صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۵۴۲۰۸
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۰۹ - ۱۱ فروردين ۱۳۹۳
بررسی جایگاه احزاب سیاسی در ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی، دلایل ناکارآمدی احزاب در 3 دهه گذشته و ضرورت احیا و بازگرداندن خانه احزاب باحضور اسدالله بادامچیان عضو شورای مرکزی حزب موتلفه و عضو پیشین خانه احزاب و کمیسیون ماده 10 احزاب و احمد بخشایش اردستانی عضو فعلی کمیسیون ماده 10 احزاب در برگزار شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
وی در توجیه این سخنان خود نیز می‌گوید: «آنها اصرار دارند خانه احزاب باشد چون می‌خواهند وزارت کشور و کمیسیون احزاب را در منگنه بگذارند و جنگ ایجاد کنند.»

اسدالله بادامچیان و احمد بخشایش اردستانی اعضای سابق و فعلی کمیسیون ماده 10 احزاب در میزگردی به بررسی وضعیت خانه احزاب پرداختند.

به گزارش انتخاب به نقل از خبر، «با خانه احزاب مخالف نیستم»؛ جمله‌ای که عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در نشست مشترک دولت و احزاب در دی ماه سال جاری بر زبان راند تا 4 سال پس از برگزاری آخرین انتخابات این تشکل، کورسوی امیدی برای روشن شدن چراغ خاموش شده این خانه در بین احزاب کشور خصوصا اصلاح‌طلبان به عنوان بنیانگذاران این خانه شکل گیرد. 

خانه احزاب اما تشکیل نشده به نزاعی بین اصولگرایان و اصلاح‌طلبان تبدیل شده است. آنجاکه بعد از چند نشست مشترک چپ و راست سیاسی کشور با وزیر کشور در نهایت کمیته اجرایی احیای خانه احزاب زیر نظر این وزارتخانه  تشکیل شد اما اعلام ترکیب اعضای این کمیته سرآغازی بود بر بروز اختلافات جدید و یادآوری اختلافات گذشته.

سیدحسین موسوی تبریزی، حسن غفوری فرد، یدالله طاهرنژاد، فاطمه راکعی، سیدمحمد میرمحمدی، امرالله شیخیانی، پورنامدار و اسلامی تبار، اعضای کمیته احیای خانه احزاب را تشکیل می‌دهند و غفوری فرد عضو سابق شورای مرکزی خانه احزاب و موسوی تبریزی، رئیس چهارمین دوره شورای مرکزی خانه احزاب به عنوان متولی برگزاری مجمع فوق العاده خانه احزاب برای ۶۰ حزب و تشکل سیاسی دعوتنامه ارسال می کنند.

این درحالیست که اصولگرایانی از نوع اسدالله بادامچیان عضو شورای مرکزی حزب موتلفه صراحتا عنوان می‌کنند اگر ترکیب کمیته این باشد وموسوی تبریزی برای مجمع عمومی احزاب را دعوت کند، اصولگرایان در آن جلسه شرکت نخواهند کرد. 

در همین راستا میزگرد بررسی جایگاه احزاب سیاسی در ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی، دلایل ناکارآمدی احزاب در 3 دهه گذشته و ضرورت احیا و بازگرداندن خانه احزاب باحضور اسدالله بادامچیان عضو شورای مرکزی حزب موتلفه و عضو پیشین خانه احزاب و کمیسیون ماده 10 احزاب و احمد بخشایش اردستانی عضو فعلی کمیسیون ماده 10 احزاب در برگزار شد.

دو چهره سیاسی در ابتدای بحث خود به بررسی جایگاه احزاب و کارآمدی و ناکارآمدی آنها در ساختار اسلامی کشور پرداختند. بخش پایانی این میزگرد هم به خانه احزاب و پیش بینی وضعیت احزاب در سال آینده اختصاص یافت.

بخشایش اردستانی: خانه احزاب قدیم را قبول نداریم

احمد بخشایش اردستانی که از اعضای ناظر مجلس در کمیسیون ماده 10 احزاب است با تاکید براینکه خانه احزاب قدیم را قبول نداریم، اظهار کرد« خانه احزابی که مدنظر کمیسیون است باید کارکرد صنفی داشته باشد نه سیاسی و جناحی. اگر خانه احزاب در مسیر حزبی بودن حرکت کند فردا همان مشکلی که برای جبهه های سیاسی در کشور ما پیش می آید بعنی افراد بعد از مدتی بهم نزدیک شده و با هم کار می‌کنند، گریبانگیر خانه احزاب هم خواهد شد.»

وی به پیشنهاد مطرح شده از سوی این کمیسیون برای بازسازی خانه احزاب و رفع نواقص و اشکالات دوره پیشین اشاره کرد و گفت« ما معتقدیم که خانه احزاب باید صنفی بماند لذا پیشنهاد دادیم که از 229 حزبی که در کمیسیون ماده 10 احزاب ثبت شده‌اند مهمترین و درشت ترین آنها که واقعا کار حزبی می‌کنند انتخاب شود و از بین این 60 یا 70 حزب، یک شورای مرکزی مثلا 21 نفره تشکیل شود. »

عضو کمیسیون ماده 10 احزاب: خانه احزاب نباید یکدست باشد

این نماینده مجلس یکدست بودن خانه احزاب در دوره‌های پیشین را از جمله نواقص آن دانست و تاکید کرد« در همین راستا در قالب پیشنهاد ما از اصولگرایان 7 نفر، اصلاح‌طلبان 7 نفر و میانه روها یا مستقلین هم 7 نفر در این شورای مرکزی حضور خواهند داشت. در این حالت این افراد وقتی کنار هم می نشینند کار حزبی انجام نمی دهند بلکه کار صنفی می کنند.»

بادامچیان: خانه احزاب تشکیل نخواهد شد

اما در حالی که بخشایشی این پیشنهاد را بهترین راهکار برای جلوگیری از سیاسی شدن خانه احزاب می‌داند اسدالله بادامچیان که تاکید زیادی بر کار تجربی و عملیاتی در حوزه احزاب دارد معتقد است این پیشنهاد اول جنگ و دعوا خواهد بود. بنا به گفته وی اصلاح طلبان به خانه احزاب به عنوان جایی برای بیان کردن حرف هایشان نگاه می‌کنند نه اینکه کار صنفی انجام دهند.

از همین روست که وی پیش بینی می‌کند خانه احزاب اساسا شکل واقعیت به خود نگیرد. چون اعضای آن جناحی هستند و کار صنفی نخواهند کرد.

بادامچیان که سابقه حضور در خانه احزاب و کمیسیون ماده احزاب را در کارنامه خود دارد با اشاره به اینکه خانه احزاب جایگاه قانونی ندارد، می‌گوید« ما چون گذشته معتقدیم خانه احزاب نباید کار حزبی کند. اما باید این را بدانیم که خانه احزاب اصلا در قانون نیامده و شکل قانونی ندارد. حتی در پیش نویس وزارت کشور هم نامی از برده نشده است لذا در وهله اول باید شکل قانونی پیدا کند.»

وی که می‌گوید در شرایط سکوت قانون کار با تفاهم پیش می‌رود، عنوان کرد«در این حالت باید دید این تفاهم صورت می‌گیرد یا نه. کما اینکه در حال حاضر خیلی از اصولگرایان راضی نیستند که در جلسه ای که از سوی این کمیته اجرایی برگزار خواهد شد حضور داشته باشند. ما در موتلفه با رای قاطع اعلام کردیم که در خانه احزابی که با این رویه تشکل شود شرکت نخواهیم کرد.»

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه: پرونده خانه احزاب مختومه شده است، باشگاه احزاب تشکیل شود

بادامچیان که نسبت به به کارگیری واژه «خانه احزاب» نیز مخالف است، از پیشنهاد خود و حزب متبوعش در این زمینه سخن گفت و ادامه داد: «ما معتقدیم که آن خانه احزاب دیگر نمی‌تواند باشد. آن خانه توسط کمیسیون ماده 10 احزاب تعطیل شده است و دیگر چیزی به عنوان احیا و بازگرداندن آن معنا ندارد.»

وی تاکید کرد: «اگر این مجموعه تعطیل شده دوباره راه بیفتند بحث و گفتگوها و مشاجره ها هم از سرگرفته خواهد شد. ما از اینکه احزاب جایی داشته باشند مشکلی نداریم ولی به نام خانه احزاب نمی‌تواند باشد. پرونده خانه احزاب باید مختومه شود. باید به جای آن مثلا باشگاه احزاب راه بیندازیم که تحت نظر وزارت کشور اداره شود.»

بادامچیان: خانه احزاب یک اسم بدنام است

بادامچیان که با سابقه حضور در این خانه گویی خاطرات خوشی از آن دوران ندارد صراحتا عنوان می‌کند که «خانه احزاب یک اسم بدنام است و نباید دیگر آن نام به کار برده شود، اصلا بگذارند لانه احزاب.»

وی در توجیه این سخنان خود نیز می‌گوید: «آنها اصرار دارند خانه احزاب باشد چون می‌خواهند وزارت کشور و کمیسیون احزاب را در منگنه بگذارند و جنگ ایجاد کنند.»

این چهره سیاسی اصولگرا که انتقاد جدی به ترکیب کمیته اجرایی احیای خانه احزاب دارد، معتقد است» در این کمیته دو نفر اصولگرا و 6 نفر اصلاح‌طلب هستند. معلوم است که اصولگرایان زیربار چنین امری نمی‌روند.»

وی سخنان خود را اینگونه ادامه داد« وزارت کشور باید احزابی با هویت حزبی و شرایط لازم را در این باشگاه بپذیرد. باید عضو را تعریف کند مثلا احزاب 10 نفره فولکس واگنی نباید در این باشگاه حضور داشته باشند باید حداقل 300 عضو داشته باشند. البته این به معنای آن نیست که آنها را دور بیندازیم چون طبق قانون فعلی 3 نفر اگر تقاضای تاسیس حزب کنند می توانند تشکیل حزب دهند. اما اینها می توانند عضو بدون رای باشند.»

«پیش بینی شما از وضعیت احزاب در سال 93 چیست؟» این آخرین سوال از دو عضو سابق و فعلی کمیسیون ماده 10 احزاب در پایان یک میزگرد 2 ساعته چالشی بود.

بادامچیان که معتقد بود احزاب در سال آینده روال گذشته را طی خواهند کرد تاکید کرد« دولت‌ها چندان تمایلی ندارند که احزاب جمع شده و متشکل شوند چون در این صورت هر روز مطالباتی را مطرح خواهند کرد و خواستار پاسخ دادن دولت هستند. لذا تعارفات بین احزاب و دولت خوب است اما در عمل دولت ها چندان مایل نیستند دردسر احزاب را تحمل کنند.»

احمد بخشایش نماینده اردستان در مجلس و عضو ناظر در کمیسیون ماده 10 احزاب معتقد است«گذشته چراغ راه آینده است، در سال آینده انتخاباتی نداریم و معتقدم که تحرک جدی از سوی احزاب نخواهیم داشت. لذا زمان مناسبی است که احزاب را به سوی حزبی بودن سوق دهیم. »

وی که معتقد است احزاب باید سایه قدرت باشند تاکید دارد« احزاب اصولگرا باید سایه دولت باشند و دولت را رصد کرده و تخصصی بحث کنند.»

وی در بررسی وضعیت اصلاح طلبان و اعتدالیون نیز گفت«اصلاح‌طلبان و اعتدالیون از حالا به فکر خبرگان رهبری و مجلس دهم هستند چرا که معتقدند از دلایل ناموفق بودن دولت مجلس فعلی است و مجلس بعدی باید همگن با دولت و تفکر اعتدالی داشته باشد. در حالی که به عقیده ما مجلس باید پویا و بانشاط باشد. در همین راستا من فضای جدیدی برای سال آینده پیش‌بینی نمی‌کنم  مگر در سال 94 که انتخابات مجلس را داریم و کرکره احزاب بالا خواهد  رفت.»