پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ظریف وزیر خارجه کشورمان گفت: نشست کارشناسان و نمایندگان ویژه کشورهای ساحلی دریای خزر ژوئن در تهران برگزار میشود.
به گزارش «انتخاب»، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان عصر سهشنبه در پایان نشست وزیران خارجه کشورهای ساحلی خزر در مسکو گفت: کشورها درباره ضرورت تلاش مشترک بین خود برای این دریا تاکید دارند. این که با توجه به اصل انصاف با یکدیگر توافق کنند.
او افزود: با توجه به این که این جلسهای مقدماتی برای اجلاس سران در آستراخان بود توافقات خوبی در بیانیه و اعلامیه کشورها داشتیم. برخی موارد باقی مانده است که در نشست کارشناسی و نمایندگان ویژه که در تهران خواهد بود و بعد در نشست آستراخان در آستانهی اجلاس سران بررسی میشود. جلسه از آن چه که پیشبینی میشد بهتر پیش رفته است و درباره رسیدن به راهحل درباره نکاتی که هنور توافق حاصل نشده، تفاهمهای خوبی صورت گرفت. از جمله درباره همکاری کشورها در دریای خزر در زمینه زیست محیطی، حفاظت از منابع زنده دریای خزر و حفظ امنیت و ثبات در این دریا و جلوگیری از حضور بیگانگان تصمیمگیریهای خوبی شد که امیدواریم زمینه همکاری بیشتر باشد.
به نوشته ی ایسنا، ظریف گفت: جلسه در حدی که توقع میرفت و شاید بهتر از آن چه که پیشبینی میشد، بود. درباره حذف برخی از موارد اختلاف و رسیدن به راهحل درباره برخی مواردی که هنوز توافق حاصل نشده بود تفاهمهای خوبی صورت گرفت.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: در این نشست هم بحثهای دو جانبه با وزیران و هم در بخشهای مشترک با 5 کشور درباره موضوعات مختلفی که منطقه ما با آن دست به گریبان است صحبت کردیم که در بسیاری از آنها مواضع و دیدگاههای نزدیک به یکدیگر داریم.
وی گفت: هدف اصلی ما آماده کردن زمینه برای همکاری هماهنگ در یک پهنه آبی منحصر به فرد است که این پنج کشور را به هم وصل کرده و در طول تاریخ دریای همکاری و صلح بوده و امیدواریم با نشست سران در آستراخان این همکاری تقویت شود و ادامه یابد.
بر اساس اصول حقوق بین الملل و خصوصا با توجه به ویژگی های منحصر به فرد این دریاچه ، رژیم مذکور می بایست در کنار "اصل انصاف" بر مبنای سوابق تاریخی، و حقوقی تکمیل گردد. طبق سوابق تاریخی و حقوقی تا سال ۱۹۹۱ ایران و شوروی یگانه مالکین این دریاچه بوده و بر اساس قرارداد ۲۶ فوریه ۱۹۲۱ و ۲۵ مارس ۱۹۴۰، از آن به طور مشاع بهره برداری می کردند. قرارداد ۱۹۲۱ اگر چه در مورد منابع زیر بستر دریای خزر مسکوت بود اما به ایران و شوروی حق مساوی برای کشتیرانی و ماهیگیری می بخشید.
از طرفی قرارداد ۱۹۴۰ دریای خزر را دریای ایران و شوروی نامید و مقرر داشت که هر دو کشور تا فاصله ۱۸ کیلومتری از سواحلشان از حق انحصاری ماهیگیری برخوردار بوده و کشتی های هیچ کشوری جز این دو کشور حق حضور در دریای خزر را نداشته باشند.
همین جا لازم به ذکر است به موجب «کنوانسیون ۱۹۷۸ وین» درباره جانشینی دولت ها، کشورهایی که از تجزیه یک کشور ایجاد می شوند باید به تعهدات کشوری که از آن منفک و مستقل می شوند پایبند باشند. بعلاوه، در ۲۱ دسامبر ۱۹۹۱، جمهوری های شوروی سابق با امضای اعلامیه آلماآتی متعهد شدند که به قراردادهای شوروی با دیگر کشورها پایبند باشند. این درحالی است که 4 کشور دیگر ساحلی یعنی روسیه ، قزاقستان ، ترکمنستان و آذربایجان دو به دو یا به اتفاق با عقد تفاهم نامه های دو یا چند جانبه از مفاد قانونی مذکور تخطی کرده و به درخواست قانونی جمهوری اسلامی ایران بر پایه کنوانسیون و اعلامیه مذکور مبنی بر اینکه کشورهای ساحلی دریای خزر تا زمانی که در مورد رژیم حقوقی این دریا به توافق قطعی و نهایی نرسیده اند ملزمند از قراردادهای ۱۹۲۱ و ۱۹۴۱ پیروی کنند وقعی ننهادند.
بنابراین صراحتا عرض می کنم تاکید و تمرکز بیش از حد بر اصل انصاف در مذاکرات فیمابین با این کشورها حتی جمهوری اسلامی ایران را از جایگاه نامطلوب کنونی عقب تر خواهد راند و ما را از هدف تامین منافع ملی کشورمان دورتر خواهد کرد.
در واقع طرح موضوع "اصل انصاف" نه از جانب ما بلکه از سوی طرف ها و دولت های مقابل مطرح شود آنهم زمانی که از ایران انتظار برود که در مذاکرات و جمعبندی نهایی از خود انعطاف نسبی نشان دهد. اگر کف مطالبات ما "اصل انصاف" که اساسا از قاعده حقوقی روشن و مستحکمی پیروی نمی کند باشد معلوم نیست دست آخر چه نصیب کشورمان خواهد شد. چرا که این قاعده بیشتر تابعی از قدرت چانه زنی و تبحر مذاکراتی و نیز اهرم های فشار هر یک از طرفین مذاکره خواهد بود و برای همه ایرانیان روشن است که در این عرصه آنچنان که باید و شاید نخواهیم توانست در مقابل کشوری مدعی همانند روسیه به استیفای حقوق خود بپردازیم و سوابق تاریخی دور و نزدیک هم موید و شاهد همین مدعاست.
علیهذا با پوزش از اینکه این مطالب را به شما استاد گرامی حقوق بین الملل یادآوری کردم امیداورم به یمن نکته سنجی سایت محترم انتخاب جنابعالی هم این مطالب را مطالعه و ترتیب اثر دهید. همچنین انتظار می رود خواهران و برادران محترم مخاطب این صفحه با دقت بیشتر و به دور از احساسات با مطالب اینچنینی برخورد کنند وگرنه همه ما دوستدار دکتر ظریف هستیم. با تشکر
ما بهت افتخار می کنیم دکتر جان و میدونیم که این روزا برخی آقایون روزگار خوشی رو برای شما نمی خوان اما همونطور که ما به داشتن شما دلگرمیم شما هم به حمایت ما دلگرم باش ...