صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۱ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۵۵۴۰۰
تاریخ انتشار: ۱۶ : ۰۸ - ۱۹ فروردين ۱۳۹۳
کسانی که در چارچوب قانون و میثاق‌های دینی و ملی با نظام و قانون اساسی با دولت همسویی، همکاری و همراهی نمی‌کنند مدعیان دروغین اصولگرایی هستند و هیچ جبهه سیاسی جز تندروی و اهداف شیطانی ندارند
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
امام جمعه شمیرانات را بیشتر به خطبه‌های منتقدانه از دولت‌ها می‌شناسند. «محسن دعاگو» که در دوران اصلاحات اکثر خطبه‌های خود را به نقد سیاست‌های دولت اصلاحات معطوف می‌کرد در دوران دولت احمدی‌نژاد نیز، دست از نقادی دولت بر نداشت و خطبه‌های آتشینی علیه دولت نهم و دهم ایراد کرد، او خود می‌گوید بستر ساز نقد و تحلیل سیاسی از عملکرد احمدی‌نژاد در مصاحبه‌ها و تریبون نماز جمعه، فتنه سازی احمدی‌نژاد علیه روحانیت، مرجعیت و به ویژه ولایت و رشد جریان‌های فساد اقتصادی و اختلاس‌های چندهزار میلیاردی و انحراف‌آفرینی در حوزه‌های فرهنگی و سیاسی بود.

حجت الاسلام والمسلمین محسن دعاگو در مصاحبه‌ای با روزنامه «قانون» از هجمه جریان‌های افراطی به شخصیت‌های دینی و مذهبی تا جایگاه و عملکرد ائمه جمعه و دلیل نقادی از دولت‌ها را باز گو کرد:

   در این اواخر هجمه‌های فراوانی به برخی از شخصیت‌های دینی و ملی شدت یافته است، شما چه تحلیلی از این بی‌حرمتی‌ها دارید؟

جناح‌ها و جریان‌های ناکام در انتخابات ریاست جمهوری با تخریب جریان پیروز در اندیشه بسترسازی برای پیروزی در عرصه‌های انتخاباتی آینده هستند، افراط گرایان این جناح‌ها فریب افکار عمومی را برای دستیابی به پیروزی با راهبرد تضعیف، تخریب، بداخلاقی سیاسی و ایجاد فضای بدبینی، طراحی و برنامه ریزی کردند.

   علت سکوت شخصیت‌های دینی و ملی در برابر گستاخی‌های مستمر و جهت‌دار تندرو‌ها چیست؟

تندرو‌ها شکست خورده و بی‌پایگاه و جایگاه در اندیشه همگانی، در انتظار بهانه‌های جوسازی و جلب افکار عمومی به پروژه جوسازی و تضعیف و تخریب گرایی هستند. سیاستمداران خردمند، هوشمند و دوراندیش با سکوتشان افکار عمومی را به داوری هوشمندانه و منصفانه فرا می‌خوانند و بهانه فضاسازی آلوده به تخریب، تضعیف و عوام‌فریبی را از بحران سازان و شرآفرینان جناحی می‌گیرند، پاسخ اهانت‌ها را به خدا واگذار می‌کنند، از هدر دادن توان ملی در درگیری‌های جناحی فاصله می‌گیرند، به منافع و مصالح و وحدت و امنیت ملی می‌اندیشند و شکوه و شکوفایی همه‌جانبه جمهوری اسلامی را آرزو می‌کنند.

   در دوره‌های مختلف شاهد تندروی‌های فراوانی بودیم، تحلیلتان از حملات اخیر به دولت آقای روحانی چیست؟ آیا این حملات شدت می‌گیرد؟

هر دولت دارای هر شرایط و به لحاظ ارزشی و حضور در بستر‌ها و عرصه‌های خدمتگزاری در هر جایگاهی قرار داشته باشد، نقد منصفانه و واقع بینانه نعمت و هدیه بزرگ ملت به نهاد اجرایی است. ولی تندروی در هیچ شرایطی مشروع، مجاز، منطقی و پسندیده نیست. با اين حال دولت‌ها باید برای پذیرش نقد و تحلیل‌های منطقی آماده باشند، از دلسوزی‌ها استقبال كنند، نقد‌ها را با نرمش، منطق انسانی و مدارای مناسب با نظام سیاسی – اجتماعی پاسخ گویند، انتقادات منطقی و اصلاحی را بپذیرند و به نقدهای غیرمنطقی پاسخ منطقی دهند.

هیچ دولتی در هیچ شرایطی نباید جایگاهش را از نقد اصلاح طلبانه ملت بالا‌تر بداند، در برابر نقادی بی‌تابی کند، نقد و تحلیل را با غرور و خودبزرگ بینی پاسخ دهد، هیچ رئیس جمهوری مجاز نیست اندیشه خودش را بر‌تر از اندیشه همگان و دولتش را بی‌نیاز از حمایت ملت بداند و جرأت و جسارت نقادی را از منتقدان دلسوز بگیرد.

   انتظار می‌رفت با توجه به سخنان رهبر معظم انقلاب، اصولگرایان با دولت همسویی داشته باشند، چرا  این اتفاق صورت گرفته است؟

کسانی که واقعاً اصولگرایند به اوامر و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی برای شتابگیری بیشتر نظام به سوی رشد و شکوفایی توجه می‌کنند و از کمک فکری به دولت در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، علمی، فنی و اطلاعاتی و امنیتی دریغ نمی‌کنند، کسانی که در چارچوب قانون و میثاق‌های دینی و ملی با نظام و قانون اساسی با دولت همسویی، همکاری و همراهی نمی‌کنند مدعیان دروغین اصولگرایی هستند و هیچ جبهه سیاسی جز تندروی و اهداف شیطانی ندارند.

   عملکرد دولت یازدهم را تا کنون چگونه ارزیابی می‌کنید؟ شما به عنوان امام جمعه چه انتظاراتی از دولت دارید؟

رویکرد و عملکرد دولت یازدهم در حوزه‌های سیاسی به ویژه در دفاع از حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی، حرکت به سوی رفع تحریم‌های غیرقانونی، اصلاح نگرش جامعه جهانی و تثبیت و تقویت جایگاه سیاسی جمهوری اسلامی در جامعه جهانی مجموعاً خوب، قابل تقدیر و شایسته حمایت است.  

در حوزه فرهنگ و اقتصاد ملی، سازماندهی تولید و خدمات مورد نیاز در حوزه ملی ایجاد اشتغال، رفع بیکاری، تقویت صادرات، ارتقاي پیوسته استاندارد‌ها در تولید و خدمات، تامین کالاهای اساسی مورد نیاز ملت و پیشبرد مطلوب کشور به سوی تحقق سند چشم انداز بیست ساله، سازماندهی اقتصاد مقاومتی در چارچوب سیاست‌های ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری باید منتظر تحولات آینده بود و در داوری شتاب نکرد.  در برنامه‌های شفاف اعلام شده از سوی دولت یازدهم اراده واقعی برای تحقق اهداف ارزشی و تقویت اعتبار و اقتدار ملی مشهود و بستر حقیقی ارزیابی اقشار ملی در رویکرد و عملکرد آینده نهاد اجرایی است.

در توزیع یارانه‌ها باید طیف‌های نیازمندی که در دولت، تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، بنیاد شهید و امور ایثارگران و مؤسسات خیریه رسمی قرار دارند به عنوان قدر متیقن نیازمند یارانه تحت پوشش قرار بگیرند، همین دستگاه‌های رسمی مأمور شناسایی دیگر نیازمندان و تشکیل پرونده برای آنان در یک دوره زمانی معقول شوند و یارانه‌ها از دیگر اقشار اجتماعی با تکیه به قدرت و قاطعیت قطع شود، دولت در این حوزه با مشکلات اساسی روبرو است و کارهایی مانند توزیع غیرکار‌شناسانه سبد کالا از کاستی‌های دولت یازدهم محسوب می‌شود.

   ائمه جمعه چه کمکی می‌توانند به دولت بکنند؟

ائمه جمعه از رویکرد و عملکرد قانونی دولت همیشه حمایت می‌کنند، هرگز خطای دولتمردان را به حساب دولت نمی‌نویسند، شایسته نیست ائمه جمعه که مسئولیت نقد و تحلیل فرهنگی و سیاسی را بر عهده دارند از نقد و تحلیل منصفانه و واقع بینانه رویکرد و عملکرد دولت فاصله بگیرند و از آگاه سازی دولت از نقاط آسیب پذیری در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دریغ ورزند، نقادی درست ائمه جمعه کمکی بزرگ به اصلاح، تقویت و موفقیت نهاد اجرایی است. ائمه جمعه تقویت دولت اسلامی و کمک به اصلاح نارسایی‌ها را هرگز فراموش نمی‌کنند و نباید در هیچ شرایطی از این موضع ارزشی و سازگار با منافع و مصالح دینی و ملی فاصله بگیرند.

   مواضع و سخنانی که از پشت تریبون نماز عبادی و سیاسی جمعه گفته می‌شود، در اکثر اوقات یکسان است این هماهنگی از چه ناشی می‌شود؟ آیا متن سخنان را از قبل برای امامان جمعه آماده می‌کنند؟

امامان جمعه که برای اقامه خطبه‌های نماز جمعه فرصت و زحمت مطالعه تعریف می‌کنند هرگز خطبه‌های یکسان نمی‌خوانند، خطبه‌هایی که غالباً به مناسبت‌های فرهنگی و سیاسی متکی می‌شوند چون مناسبت‌ها ثابت و دسترسی به آن‌ها آسان است برخی از خطیبان به نیاز مخاطبان توجه نمی‌کنند و با تکرار مکررات و تذکر مناسبات مخاطبانشان را خسته و آزرده می‌کنند. همه خطیبان جمعه در انتخاب محتوای خطبه‌ها آزادند و می‌توانند خطبه‌های مفید، آگاهی بخش، ارشادی و روشنگر، انگیزه ساز و باورافزا ایراد نمایند.

   آیا امامان جمعه مسئولیت اخلاقی یا حقوقی در قبال سخنان شان دارند؟

طبیعی است هر گوینده‌ای در برابر سخنانش دارای مسئولیت اخلاقی و در صورت بیان مطالب مجرمانه مسئولیت حقوقی دارند.

   اگر از تریبون نماز جمعه علیه کسی حرفی زده شود، وی قادر به پاسخگویی از‌‌‌‌ همان تریبون هست؟ آیا این اقدام غیبت محسوب نمی‌شود؟

نوعاً نقدهای مطرح شده در نمازهای جمعه مسائل علنی فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، علمی، فنی، اطلاعاتی و امنیتی هستند، از مصادیق غیبت محسوب نمی‌شوند و در همه تریبون‌های عمومی قابل نقد و پاسخگویی هستند، هرکس در هر تریبونی مرتکب توهین، تهمت، دروغ‌پردازی و دیگر جرایم عمومی شود شاکی می‌تواند از طریق مراجع قانونی تعریف شده برای احقاق حق اقدام كند و از عنایت و حمایت قانون برخوردار گردد.

   رابطه دولت یازدهم با امامان جمعه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

انتظار شایسته از ائمه جمعه و دولت جمهوری اسلامی همفکری، همراهی و همسویی در بستر تقویت اعتبار و اقتدار ملی و آفرینش و افزایش رشد و شکوفایی است، رابطه دولت را با مرجعیت، روحانیت و ائمه محترم جمعه خوب می‌بینم و انتظار بهبودی روزافزون و ارتقا به مرحله بر‌تر و خوب‌تر را غیرمنطقی نمی‌دانم.

   با چه مکانیزمی ائمه جمعه اقدامات دولت را نقد وبررسی می‌کنند و این اطلاعات را از کجا می‌آورند؟

رسانه‌های همگانی، افکار عمومی و دینداران وفادار، ولایتمدار و دلسوز، منابع اطلاعاتی اکثر مردم به ویژه ائمه محترم جمعه هستند.

   چرا تمام ائمه جمعه به لحاظ سیاسی یکدست و مرتبط به یک جناح سیاسی هستند؟

جایگاه ائمه جمعه فراجناحی است، ائمه جمعه براساس مسئولیت و رسالت‌شان به همه اصولگرایان، اصلاح طلبان و اعتدال گرایان وفادار به نظام و قانون اساسی احترام می‌گذارند و اساساً به لحاظ شأن و جایگاه‌شان در تقسیم بندی‌های سیاسی و جناحی معمول نمی‌گنجند، هر امام جمعه‌ای که خدای ناکرده از موضع حق گرایی، بی‌طرفی، واقع بینی و انصاف و اعتدال منحرف شود و پرچمدار گروه‌های تندروي سیاسی متشکل شده در جبهه‌های مدعی اصولگرایی و اصلاح طلبی شود با نفرت و نفرین مردم و خشم خدا گرفتار می‌شود. ساحت مقدس امامت جمعه از تندروی، سیاست بازی و جناح گرایی پاکیزه و به خدامداری، حق معیاری و اعتدال گرایی آراسته است.

   شما در سال‌های گذشته همواره منتقد جدی دولت احمدی‌نژاد بودید و این انتقادات را از تریبون نماز جمعه بیان می‌کردید، فشاری   روی شما نبود؟ شما را تهدید به برکناری نمی‌کردند؟

بنده در همه دولت‌ها به ویژه در دولت جناب آقای خاتمی و جناب آقای احمدی‌نژاد از منتقدان رسمی بودم، تلاش می‌کردم با نقد و تحلیل منصفانه و واقع بینانه در اصلاح نارسایی، آفرینش و افزایش اعتبار و اقتدار ملی و شکوه و شکوفایی ملی دارای نقش و سهم شایسته‌ای باشم، با لیبرالیسم، پلورالیسم، سکولاریسم و انحراف گرایی، توطئه‌گری و فتنه سازی فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اطلاعاتی – امنیتی مبارزه کنم، هرگز به برکناری تهدید نشدم و همیشه پاسخگوی محتوای نقد و تحلیل سیاسی‌ام بوده‌ام.

   از چه زمانی منتقد احمدی‌نژاد شدید؟

آقای احمدی‌نژاد پس از انتخاب شدن و قبل از تنفیذ و تحلیف به اظهارنظر غیرمسئولانه در حوزه مسائل اقتصادی پرداخت، بورس و فعل و انفعالات اقتصادی بانک‌های کشور را با مشکلات اساسی روبه رو کرد و بسترساز آغاز نقد و تحلیل سیاسی در مصاحبه‌ها و تریبون نماز جمعه شمیرانات شد. فتنه سازی علیه روحانیت، مرجعیت و به ویژه ولایت و رشد جریان‌های فساد اقتصادی و اختلاس‌های چندهزار میلیاردی و انحراف‌آفرینی در حوزه‌های فرهنگی و سیاسی، راه‌های استمرار نقد و تحلیلم را در دولت‌های نهم و دهم بسترسازی کرد، هم اکنون نقد و تحلیل‌های جبهه مدعی اصلاح طلبی و اصولگرایی را با‌‌ همان اندیشه نخستین باور دارم و همیشه در برابر تندروهای مدعیان اصلاح طلبی ، منحرفان افراط گرایی و مدعیان اصولگرایی با‌‌ همان اندیشه و انگیزه ایستادگی می‌کنم.