صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۱۵۱۴۹۱
تاریخ انتشار: ۲۳ : ۰۹ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۲
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
الشرق الاوسط نوشت: عربستان سعودی در بیست سال گذشته، قیمت نفت را در حدی قابل قبول حفظ کرده است. از سوی دیگر، در جهان هیچ کشوری توانایی های عربستان را در بخش نفت ندارد. همچنین عربستان برای آمریکا و به عبارت دیگر ایجاد اشتغال در داخل این کشور (شرکت های صنایع نظامی، شرکت های فرآورده های غذایی، شرکت های داروسازی، مجتمع های صنعتی، به علاوه شرکت های آمریکایی داخل عربستان) عاملی حیاتی به شمار می رود، زیرا آمریکا همواره به دنبال ایجاد اشتغال برای شهروندانش است.

به گزارش سرویس بین الملل تیک Tik.ir، در ادامه این گزارش آمده است: گذشته از این، عربستان سپرده های مالی خود را به شکل اوراق قرضه دولت آمریکا درآورده است.  به عقیده یک منبع آگاه آمریکایی، عربستان سعودی جزء ده کشور نخست باقی خواهد ماند که آمریکا بهترین روابط را با آنها دارد.

وی در ادامه گفت: "ایران نمی تواند هیچ یک از نقش های کنونی عربستان سعودی را بازی کند. همچنین آمریکا نمی تواند به ایران اعتماد کند و برای برقراری روابط نزدیک میان این دو کشور، دست کم به ده سال زمان برای اثبات حسن نیت نیاز است."

وی افزود: "نمی توان فراموش کرد که حکومت عربستان سعودی در داخل و در مقابل تحولات خارجی منسجم و قوی است. این کشور، دوره استعمار انگلیس، دوره جمال عبدالناصر و صدام حسین و معمر قذافی را پشت سر گذاشته است."

اما درباره منابع "نفت شیستی" چه باید گفت که آمریکا می گوید به علت کشف آن، به خاورمیانه و خلیج فارس پشت خواهد کرد؟

این منبع آمریکایی گفت: "هزینه استخراج هر بشکه از این نفت حدود 65 تا 70 دلار است. آمریکا علاقه‌مند است قیمت نفت بالاتر از 90 دلار باقی بماند از این رو، دنبال آن است که عربستان سعودی تولید نفت خود را کاهش دهد."

وی افزود: "از سوی دیگر، اگر قیمت نفت افزایش یابد اروپا، چین و ژاپن ضرر می کنند. آمریکا بیش از 12 درصد نفت خلیج فارس را وارد نمی کند و بقیه نفت مورد نیاز خود را از کانادا و مکزیک وارد می کند از این رو، صرفا چین و ژاپن از افزایش قیمت نفت آسیب خواهند دید. اگر چین از افزایش قیمت نفت آسیب ببیند، آمریکا هم آسیب می بیند. از این رو، عربستان سعودی همچنان حفظ کننده تعادل بازار جهانی نفت است".

این منبع آگاه آمریکایی علاوه بر مسئله نفت افزود: "مسئله سوریه هم مطرح است. پس از نشس دو هفته پیش مقامات ارشد امنیتی کشورهای غربی و عربی در واشنگتن، دستیابی آمریکا و کشورهای عربی خلیج فارس به توافق درباره مسئله سوریه و این که از چه کسی حمایت کنیم، چه کسی را تقویت و چه طرفی را تضعیف کنیم، قطعی شده است".

از این منبع آمریکایی پرسیدم: "آیا اکنون اعتبار آمریکا و اعتماد به دولت کنونی این کشور در بوته آزمایش است؟" وی پاسخ داد: "آنچه موجب شد آمریکا پیش از مداخله در سوریه بار دیگر به این مسئله فکر کند، این بود که از حمله به عراق درس گرفت. نیروهای آمریکایی وارد عراق شدند و در آنجا خلاء به وجود آمد. اگر رژیم دمشق را سرنگون می کردیم و هرج و مرج به وجود می آمد، با توجه به وجود سلاح شیمیایی در این کشور، چه اتفاقی می افتاد؟ به علاوه، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا نمی خواهد بار دیگر نیروهای این کشور را درگیر جنگ کند. آنچه واشنگتن را نگران کرد سیاست های قطر و ترکیه بود، زیرا احساس کرد هواپیماهای آمریکایی در صورت حمله به سوریه به نیروی هوایی گروه های القاعده و جبهه النصره تبدیل خواهند شد."

وی افزود: "علاوه بر این، هیچ کس توضیح قانع کننده ای به دولت آمریکا نداد که چگونه اسد سرنگون خواهد شد و نظام و نهادها و ارتش آن باقی خواهند ماند."

این منبع آگاه آمریکایی افزود: "فراتر از همه این‌ها، مسئله ایران در اولویت بود. حمله به سوریه، تماس‌ها با ایران را نابود می کرد. اگر به سوریه حمله می شد توافقنامه موقت با ایران منتفی می شد و مشکلاتی هم با روسیه به وجود می آمد. آمریکا به منظور ارسال سلاح برای نیروهای آمریکایی مستقر در افغانستان به روسیه نیاز دارد. اگر آمریکا سوریه را بمباران می کرد، روسیه این راه های تدارکاتی را مسدود می کرد. دولت آمریکا، از سوزان رایس، مسئول امنیت ملی گرفته تا جان کری، وزیر امور خارجه و چاک هیگل، وزیر دفاع، همگی به دنبال دستیابی به توافق کامل با ایران هستند. نکته قابل توجه آن است که سوزان رایس ارتباطات با ایرانیان و با ظریف را، زمانی که وی در سازمان ملل متحد بود، آغاز کرد".

از او پرسیدم: ولی مسئله اوکراین ممکن است همه هماهنگی های میان آمریکا و روسیه را نابود کند!
وی گفت: "تحولات اوکراین ضربه ای به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه است. این کشور شریان مهمی برای روسیه به شمار می رود و آمریکایی ها باید محتاط باشند و روس‌ها را تحریک نکنند. نقش روسیه در تشویق ایران به همکاری با آمریکا بسیار مهم است و بعید نیست موضع روسیه درخصوص ایران و سوریه تغییر کند."

این منبع آمریکایی افزود: "اروپایی ها نمی خواهند اوکراین تجزیه شود. این کشور برای اروپا بیش از آمریکا اهمیت دارد." وی گفت: "روس‌ها ممکن است بحرانی در اوکراین به وجود بیاورند و آخرین چیزی که اوباما می خواهد یک بحران جدید است."

به گفته این منبع: "اوباما می خواهد سیاست گشایش ریچارد نیکسون در برابر چین را در خصوص ایران تکرار کند و براساس فرمول "تغییر قواعد بازی" با ایران تعامل کند". این منبع آمریکایی تاکید کرد: توافق با ایران نباید موجب نگرانی متحدان آمریکا در منطقه شود. ایران به دنبال دو چیز است: لغو تحریم ها و برقراری روابطی خوب با آمریکا. اما آن گونه که وی می گوید: "روابط خوب نمی تواند بر اساس متزلزل کردن رژیم های منطقه خلیج فارس بنا شود و این مسئله درباره سوریه و لبنان نیز صدق می‌کند."

وی به عنوان مثال در این زمینه گفت؛ دولت جدید لبنان به ریاست تمام سلام بدون اطلاع سوریه تشکیل شد. "تهران پیامی برای آمریکایی ها و برخی کشورهای عربی فرستاد که مفاد آن اعلام آمادگی برای کارکردن با آنها بود."

 وی افزود: "امکان دستیابی به توافق وجود دارد علتش هم این است که آمریکایی ها زمان زیادی به آن اختصاص می‌دهند. اوباما روزی 10 تا 15 بار درباره ایران سئوال می کند، زیرا این کشور برای وی در درجه نخست اهمیت قرار دارد."