صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

يکشنبه - ۳۰ دی ۱۴۰۳
کد خبر: ۱۵۴۹۳۰
تاریخ انتشار: ۱۵ : ۱۷ - ۱۶ فروردين ۱۳۹۳
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
فرهنگ در همه سال‌های اخیر از دغدغه‌های ارکان گوناگون نظام بوده و با روی کار آمدن دولت یازدهم و انتخاب علی جنتی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد، امید تازه‌ای میان اهل فرهنگ و هنر برای حذف مشکلات فرهنگی و پویایی فرهنگ ایرانی ـ اسلامی شکل گرفت.

به گزارش «تابناک»، در مدت اخیر دولت در حوزه فرهنگ کارهایی ‌انجام داده است. البته دست‌اندرکاران حوزه فرهنگ بر این باورند که تغییرات در حوزه فرهنگ تدریجی است و یکباره شکل نمی‌گیرد. در همین راستا، تابناک در گفت‌و‌گو با سیدرضا اکرمی عملکرد دولت در حوزه‌های گوناگون در سال گذشته به ویژه در حوزه فرهنگ را ‌بررسی کرده است.

سیدرضا اکرمی‌ رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری، مشاور عالی وزیر کشور (عبدالرضا رحمانی فضلی) در امور روحانیت و رئیس شورای فرهنگی وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران است.

* آقای اکرمی عملکرد دولت پس از روی کار آمدن را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

‌به نظرم می‌آید اصولا دولت جدید در شش ماه که با شرایط خاص وارد میدان کاری شد، نمی‌تواند کار خاصی ‌انجام دهد. اکنون زود است ما قضاوت کنیم. ما باید صبر کنیم که نقل و انتقالات انجام گیرد و افراد جایگاه خودشان را پیدا کنند و بعد ما به داوری و قضاوت بنشینیم.

* اتفاقا یکی از مهم‌ترین انتقادات منتقدین کندی دولت در حوزه‌های گوناگون در انجام امور است؛ نظر شما چیست؟

اگر به قول معروف بیرون گود باشیم و قضاوت کنیم، یکجور داوری می‌کنیم، ولی اگر در متن کار باشیم، قطعا طور دیگر قضاوت می‌کنیم. این دولت در شرایط خاصی روی کار آمده است؛ یعنی خودش هم باور نمی‌کرد به موفقیت می‌رسد و باید کابینه را تشکیل دهد.

عده‌ای بر این باورند، چرا دولت مشکلات را به دوش دولت گذشته می‌اندازد و خود کاری نمی‌کند؟

برخی اعتراض می‌کنند چرا آقای رئیس جمهور گفت، خزانه خالی است و یا موارد دیگر. واقعیت را که نمی‌شود نادیده گرفت. واقعا وضع خوب نبود. ما یک روزی در این کشور ۷۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی و گازی داشتیم. شما می‌بینید که در این شرایط تحریم و فشار ما سالانه چه میزان درآمد از نفت داریم؟! نفت می‌فروشیم اما واقعا آیا در انتقال پول یک میلیون بشکه نفت دستمان باز است؟!

البته اشکال را در برخی از موارد بدون هیچ تعارفی می‌پذیریم؛ ولی اگر منصفانه قضاوت کنیم، به نظر می‌رسد که زود است ‌ما بخواهیم قضاوت کنیم؛ بنابراین، باید بگذاریم زمان بگذرد.

* نهاد‌ها و افراد چگونه به دولت می‌توانند کمک کنند؟

هم‌اکنون مسائل درون مجلس را ببینید؛ پشت سر هم سؤال، تذکر و استیضاح. اینها وقت و فکر دولت را می‌گیرد. از سوی دیگر یکباره می‌بینید که آقای ‌بان کی مون آن حرف‌های بی‌اساس را می‌گوید و بحران در کشور پدید می‌‌آورد. هر کسی که منصف است باید بیاید در گود و کمک کند و برخی‌ اشکالاتی ‌که هست، برطرف کنند. در رسانه‌ها و نماز جمعه روی موضوعات بی‌اساس وقت گذاشته‌ و انتقاد می‌شود. زیر‌مجموعه‌ها باید کمک کنند که کار به اینجا نرسد. نباید جنگ روانی داخلی به وجود آوریم و روی جنگ اقتصادی که از خارج وجود دارد نفت بریزیم.

* شما عملکرد دولت در حوزه سیاست خارجی را چونه ارزیابی می‌کنید؟

مذاکرات هسته‌ای مگر کار ساده‌ای است؟ ۳۴ سال است ما را تحریم کردند. اکنون برخی انتظار دارند، سه ماهه همه چیز درست شود. هر چه می‌گویند صبر داشته باشید، فشار می‌‌آورند که همه مذاکرات را با آن‌ها در میان بگذارید. البته باید مجلس مراقب تیم مذاکره کننده باشد؛ اما اطمینان هم باید داشته باشید. چرا سخنان کری و شرمن را‌ می‌پذیرید، ولی وزیر خودتان را قبول ندارید. این رفتار درست نیست. این رفتار مذاکرات را دچار چالش می‌کند. روند رو به رشد مسأله پرونده هسته‌ای به ‌رغم کارشکنی دشمنان از جمله موفقیت‌های کشور بود.

* عملکرد فرهنگی دولت در سال گذشته را چگونه می‌دانید؟

بنده هنوز آقای جنتی را مسلط بر کار نمی‌بینم و تسلط زمان می‌برد. مسأله فرهنگی بسیار پیچیده است. در کمسیون فرهنگی در دوره هشتم که آقای حداد عادل رئیس کمیسیون بود؛ می‌گفت از واژه فرهنگ سیصد تعریف شده است. فرهنگ به چه معناست؟ آموزش و پرورش، هنر ادبیات، فیلم، تئا‌تر، موسیقی و... است؟ اینقدر این واژه کشدار است که ما تعریف واحدی نمی‌توانیم برای این واژه پیدا کنیم.

از سوی دیگر، دستگاه‌ها در حوزه فرهنگ موظف هستند و تنها به دولت ختم نمی‌شود. ما با ۸۵ نهاد و دستگاه در زمینه ‌امور فرهنگی ارتباط داریم و در تماسیم. واقعا جمع و جور کردن اینها کار ساده‌ای نیست. خود این صدا و سیما در رابطه با فرهنگ یک مملکت است. صدا و سیما را نگاه کنید. در صورتی که بخواهید نقد کنید، نقد‌های اساسی وجود دارد. صدا و سیما کمیت را گسترش می‌دهند و کیفیت را خیر. صدا و سیما آگهی تجاری شده است. مشهد را می‌خواهند نشان بدهد به مراکز تجاری می‌پردازد.

* رهبری نسبت به وضعیت فرهنگی انتقاد داشتند؛ به نظر شما چه دغدغه‌های وجود دارد؟

دغدغه مقام معظم رهبری در رابطه با فرهنگ تازه نیست. رهبری سال‌های طولانی است از تهاجم فرهنگی و شبیخون فرهنگی سخن گفته‌اند. شما ماهواره‌ها را ببینید که چه می‌کنند. آنها به دنبال از بین بردن خانواده هستند و می‌خواهند خانواده را متلاشی کنند.

رهبری هم نظارت می‌کند و حق هم دارد هشدار دهد، ولی موضوع را به دولت نکشانیم. مردم هم باید هشدار‌ها را جدی بگیرند. چرا طلاق افزایش پیدا می‌کند؟ چرا کاهش ازدواج داریم؟ چرا افزایش سن ازدواج را داریم؟ این‌ها مسائلی است که به دولت ارتباط ندارد. مردم خود باید به این موارد توجه کنند. مثلا شما بروید به روستا‌ها ببینید تورم شدید‌تر از شهرهاست. در روستا کسی حال کار ندارد. چون امروز روستا‌ها فضای تلاش و تکاپو نیست. امروز یک خانواده به تنهایی به دست یک تن اداره نمی‌شود. چون فقط خرج زیاد نیست بلکه برج و هزینه‌ای جنبی به مراتب زیاد‌تر است. همه باید کار کنیم. ما ۴۵۰ هزار میلیارد نقدینگی داریم. این پول باید به بخش تولید برود. افراد باید کار کنند.

* دولت در سال گذشته چه اولویتی را برای اقدام باید در نظر می‌گرفت که نگرفت؟

صورت مسأله کاملا روشن است. اسناد فرادستی در کشور راهنمای کار است. همین سند چشم انداز بیست ساله و مصوبه اقتصاد مقاومتی چشم انداز راه است. لایحه بودجه امسال و برنامه پنج ساله نقشه راه است. کشور ما از نظر برنامه مشکل ندارد. کاملا صورت مسأله روشن است. اقتصاد مسأله جدی است. اقتصاد به معنای اشتغال و به‌کار‌گیری سرمایه‌های موجود و بهروری است. رونق اقتصادی الان مسأله جدی است که باید به آن توجه کنیم. دسیسه دشمن در فرهنگ را جدی بگیریم. مردم و خانواده‌ها باید کنترل کنند. هر خانواده باید واردات خانه‌اش را کنترل کند. آیا ما حاضریم هر خوراکی را بخوریم؛ بنابراین، باید در خوراک فرهنگی خانواده‌هایمان بیشتر دقت کنیم.