

و یک روز بعد نیز برای تکمیل این پیام ، در جریان مراسم نمایش هوایی نیروی هوایی ارتش به مناسبت 66‌امین سالگرد استقلال، عملیات سوخت‌گیری مجدد جنگنده اسرائیلی بر فراز آسمان انجام شد.

این روند تا جایی ادامه می‌یابد که تبلیغات خارجی اسرائیل ادامه داشته باشد. یک مقام ارشد اسرائیل که به طور کامل در جریان مشاوره‌های میان دولت تل‌آویو و کشورهای غربی درباره موضوع ایران است، در این‌باره به المانیتور می‌گوید: اسرائیل به طور کامل و از نزدیک بر مذاکرات هسته‌ای نظارت دارد و در زمان برگزاری مذاکرات با نمایندگان آمریکایی در تماس است و دیدار این هفته سوزان رایس از اسرائیل نیز در راستای همین تماس‌ها بوده است.علاوه بر این افرادی در بدنه ارتش، نهادهای اطلاعاتی، موساد و تمامی نهادهای دولتی اسرائیل نیز در این روند حضور دارند و ما همواره در حلقه مزبور هستیم و در زمان واقعی اطلاعات را تقریبا درباره همه‌چیز دریافت می‌کنیم و در این‌باره به‌روزرسانی انجام می‌شود. همین موضوع درباره تماس با انگلیس و فرانسه نیز صدق می‌کند. در واقع قدرت‌های غربی از اسرائیل درباره کارشناسی‌های مقامات اطلاعاتی آن حمایت می‌کنند. آنان به عقاید و ارزیابی‌های ما گوش می‌دهند و البته تحت فشار ما نیستند و کار خود را آزادانه انجام می‌دهند. این یک فرآیند دوطرفه است.

سوزان رایس که هفته گذشته به سرزمین‌های اشغالی سفر کرد، در میان دولتمردان آمریکایی در دولت اوباما خصمانه‌ترین مواضع را در قبال اسرائیل دارد، اما روابط وی با رئیس رژیم اسرائیل خوب است. از سوی دیگر اخیرا روابط شیمون پرز با بنیامین نتانیاهو به پایین‌ترین حد خود در دوران ریاست پرز بر اسرائیل رسیده است. ظاهرا در دیدار اخیر شیمون پرز با رایس نیز، رئیس دولت اسرائیل بسیار از نتانیاهو گله کرد. این در شرایطی است که تا همین اواخر مقامات اسرائیل در این‌باره که شانس دستیابی به توافق در مذاکرات بسیار پایین است، متفق‌القول بودند، اما اکنون اظهاراتی متفاوت از این موضع بیان می‌شود و تغییر در مواضع اسرائیلی‌ها در این‌باره واضح است.

یک مقام ارشد اسرائیل در این‌باره به المانیتور می‌گوید: خوش‌بینی درباره اینکه توافق هسته‌ای دست‌یافتنی است، بر اساس اطلاعات دقیق مطرح شده است و دلیل آن این است که هم آمریکا و هم ایران به این توافق تمایل دارند. ایران با هدف بهبود اوضاع اقتصادی خود و آمریکا به دلیل عدم موفقیت در سیاست‌های دیگر خود در زمینه سوریه، اوکراین و مذاکرات صلح خاورمیانه. در واقع شکست در پرونده هسته‌ای ایران منجر به سقوط کامل سیاست خارجی دولت اوباما خواهد شد و این تصویر افکار عمومی از وی را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد. در واقع اوباما نگران انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در ماه نوامبر و احتمال از دست دادن سنا است. بنابراین باید به موفقیت در قبال مسئله هسته‌ای ایران دست یابد. به گفته این مقام اسرائیلی، دلیل اصلی تلاش‌های اخیر برای موفقیت در مذاکرات از سوی آمریکا همین مسئله است، اگرچه اختلافات همچنان باقی است.

اسرائیل خواهان لغو کامل برنامه غنی‌سازی ایران است، اما قدرت‌های غربی خواهان کاهش چشمگیر آن هستند. حتی رهبران اسرائیل نیز می‌دانند تحقق چنین امری غیرممکن است، اگرچه به آن اذعان نمی‌کنند، و می‌دانند که ایران باید ظرفیت غنی‌سازی حتی به صورت ذخیره‌سازی را نیز داشته باشد. نکته‌ای که در اینجا باقی می‌ماند، مسئله میزان غنی‌سازی است و این در واقع هسته‌ اصلی مذاکرات میان غرب و اسرائیل است. اسرائیل بر استفاده از چند صد سانتریفیوژ تاکید دارد و نگران این است که غرب بر سر استفاده ایران از چندین هزار سانتریفیوژ با این کشور به توافق برسد. این نکته مهم‌ترین اختلاف میان اسرائیل و غرب در حال حاضر است. ایران اکنون دارای 19 هزار سانتریفیوژ است که البته تنها 9 هزارتای آن فعال است و این نشان می‌دهد که ادعاهای مطرح‌شده مبنی بر اینکه ایران هزاران عدد از جدیدترین سانتریفیوژهای نسل جدید را فعال کرده است، ادعای بی‌اساسی است.

یک مقام دیگر اسرائیلی در این‌باره می‌گوید: اجازه دادن به ایران برای غنی‌سازی محدود که جلوی دستیابی این کشور به سلاح اتمی را بگیرد، مهم‌ترین بخش بازی است که به گفته مقامات اسرائیل ماموریت حقیقی قدرت‌های جهانی در مذاکرات با ایران محسوب می‌شود. در دیدار اخیر رایس با مقامات اسرائیل نیز درباره همین مسائل بحث و بر آن تاکید شد و رایس نیز بار دیگر تاکید کرد که دیپلماسی اولویت اصلی دولت اوباما در این‌باره است.

در این دیدار همچنین درباره مسئله رآکتور اراک بحث شد و اینکه ایران به تمامی تعهدات خود بر اساس مفاد توافق هسته‌ای موقت عمل کرده است. اما نکته اصلی در این میان این است که در تمامی این مذاکرات حوزه اصلی این است که به ایران اجازه داده خواهد شد که غنی‌سازی را در دستان خود حفظ کند.

المانیتور نوشت: دور بعدی مذاکرات در راه است و مقامات اسرائیل با تمام طرف‌های درگیر در این مذاکرات به جز ایران در حال رایزنی و مذاکره هستند. یووال اشتاینیتز، وزیر امور استراتژیک اسرائیل نیز همواره بین پایتخت‌های کشورهای اروپایی، آمریکا، روسیه و شرق آسیا در رفت و آمد است. در واقع تلاش موجود میان ایران و قدرت‌های جهانی در آستانه رسیدن به یک لحظه حساس و تعیین‌کننده است. اسرائیل از حاشیه مسائل را با دقت تحت نظر دارد.