پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز با بیان اینکه طراحی و ساخت توپک های هوشمند به طور کامل در داخل کشور انجام می شود، گفت: شرکت های روسی، صرفا خدمات توپک رانی را برای کنترل و بازرسی خطوط لوله انجام می دادند و دانش فنی را به داخل کشور منتقل نمی کردند.
سعید پاک سرشت روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، اظهار داشت: با تلاش محققان داخلی، به دانش فنی ساخت توپک های (پیگ) هوشمند که برای بازرسی ایمنی خطوط لوله مورد استفاده قرار می گیرند، دست یافته ایم.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز با بیان اینکه توپک های هوشمند از تکنولوژی بالایی برخوردار هستند، افزود: پس از تست میدانی این توپک های هوشمند در برخی خطوط لوله، این تجهیزات به بهره برداری کامل رسیده اند.
وی ادامه داد: این توپک های هوشمند برای اولین بار در خط لوله نیزار به اراک به طول یکصد کیلومتر مورد استفاده قرار گرفت.
پاک سرشت با بیان اینکه توپک های هوشمند به خوبی در داخل خطوط لوله حرکت و کار بازرسی و کنترل را انجام دادند، خاطرنشان کرد: با موفقیت این آزمایش، از این توپک ها در سایر خطوط لوله نیز استفاده می شود.
وی با اشاره به استفاده از توان شرکت های روسی برای توپک رانی و کنترل و ایمنی خطوط لوله، گفت: شرکت های روسی عملیات توپک رانی را در خطوط لوله ایران انجام می دهند، اما تاکنون کمکی برای انتقال دانش فنی این تجهیزات انجام نداده اند.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ادامه داد: شرکت های روسی، تنها خدمات توپک رانی را انجام می دادند و دانش فنی را به داخل کشور منتقل نمی کردند.
پاک سرشت اظهار داشت: همه مراحل طراحی این توپک های هوشمند توسط متخصصان کشورمان انجام شده و قطعات آن نیز با تلاش کارشناسان ایرانی ساخته شده است.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز اضافه کرد: عملیات توپک رانی در داخل خطوط لوله نیز توسط کارشناسان کشورمان انجام شده است.
عباسعلی جعفری نسب مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران پیش از این اعلام کرده بود، برای شناسایی نقاط ضعف و تدوین برنامه های نوسازی و بازسازی، تاکنون حدود 9 هزار و 500 کیلومتر توپک رانی (پیگرانی) هوشمند در سطح شبکه انتقال نفت کشور انجام شده است.
وی همچنین از امضای قراردادی با یک شرکت روسی برای انجام پیگرانی هوشمند در 6 هزار و 500 کیلومتر از خطوط لوله انتقال نفت خبر داده بود.
جعفری نسب افزود: این شرکت روسی با مشارکت شرکت های ایرانی به ازای پیگرانی هوشمند هر یک کیلومتر خط لوله نفتی 1200 دلار دریافت می کند.
توپک رانی عملیاتی است که براساس آن توپک هایی (پیگ) بدون متوقف کردن جریان نفت و گاز در داخل خط لوله برای تمیز کاری لوله، نظارت بر بدنه لوله و ضبط اطلاعات هندسی خط لوله فرستاده می شود.
توپک پس از خارج شدن از انتهای خط لوله، اطلاعات دریافتی از لوله را در حافظه خود ذخیره می کند و پس از انتقال و پردازش آن ها، مشخصات و مکان دقیق خرابی ها، ناهنجاری ها و خوردگی های لوله مشخص می شود.
گفته می شود که سالانه حدود 10 تا 15 هزار کیلومتر توپک رانی در کشور نیاز است که حدود 50 تا 60 میلیون دلار هزینه در بر دارد.