صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۵۵۳۶۴
تاریخ انتشار: ۰۵ : ۲۰ - ۱۸ فروردين ۱۳۹۳
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
کامرسانت به نقل از منابع خود نوشت: دولت روسیه طرح جدیدی را برای صادرات احتمالی نفت ایران به روسیه بررسی می کند. وزارت نیروی روسیه، شرکتی را به عنوان مسئول تام الاختیار این پروژه انتخاب می کند. اما هنوز مشخص نیست که ماجرای نفت ایران چه سرانجامی خواهد داشت: نه مسیر ارسال و نه خریداران احتمالی آن مشخص شده اند.

به گزارش «تیک» Tik.ir، «رویترز» با استناد بر سخنان منابع نزدیک به مذاکره کنندگان خبر داد که روسیه و ایران در آستانه لغو تحریم های اعمالی علیه تهران، در مذاکرات پیرامون ارسال کالاهای روسی در ازای نفت ایران به پیشرفت هایی دست یافته اند. احتمال می رود که مبلغ کلی این قرارداد تا 20 میلیارد دلار برسد. دیروز، در دولت روسیه از تفسیر این موضوع امتناع کردند.

منابع نشریه «کامرسانت» و نزدیک به دولت، می گویند که «مذاکرات ادامه دارند و هنوز تا اتخاذ تصمیم نهائی فاصله زیادی است» و اینجا از برنامه خرید روزانه 500 هزار بشکه نفت ایران سخن در میان است ( حدود 70 هزار تن ).

اما، به گفته یکی از طرفین گفتگوی نشریه «کامرسانت»، طرح صادارت تغییر کرده است. براساس یکی از گزینه های مورد بررسی، احتمال دارد که شرکت «روس نفت» این نفت را خریداری کند. در حال حاضر، در وزارت نیروی روسیه قصد دارند شرکتی را به عنوان مسئول تام الاختیار این پروژه انتخاب کنند. او گفت: «این شرکت از شرکت های به ثبت رسیده در روسیه خواهد بود که برخلاف شرکت «روس نفت» در بازارهای جهانی فعالیت ندارد. یعنی برای اعمال فشار بر این شرکت ابزاری وجود نخواهد داشت».

در اواخر سال گذشته و اوایل سال جاری، مذاکرات میان روسیه و ایران شدت گرفت. مسکو معتقد است که معامله با ایران تحریم های بین المللی اعمالی علیه تهران را نقض نمی کند. در ضمن ، روسیه فقط تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد را امضا کرده است و تحریم های یک جانبه امریکا و اتحادیه اروپا را غیر قانونی می داند.

اخیرا، برخی از تحریم های کشورهای غربی علیه ایران لغو شده اند، یعنی از زمانی که تهران با توقف بخشی از برنامه هسته ای خود موافقت کرد. از 1 ماه فوریه، ایران به دارایی های مسدود شده خود در بانک های خارجی دسترسی پیدا کرد. در صورتی که اختلاف نظرات پیرامون موضوع اتمی ایران تا اواسط ماه ژوئیه حل و فصل شوند، در آن صورت، باقی تحریم ها نیز به تدریج لغو خواهند شد. اما در مجموع،

به گفته دیگر هم صحبت نشریه «کامرسانت»، برای مقامات، پیامدهای تحریم ها اهمیت چندانی ندارد .
وی تفهیم کرد: «ایرانی ها قصد داشتند نفت خود را به آفریقا صادر کنند، اما در مسکو اعلام کردند که مشکلی برای خرید نفت ایران ندارند». اما، فعلا فهرست کالاهایی که احتمال دارد در ازای نفت ایران صادر شوند، مشخص نشده است. به گفته منابع نشریه «کامرسانت»، یکی از شرکت های طرف معامله، به احتمال زیاد «روس تخ» خواهد بود، اما دیروز، این شرکت دولتی در این خصوص توضیحی نداد .

در ماه فوریه، الکساندر نوواک، وزیر نیروی روسیه، اعلام کرد که «برای افزایش مبادلات کالا میان کشورهای ما گزینه های مختلفی را بررسی می کنند». مهدی سنائی، سفیر ایران در روسیه، نیز در مصاحبه ای با نشریه «کامرسانت» گفته که طرفین می خواهند در خصوص حجم صادرات توافق کنند و شاخص های مشخص به زمان و مکان و نحوه صادرات نفت بستگی خواهد داشت ». به گفته وی، روسیه در مورد محل و مسیر حمل و نقل چندین گزینه را پیشنهاد کرده است.

به گفته منبع نشریه «کامرسانت»، تعیین شرکت «روس نفت» به عنوان مسئول تام الاختیار این طرح، فقط یکی از گزینه ها است: این شرکت نفت را به چین ارسال می کند – بزرگ ترین خریدار نفت ایران. اما هنوز مشخص نیست که این نفت به کجا صادر خواهد شد. به گفته یکی از منابع نشریه «کامرسانت»، از لحاظ فیزیکی خرید 500 هزار بشکه کار دشواری است».

هم صحبتان نشریه «کامرسانت» خاطر نشان می کنند که معادن اصلی ایران از دریای خزر فاصله زیادی دارند و «برای صادرات نفت از طریق دریای خزر، زیربناهای لازم وجود ندارند». ناد‍ژدا مالیشوا از «پورت نیوز» خاطر نشان می کند که امکان صادرات چنین حجمی از طریق دریای خزر امکان پذیر نیست. این کارشناس خاطر نشان می کند که صادرات نفت از طریق تنگه کرچنسکی فقط به وسیله تانکرهایی با ظرفیت 5 هزار تن امکان پذیر خواهد بود و این حجم نیز کافی نیست، افزون بر آن، در این تنگه تردد بسیار زیاد است. خانم مالیشوا معتقد است که تنها گزینه، آذربایجان است.

یک منبع نشریه «کامرسانت» می گوید: «از نظر تئوری، گزینه صادرات نفت به چین از طریق قزاقستان نیز مطرح است، اما رسیدن به توافق با یاران قزاقی که به پروژه های خود علاقه نشان می دهند ، دشوار خواهد بود». وی می گوید: «صادرات نفت ایران به اروپا امکان پذیر نیست، زیرا این برای شرکت ها خطرناک است».